3 informații despre personalitatea pasiv-agresivă - Doza de Sănătate
 

3 informații despre personalitatea pasiv-agresivă

Dacă în mediul nostru social se află o persoană pasiv-agresivă, trebuie să încercăm să îi fim alături. În loc să ne distanțăm de ea, ar fi bine să o ajutăm să găsească o soluție pentru frustrarea dinlăuntrul său.
3 informații despre personalitatea pasiv-agresivă

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

A fi „pasiv-agresiv” înseamnă a suferi de o tulburare de personalitate. Descoperă în cele ce urmează câteva informații despre personalitatea pasiv-agresivă.

Principalele trăsături ale persoanelor cărora li aplică această etichetă sunt încăpățânarea constantă, sfidarea așteptărilor celorlalți și atitudinile negativiste sau defetiste.

Să trăiești cu o persoană pasiv-agresivă este complicat și epuizant. La fel ca în cazul altor tulburări de personalitate, unii pacienți prezintă mai puține caracteristici ale pasiv-agresivității, pe când alții le au pe toate.

Abilitatea indivizilor pasiv-agresivi de a-și manipula semenii este atât de dinamică încât relațiile cu ei sunt mereu marcate de suferință și nefericire.

Poate și tu trăiești alături de o asemenea persoană. Poate chiar un membru al familiei tale sau un coleg de serviciu suferă de această tulburare.

Dacă bănuiești că în viața ta se află o persoană pasiv-agresivă, este bine de știut că poți apela la diverse strategii de confruntare. Totodată, neplăcerile cauzate de pasiv-agresivitate pot fi reduse cu ajutorul psihoterapiei.

În articolul de azi ne propunem să prezentăm 3 informații despre personalitatea pasiv-agresivă pe care merită să le reții.

Cele mai importante 3 informații despre personalitatea pasiv-agresivă

1. Care sunt trăsăturile personalității pasiv-agresive?

Trăsături și informații despre personalitatea pasiv-agresivă

Un lucru trebuie să fie clar: nu toate persoanele pasiv-agresive manifestă comportamentele de mai jos. O trăsătură comună la oamenii cu acest tip de personalitate este abilitatea de a-și „îndulci” ostilitatea.

Cu alte cuvinte, indivizii pasiv-agresivi ne pot face rău într-un mod care lasă impresia că, de fapt, ne vor binele. În realitate însă, la baza acțiunilor lor se află o dorință de a umili, a controla sau a ridiculiza.

Caracteristicile de bază ale personalității pasiv-agresive sunt:

  • O pasiune pentru a-i critica pe ceilalți. Pentru oamenii pasiv-agresivi, nimeni și nimic nu este imun criticilor.
  • Atunci când îi cunoaștem cu adevărat, realizăm că par a fi constant nemulțumiți sau supărați dintr-un motiv sau altul.
  • Dacă vor ceva de la noi, persoanele pasiv-agresive nu vor ezita să fie tandre, grijulii și calde.
  • Acești indivizi uită diverse lucruri în mod intenționat, astfel încât să nu fie nevoiți să-și asume responsabilitatea.
  • Acest tip de personalitate implică mult cinism.
  • Oamenii pasiv-agresivi au o abilitate excepțională de a da mereu vina pe ceilalți pentru greșelile lor.
  • În general, aceștia adoptă rolul de victimă. Se plâng că nu sunt suficient de apreciați, respectați, fericiți, etc.
  • Îi urăsc pe cei care ocupă o poziție de autoritate.
  • Ignoră sugestiile celorlalți.

2. Ce se află în spatele acestui tip de personalitate?

Informații despre personalitatea pasiv-agresivă la femei

Când vine vorba de oamenii pasiv-agresivi, probabil te întrebi: „De ce se comportă astfel dacă, pe termen lung, nu obțin decât multă frustrare și relații disfuncționale?” Iată care este explicația:

  • În general, persoanele pasiv-agresive cresc în familii în care afecțiunea nu este exprimată în mod adecvat.
  • Acestea nu au fost învățate cum să-și canalizeze sau să-și exprime mânia.
  • Au o stimă de sine scăzută.
  • Treptat, oamenii pasiv-agresivi observă că, dacă îi controlează pe ceilalți și își asumă un rol autoritar, defectele lor vor fi mascate.
  • La un moment dat, au observat că și bunătatea îi poate ajuta să obțină ceea ce își doresc.
  • Nu știu cum să-și gestioneze emoțiile negative.
  • Din acest motiv, mânia lor se intensifică, împreună cu sentimentul că lumea este plină de nedreptăți și că nimeni nu îi înțelege.

3. Cum să tratezi o persoană pasiv-agresivă

Informații despre personalitatea pasiv-agresivă ce are nevoie de ajutor

Cel mai probabil, prima ta reacție atunci când ai de-a face cu o persoană pasiv-agresivă este să vrei să fugi. Dar nu este bine să faci acest lucru din mai multe motive. În fond, doar pentru că ceva—sau cineva—pare complicat, nu înseamnă că nu îi putem face față.

Fii înțelegător

  • Prima măsură pe care trebuie să o adopți este să FII ÎNȚELEGĂTOR. Să înțelegi aspectele de bază ale acestei tulburări îți va fi de mare ajutor.
  • În al doilea rând, nu permite individului pasiv-agresiv să te controleze. Consecințele acțiunilor sale trebuie să îi fie clare. Nu te lăsa convins să faci ceva ce nu-ți place sau ți se pare ilogic.
  • Nu în ultimul rând, una dintre cele mai importante informații despre personalitatea pasiv-agresivă este faptul că ea se „hrănește” cu stima de sine scăzută. Așadar, celor afectați le este frică că vor fi abandonați.

Nu îi face pe plac

Fii asertiv, rezonabil și sugerează-i moduri în care și-ar putea schimba comportamentul.

  • „Dacă îmi vorbești cu cinism, nu pot avea încredere în tine. Respectă-mă.”
  • „Dacă vei continua să fii atât de negativist, nu vei face decât să devii prizonierul fricilor tale.”
  • „În loc să mă critici mereu și să-mi observi defectele, demonstrează-mi că ești capabili să vezi ceva bun în mine.”

Sfătuiește-o să ceară ajutorul unui specialist

Persoana pasiv-agresivă suferă de un complex grav de inferioritate. Practic, ea își gestionează emoțiile într-un mod imatur și are o stimă de sine foarte scăzută.

Nimeni nu este capabil să fie sociabil și fericit cu adevărat dacă are asemenea defecte și limite. Astfel, cei afectați trebuie să își facă curaj și să ceară ajutorul unui specialist. De pildă, terapia cognitiv-comportamentală poate fi de mare ajutor.

O altă informație despre personalitatea pasiv-agresivă care merită reținută este faptul că indivizii afectați nu sunt „bolnavi”. Aceștia sunt pur și simplu persoane care, în spatele unei armuri de cinism și al unui comportament manipulator, ascund un suflet fragil care tânjește după ajutor.

Reține cele 3 informații despre personalitatea pasiv-agresivă prezentate în acest articol și încearcă să ajuți persoanele pasiv-agresive din viața ta să ia deciziile corecte pentru a se putea bucura de viață. Îndeamnă-le să se însănătoșească prin intermediul psihoterapiei.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.