Cum poți să cureți părul gras în mod eficient? - Doza de Sănătate
 

Cum poți să cureți părul gras în mod eficient?

Uneori, glandele sebacee ale scalpului se modifică și produc mai mult sebum decât în mod normal. În consecință, părul este mai mereu gras și murdar. În acest articol, vei descoperi cum să speli părul gras și să-l faci să se mențină curat mai mult timp.
Cum poți să cureți părul gras în mod eficient?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă ai părul gras, trebuie să ții cont de câteva recomandări pentru a-l spăla corect. Datorită producției excesive de sebum la nivelul scalpului, trebuie să știi cum să alegi produsele potrivite pentru a evita acel aspect gras și murdar. Cum poți să cureți părul gras în mod eficient și să-l menții curat mai mult timp?

În primul rând, este important să știm de ce se acumulează grăsime în păr și ce factori pot agrava situația. Apoi, poți lua câteva măsuri simple pentru a face ca părul tău să arate mai bine.

Citește mai departe pentru a descoperi o serie de informații interesante despre părul gras!

Care sunt cauzele apariției părului gras?

În condiții normale, părul sănătos secretă o anumită cantitate de sebum pentru a asigura o bună hidratare a scalpului și pentru a menține firele sănătoase. De fapt, sebumul este considerat un mecanism de apărare pentru partea sensibilă a rădăcinilor. Deși cantitatea produsă variază de la o persoană la alta, igiena necorespunzătoare, transpirația în exces și alți factori pot duce la un exces de sebum. Rezultatul? Păr gras cu aspect murdar, greu de coafat și aranjat.

Te-ar putea interesa și:

Îngrijirea tenului gras iarna

Păr gras care arată neplăcut
Schimbările hormonale, transpirația excesivă și alegerea produselor nepotrivite pot face părul să pară gras.

Dar de ce unii oameni au părul gras și alții nu? Ce face ca producția de sebum să crească? Există mai multe cauze posibile. Mai jos, îți vom explica în detaliu care sunt cele mai frecvente.

Modificările hormonale

Aceste modificări pot face ca glandele sebacee să fie hiperactive. Drept urmare, îți pot face părul să pară murdar. Acest lucru este frecvent în rândul femeilor însărcinate, al adolescenților sau al femeilor care iau pilule contraceptive.

Spălarea părului prea des

Deși persoanele cu păr gras tind să-l spele mai des, acest obicei poate fi contraproductiv. De ce? Ei bine, de fiecare dată când îți speli părul cu produse degresante, pielea capului primește un semnal pentru a produce mai mult sebum.

Tipul de păr

Producția modificată de sebum a scalpului poate afecta pe oricine. Persoanele cu părul fin și drept prezintă un risc mai mare de a acumula sebum. Deoarece părul nu este ondulat, sebumul alunecă mai ușor pe axul firului de păr.

Utilizarea necorespunzătoare a produselor pentru păr

Este esențial să alegi produsele potrivite pentru a spăla părul gras. Datorită caracteristicilor sale, spălarea acestuia cu produse mult prea blânde nu va elimina sebumul. De asemenea, nu vei obține un aspect curat cu produsele pe bază de uleiuri. Este important să alegi un șampon cu ingrediente care descompun sebumul.

De asemenea, nu ar trebui să utilizezi prea mult balsam. De fapt, ar trebui să-l aplici doar de la jumătatea părului către vârfuri. Asigură-te că acesta conține cât mai puține substanțe grase.

Alte cauze posibile

  • Exerciții fizice intense (din cauza transpirației excesive)
  • Utilizarea excesivă a tratamentelor pentru păr
  • Ieșirea în aer liber cu părul umed
  • Expunerea părului la soare sau la surse de căldură

Cum poți să cureți părul gras în mod eficient?

