3 strategii neobișnuite pentru combaterea insomniei
Cauți metode pentru combaterea insomniei? Atunci îndreaptă-ți atenția asupra creierului. De ce? După cum bine știm, creierul reglează ciclul veghe-somn prin armonizarea cu orele de zi și cele de noapte.
La prima vedere, situația pare foarte simplă. În realitate, această legătură nu se stabilește întotdeauna la fel de ușor. Persoanele care suferă de insomnie cronică sau ocazională știu că „magia” de care vorbeam se lasă uneori așteptată.
Doar pentru că afară este întuneric, nu înseamnă că adormim automat. De fapt, uneori nici măcar nu ne simțim obosiți. Ce se întâmplă în creierul nostru de nu ne putem satisface această nevoie biologică?
În realitate, există mai multe motive. Uneori este vorba despre vârstă sau despre o boală, cum ar fi diabetul, artrita, oboseala cronică sau fibromialgia. Însă situația poate fi mai complexă.
Acestea fiind spuse, astăzi dorim să aprofundăm trei aspecte care probabil nu îți sunt foarte cunoscute. Mai jos, îți propunem trei strategii eficiente pentru combaterea insomniei.
1. Ochelari pentru blocarea undei albastre-verzi care protejează creierul
Acest truc este curios și interesant și se poate dovedi foarte util. Toate dispozitivele electronice pe care le folosim în mod regulat, cum ar fi calculatorul, telefonul mobil sau tableta, emit o lumină pe spectrul verde-albastru care are un impact considerabil asupra creierului. Acesta este un stimulent foarte puternic.
Totodată, unul dintre principalele efecte ale spectrului verde-albastru este reducerea substanțială a producției de melatonină, hormonul somnului eliberat după expunerea la întuneric.
Prin urmare, dacă obișnuiești să stai seara târziu la calculator sau să te uiți la televizor, încearcă să porți ochelari de soare speciali care blochează aceste unde luminoase. De fapt, dacă porți acești ochelari cu trei ore înainte de culcare, poți observa efectele și poți preveni insomnia.
În plus, este important de reținut că, pe măsură ce înaintăm în vârstă, producția de melatonină din corp scade. Prin urmare, este de înțeles de ce ne vine mai greu să adormim.
Îți recomandăm să te adresezi medicului oftalmolog în privința utilizării acestui tip de ochelari de soare.
2. Consumă înainte de culcare alimente care ajută la combaterea insomniei
Multe persoane se duc la culcare și adorm imediat. Însă după o oră – o oră și jumătate se trezesc, se simt active și se întorc de pe o parte pe alta.
Dacă ți se întâmplă și ție acest lucru în mod regulat, este posibil să fie necesar să îți reglezi glicemia pentru a te bucura de un somn odihnitor și stabil.
Pentru a verifica dacă este cazul tău, poți face un mic test. Cu numai 10 minute înainte de culcare, bea un pahar de apă caldă cu o lingură generoasă de miere ecologică.
Este doar un mic experiment. Unele persoane au parte chiar de efectul opus și se trezesc. Însă, dacă trucul funcționează în cazul tău, înseamnă că ai un nivel scăzut al glucozei din sânge.
3. Controlează-ți mintea rătăcitoare
În timpul somnului, doarme și o parte a minții noastre. Spunem „o parte”, deoarece cea mai mare parte a minții profită de starea de inconștiență pentru a îndeplini diverse sarcini.
Printre zonele creierul care chiar dorm se numără cortexul cingular posterior, cortexul prefrontal medial și cortexul parietal posterior. Aceste regiuni reglează anumite dinamici psihologice, cum ar fi conștiința de sine, gândurile autobiografice, mintea analitică și mintea rătăcitoare.
În timpul somnului profund, zonele de mai sus sunt „dezactivate.” Însă multe persoane care suferă de insomnie manifestă un nivel ridicat de activitate cerebrală la nivelul acestor regiuni. De ce? Mintea lor rătăcitoare nu încetează să „se abată din drum.” Aceasta este ocupată gândindu-se la ce au făcut și nu au făcut acești oameni, la ce vor face mâine, la ce le-a spus unul sau altul în ziua respectivă, etc.
Această agitație mentală din timpul nopții este cauzată adesea de stres și anxietate și este un cerc vicios agonizant din care îți vine greu să te eliberezi. Soluția este să îți creezi alte obiceiuri. De exemplu, încearcă să faci un duș relaxant sau să citești o carte înainte de culcare. Propune-ți să nu te gândești la nimic altceva și să te concentrezi doar asupra activității relaxante.
Relaxează-ți mintea.
Pune în practică aceste recomandări simple pentru combaterea insomniei pentru a vedea ce efecte au asupra ta.
Sursa imaginii reprezentative: © wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Bonnet, M. H., & Arand, D. L. (2010). Hyperarousal and insomnia: State of the science. Sleep Medicine Reviews. https://doi.org/10.1016/j.smrv.2009.05.002
- Riemann, D., Kloepfer, C., & Berger, M. (2009). Functional and structural brain alterations in insomnia: Implications for pathophysiology. European Journal of Neuroscience. https://doi.org/10.1111/j.1460-9568.2009.06721.x
- Altena, E., Vrenken, H., Van Der Werf, Y. D., van den Heuvel, O. A., & Van Someren, E. J. W. (2010). Reduced Orbitofrontal and Parietal Gray Matter in Chronic Insomnia: A Voxel-Based Morphometric Study. Biological Psychiatry. https://doi.org/10.1016/j.biopsych.2009.08.003