3 măști naturale pentru porii dilatați
Porii dilatați sunt o problemă frecvent întâlnită în zilele noastre. Multe femei apelează la machiaj pentru a masca această imperfecțiune. Însă, înainte să apelezi la astfel de trucuri, ce-ar fi să folosești măști naturale pentru porii dilatați?
În cele ce urmează, îți prezentăm principalii factori ce duc la apariția acestei imperfecțiuni, dar și câteva măști naturale pentru porii dilatați ce te pot ajuta să remediezi această problemă. Suntem siguri că nu vrei să le ratezi, așadar citește în continuare!
1. De ce apar porii dilatați?
Porii dilatați sunt cu siguranță foarte frustranți. Știm că aceștia nu sunt cauzați de nicio boală și nu sunt însoțiți de niciun fel de simptom negativ. Însă nu-i suportăm pentru că strică aspectul feței.
Deși machiajul pare a fi o soluție ideală pentru a ascunde această imperfecțiune, în realitate apelarea la un asemenea truc poate agrava situația. Dacă porii se înfundă cu machiaj, aspectul acestora se poate înrăutăți considerabil.
Principalele cauze pentru care apar porii dilatați sunt legate de tipul pielii, dar nu numai:
- Nu uita că pielea conține glande ce produc sebum, o substanță al cărei rol este să deschidă porii.
- Mărimea porilor depinde și de anumiți factori genetici, de acumularea de ulei în exces sau de transpirația pielii, dar și de obiceiurile tale de îngrijire.
- Porii mai mari produc mai mult sebum. Acest lucru nu este ceva rău—din contră, sebumul are proprietăți antiseptice și lubrifiază pielea. Din păcate, această substanță face ca pielea feței să devină mai uleioasă și crește dimensiunea porilor.
- Regiunea în care porii măriți sunt cel mai adesea vizibili este nasul.
Citește și:
2. Măști naturale pentru porii dilatați
Mască pe bază de făină de grâu și lămâie
- O jumătate de cană de apă caldă
- 3 linguri de făină
- Zeama obținută dintr-o jumătate de lămâie
De ce este aceasta una dintre cele mai bune măști naturale pentru porii dilatați? Amintește-ți că zeama de lămâie are proprietăți astringente, benefice pentru a elimina uleiul acumulat în exces pe piele și punctele negre, dar și pentru a micșora porii dilatați.
În ceea ce privește făina de grâu, acest ingredient este foarte benefic pielii. Grâul conține zinc, vitamina E și complexul de vitamine B, elemente ce aprovizionează pielea cu nutrienții de care are nevoie și reduc cantitatea de ulei acumulată. În plus, componentele grâului au proprietăți hidratante, sporesc elasticitatea pielii și închid porii dilatați.
Vrei să știi cum se prepară această mască?
- Nu trebuie decât să prepari o pastă destul de groasă pentru a o putea aplica pe față. În acest scop, amestecă făina de grâu cu zeama de lămâie și apa, până când obții un amestec omogen.
- Aplică pasta pe față și las-o să acționeze 20 de minute, timp în care încearcă să-ți menții mușchii faciali relaxați.
- Clătește-te cu apă rece, apoi aplică o cremă hidratantă.
- Te sfătuim să aplici această mască de două ori pe săptămână, seara.
Mască pe bază de aloe vera și portocale
- Sucul obținut dintr-o portocală
- 1 lingură de gel de aloe vera
Combinația de aloe vera și suc de portocale reprezintă una dintre cele mai eficiente măști pentru porii dilatați. Portocalele au un conținut bogat de vitamina C, element ce exfoliază pielea și ajută la curățarea porilor. Mai mult, aceste fructe conțin acizi alfa-hidroxilici, ce pot închide treptat porii dilatați.
Aloe vera este o plantă foarte benefică pentru piele. Gelul obținut din aceasta poate echilibra tenul, tonifia fața și îndepărta toate imperfecțiunile. Iată cum poți folosi aceste două ingrediente pentru a prepara masca:
- Începe prin a stoarce portocala.
- Extrage gelul dintr-o frunză proaspătă de aloe vera.
- Încălzește sucul de portocale și, încetul cu încetul, adaugă gelul de aloe vera și amestecă ingredientele foarte bine.
- Imediat ce ai obținut un amestec omogen, oprește focul și lasă lichidul să se răcească puțin.
- Aplică-ți masca folosind o dischetă de bumbac.
- Las-o să acționeze timp de 20 de minute, apoi clătește-te cu apă rece.
- Aplică crema hidratantă obișnuită.
Mască pe bază de bicarbonat de sodiu și albuș de ou
- O jumătate de cană de lapte
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu
- 1 albuș de ou
Această rețetă se află și ea pe lista de măști naturale pentru porii dilatați. Bicarbonatul de sodiu are proprietăți astringente, exfoliante și de curățare. Combinând acest ingredient cu lapte și albuș de ou, vei obține o mască ce poate hrăni și tonifia pielea, micșorând porii dilatați. Iată cum se prepară:
- Încălzește puțin lapte.
- Adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu și albușul de ou.
- Folosește un robot de bucătărie sau o lingură pentru a amesteca ingredientele, astfel încât să obții un amestec omogen.
- Această mască este foarte lichidă, așa că folosește un tampon de vată pentru a o aplica pe piele.
- Nu trebuie să lași această mască să acționeze pentru un anumit interval de timp. Pur și simplu masează-ți pielea cu mișcări circulare, astfel încât să-ți tonifiezi și să-ți stimulezi porii.
- Te sfătuim să aplici acest tratament de două ori pe săptămână. După ce ți-ai masat fața cu această mască timp de 15 minute, clătește-te cu apă rece și aplică crema hidratantă obișnuită. Nu este greu deloc!
Aceste măști pentru porii dilatați sunt mai eficiente dacă sunt aplicate după un duș fierbinte. Aburul îți va deschide porii, ceea ce va spori efectele benefice ale tratamentelor.
Poți folosi fără ezitare oricare dintre măștile pe care le-am prezentat mai sus. Acestea sunt eficiente dacă ai pielea grasă sau mixtă. Spală-ți fața înainte să le aplici și, după ce le-ai îndepărtat, aplică crema hidratantă obișnuită. Porii dilatați se vor micșora!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lee, S. J., Seok, J., Jeong, S. Y., Park, K. Y., Li, K., & Seo, S. J. (2016, March 23). Facial pores: Definition, causes, and treatment options. Dermatologic Surgery. Lippincott Williams and Wilkins. https://doi.org/10.1097/DSS.0000000000000657
- Shewry PR, Hey SJ. The contribution of wheat to human diet and health. Food Energy Secur. 2015;4(3):178–202. doi:10.1002/fes3.64
- Kim, B. Y., Choi, J. W., Park, K. C., & Youn, S. W. (2013). Sebum, acne, skin elasticity, and gender difference – which is the major influencing factor for facial pores? Skin Research and Technology, 19(1). https://doi.org/10.1111/j.1600-0846.2011.00605.x
- Feily, A., & Namazi, M. R. (2009). Aloe vera in dermatology: A brief review. Giornale Italiano Di Dermatologia e Venereologia. Edizioni Minerva Medica.
- Pazyar, N., Yaghoobi, R., Kazerouni, A., & Feily, A. (2012, March). Oatmeal in dermatology: A brief review. Indian Journal of Dermatology, Venereology and Leprology. https://doi.org/10.4103/0378-6323.93629