Te-ai întrebat vreodată ce pași ar trebui să urmezi pentru a spăla părul gras? Procesul este destul de simplu. Cheia este de a stimula echilibrul pH-ului scalpului și de a regla producția de sebum. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să știi cum să alegi produsele potrivite pentru păr și să le aplici corect. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

1. Acordă atenție alegerii produselor pentru păr

Majoritatea produselor pentru păr sunt concepute pentru părul normal sau uscat. Compoziția lor ajută la strălucirea părului și sporește hidratarea. Cu toate acestea, sunt incompatibile cu părul gras. Dacă încerci să previi această problemă, cel mai bine este să cauți o formulă adecvată.

Din fericire, în zilele noastre, poți găsi multe produse care vor regla producția de sebum. Acestea variază de la produse ușoare, la produse micelare. De exemplu, ingredientele obținute din ceai verde, citrice sau aloe vera sunt opțiuni excelente.

2. Folosește apă caldă sau rece ca să cureți părul gras

Temperatura apei contează și ea. Mai exact, trebuie să eviți spălarea părului cu apă fierbinte. Deși îndepărtează murdăria și grăsimea, apa fierbinte poate duce la creșterea ulterioară a producției de sebum.

Prin urmare, cel mai bine este să folosești apă călduță sau rece. O opțiune bună este să începi prin spălarea părului cu apă călduță și să termini prin clătirea cu apă rece pentru a sigila cuticulele părului.

3. Aplică produsele cu grijă

Unul dintre cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont este modul de aplicare a produselor pentru păr. În primul rând, trebuie să iei în considerare cantitatea de șampon pe care ar trebui să o aplici. Acest lucru va depinde de cât de lung și gros este părul tău. Ar trebui să utilizezi una sau două linguri de produs.

După aceea, este important modul de aplicare a șamponului. Cel mai bine este să împrăștii șamponul peste tot și să-ți masezi scalpul cu vârfurile degetelor pentru a curăța reziduurile acumulate. În cele din urmă și după o primă clătire, aplică balsamul de la jumătatea lungimii părului către vârfuri.

Fată care știe cum trebuie să cureți părul gras
Când aplici produse pe păr, este important să le masezi cu vârful degetelor. Acest lucru ajută la eliminarea reziduurilor scalpului.

4. Ai grijă la frecvența spălării părului

Contrar a ceea ce mulți ar putea crede, nu este nevoie să speli prea des părul gras. După cum am menționat mai sus, acest lucru tinde să-i modifice pH-ul și poate produce efectul opus. Cel mai bine este să-l speli o dată la două zile. Pentru a evita senzația de păr murdar, poți încerca chiar și șampoanele uscate.

5. Completează-ți rutina de îngrijire a părului

În plus față de sfaturile menționate anterior, există și alte produse care te pot ajuta să obții un păr curat și sănătos. De exemplu, este o idee bună să aplici măști cu ingrediente potrivite pentru părul gras. De asemenea, poți încerca un exfoliant pentru scalp, atât timp cât acesta nu conține ulei.

Cum să cureți mai bine părul gras

O spălare adecvată poate reduce aspectul gras al părului. Cu toate acestea, poți aplica și alte sfaturi pentru a face părul gras să arate mai bine și pentru a evita producția excesivă de sebum.

Folosește uleiuri esențiale ca să cureți părul gras

Uleiurile esențiale aplicate pe păr pot controla producția excesivă de sebum a scalpului. Proprietățile acestora descompun sebumul și facilitează curățarea foliculilor de păr. Iată cele mai recomandate opțiuni:

  • Ulei esențial de arbore de ceai
  • Ulei esențial de mentă
  • Ulei esențial de mușețel

Diluează câteva picături din aceste uleiuri în apă sau în șamponul pe care îl utilizezi de obicei. O altă opțiune este uleiul de rozmarin, care este, de asemenea, asociat cu creșterea sănătoasă a părului.

Aplică oțet de mere pentru a trata părul gras

Până în prezent, nu există dovezi clare cu privire la beneficiile oțetului de mere pentru părul gras. Cu toate acestea, datele anecdotice sugerează faptul că utilizarea acestuia poate face părul mai puțin gras și poate preveni probleme precum mătreața.

  • Tot ce trebuie să faci este să diluezi câteva linguri de oțet de mere în doi litri de apă.
  • Apoi, clătește-ți părul cu amestecul obținut.
  • Spală-ți părul în mod normal cu șampon și aplică balsam pe vârfuri.
  • Poți aplica acest remediu de două până la trei ori pe săptămână.

Folosește o mască de păr cu aloe vera

Ca și în cazul altor remedii naturiste, nicio dovadă științifică nu susține eficacitatea plantei de aloe vera pentru a combate grăsimea părului. Cu toate acestea, oamenii folosesc aloe vera în produsele cosmetice naturale pentru a ajuta la combaterea excesului de sebum, a mătreții și a vârfurilor deteriorate sau despicate. Iată cum să o aplici:

  • Mai întâi, extrage gelul proaspăt dintr-o frunză de aloe vera.
  • Apoi, masează-l pe scalp cu mișcări circulare ușoare.
  • Lasă-l să acționeze timp de 20 de minute, apoi clătește-te.
  • Poți aplica această mască naturală de două sau trei ori pe săptămână.
Aloe vera te ajută să cureți părul gras
Gelul de aloe vera este unul dintre produsele ideale pentru a menține părul sănătos și curat.

Aplică șampon uscat pentru părul gras

Este o idee bună să aplici șampon uscat pe rădăcini după efectuarea de exerciții fizice sau într-o zi fierbinte, astfel încât acesta să poată absorbi sebumul. Poți găsi mai multe tipuri de șampon uscat pentru părul gras în magazinele de cosmetice sau în farmacii. Cu toate acestea, nu trebuie să folosești acest tip de produs în mod excesiv.

Utilizează amidon de porumb sau pudră pentru bebeluși

Amidonul de porumb sau pudra pentru bebeluși pot reduce grăsimea apărută pe păr din cauza transpirației sau căldurii. Ambele produse sunt asemănătoare cu șampoanele uscate, dar au formule naturale. Aplică o cantitate mică din produsul ales pe coroana capului și masează-l bine.

Evită pieptănatul între spălări

Periajul excesiv afectează persoanele cu părul gras. Periajul trage sebumul și transpirația de pe scalp către vârfuri. Cel mai bine este să nu te piepteni prea mult între spălări. Același lucru este valabil și pentru îndreptarea părului și utilizarea ondulatoarelor.

Poți preveni părul gras

Producția excesivă de sebum depinde de mulți factori. Cu o spălare adecvată și prin aplicarea unor remedii naturale, poți îmbunătăți aspectul părului gras. Desigur, nu uita faptul că este important să incluzi sfaturile pe care le-am împărtășit mai sus în rutina zilnică de îngrijire a părului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nayak BS, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Aithal PA. A Study on Scalp Hair Health and Hair Care Practices among Malaysian Medical Students. Int J Trichology. 2017;9(2):58-62. doi:10.4103/ijt.ijt_76_16
  • Szöllősi AG, Oláh A, Bíró T, Tóth BI. Recent advances in the endocrinology of the sebaceous gland. Dermatoendocrinol. 2018;9(1):e1361576. Published 2018 Jan 23. doi:10.1080/19381980.2017.1361576
  • Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29. doi:10.4103/0974-7753.66909
  • Hoover E, Aslam S, Krishnamurthy K. Physiology, Sebaceous Glands. [Updated 2020 Jun 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499819/
  • Bassino E, Gasparri F, Munaron L. Protective Role of Nutritional Plants Containing Flavonoids in Hair Follicle Disruption: A Review. Int J Mol Sci. 2020;21(2):523. Published 2020 Jan 14. doi:10.3390/ijms21020523
  • Vardy, D., Cohen, A., Tchetov, T., Medvedovsky, E., & Biton, A. (1999). A double-blind, placebo-controlled trial of anAloe vera (A. barbadensis)emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment, 10(1), 7–11. https://doi.org/10.3109/09546639909055904
  • Lawrence R, Tripathi P, Jeyakumar E. Isolation, Purification and Evaluation of Antibacterial Agents from Aloe vera. Braz J Microbiol. 2009;40(4):906-915. doi:10.1590/S1517-838220090004000023
  • D’Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian J Dermatol. 2015;60(3):248-254. doi:10.4103/0019-5154.156355
  • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.