4 remedii pentru durerea lombară - Doza de Sănătate
 

4 remedii pentru durerea lombară

Durerea lombară reprezintă o problemă frecventă și poate fi cauzată de diverși factori. Din fericire, o putem ameliora cu ajutorul unor remedii naturiste simple. Cel mai mare avantaj al acestor soluții este faptul că le poți pune în aplicare pe cont propriu.
4 remedii pentru durerea lombară
Abel Verdejo

Verificat și aprobat de fizioterapeutul Abel Verdejo.

Ultima actualizare: 14 noiembrie, 2018

Tu câte remedii pentru durerea lombară cunoști? Multe persoane suferă de dureri lombare în zilele noastre. Uneori ne trezim neodihniți și chinuiți de durere deoarece am dormit într-o poziție inadecvată sau nu ne-am mișcat deloc în somn. Alteori acest tip de durere poate apărea la sfârșitul zilei.

În articolul de azi îți propunem câteva remedii pentru durerea lombară. Următoarele tratamente simple și eficiente te vor ajuta să te simți din nou bine.

De ce experimentezi dureri lombare?

Remedii pentru durerea lombară ce îți crește calitatea vieții

Regiunea lombară este o componentă importantă a corpului uman, care este frecvent afectată de durere la anumite persoane. Statul jos sau în picioare ore în șir este o posibilă cauză a apariției sale. Și dieta, starea emoțională, lipsa de mișcare, exercițiile inadecvate sau tulburările digestive și intestinale pot avea un impact semnificativ.

Rinichii sunt strâns legați de regiunea lombară, aceste organe fiind localizate între această regiune și mijlocul spatelui. Din acest motiv, este important să îți îngrijești rinichii dacă vrei să eviți durerile lombare.

Cele mai bune remedii pentru durerea lombară

Apa caldă inclusă în diverse remedii pentru durerea lombară

1. Un jet de apă caldă

Căldura are un efect foarte benefic asupra regiunii lombare. Această parte a corpului nu reacționează bine la rece, umezeală și sedentarism.

Următorul remediu are la bază hidroterapia. Acesta practică presupune să profiți de beneficiile terapeutice ale apei la diferite temperaturi. Pentru a combate durerea lombară, este indicat să folosești apă caldă.

Instrucțiuni:

  • Udă-ți regiunea lombară cu un jet de apă caldă, direcționându-l de la stânga la dreapta și înapoi. Crește treptat temperatura apei, până devine fierbinte.
  • Execută acest proces pentru 3-4 minute, de preferință stând jos.
  • Cel mai bine este ca o altă persoană să direcționeze jetul de apă, astfel încât tu să poți sta confortabil, de pildă, pe o bancă de plastic.
  • Evită acest tratament dacă suferi de sciatică sau hernie de disc.

2. Alternarea temperaturilor

Și acest remediu presupune să folosești apă, însă acum va trebui să alternezi temperaturile. Aplicând alternativ apă rece și caldă îți vei îmbunătăți circulația sanguină și vei ameliora inflamațiile și durerea.

Tratamentul de mai jos dă cel mai mult randament atunci când o altă persoană te ajută. Vei avea nevoie de apă caldă și rece (dar nu prea rece), plus 2 prosoape sau cârpe de mărime medie.

Instrucțiuni:

  • Înmoaie prosopul în apă caldă, stoarce-l și aplică-l pe regiunea lombară. În mod ideal, ar trebui să stai întins pe burtă.
  • Lasă prosopul să stea 30-60 de secunde.
  • Repetă procesul, de data aceasta cu apa rece.
  • Aplică fiecare prosop în parte de cel puțin 5 ori. Încheie tratamentul cu prosopul înmuiat în apă caldă.
  • Usucă bine regiunea lombară și ține-o acoperită.

3. Masaj cu ulei de susan și arnică

Masajele sunt remedii pentru durerea lombară

Acest masaj este ideal pentru a ameliora durerile de spate. Regiunea lombară este una dintre puținele părți ale spatelui pe care le putem atinge cu propriile mâini, dar este mai practic să rogi pe altcineva să te maseze.

Pentru a putea executa masajul, ai nevoie de ulei de susan, un produs care mărește temperatura din regiunea vizată. Amestecă-l cu arnică (sub formă de ulei, cremă sau gel), un ingredient cu proprietăți antiinflamatoare.

Instrucțiuni:

  • Începe cu un masaj blând, astfel încât să crești temperatura din regiunea vizată. Nu aplica presiune excesivă.
  • Apoi, acordă atenție ambelor părți ale coloanei vertebrale, folosind mișcări verticale.
  • Ciupește talia pentru a elibera tensiunea acumulată. Prinde cât de multă piele poți cu mâinile și trage-o pentru a separa țesuturile și a le crește flexibilitatea.

4. Cataplasmă cu varză

Ultimul dintre aceste remedii pentru durerea lombară poate fi, de asemenea, aplicat acasă. Nu ai nevoie decât de câteva frunze de varză verde crudă. Varza are proprietăți antiinflamatoare și o poți aplica pe orice regiune pe care vrei să o calmezi (pe abdomen pentru a ameliora crampele menstruale, pe genunchi, etc.).

Instrucțiuni:

  • Ai nevoie de 4-6 frunze de varză. Cu cât sunt mai verzi, cu atât mai bine.
  • Adu o oală cu apă la punctul de fierbere. Pune frunzele la înmuiat în apă pentru doar câteva secunde (nu mai mult de 10).
  • Apoi, așază frunzele de varză pe un tocător și pisează-le ușor pentru a le elibera sucurile.
  • Aplică frunzele de varză pisate și calde pe regiunea lombară. Acoperă-le mai întâi cu o cârpă, apoi cu un prosop uscat.
  • Lasă remediul să acționeze 10 minute.
  • Aplică acest tratament de 2-3 ori pe zi.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Carragee EJ, Hannibal M. Diagnostic evaluation of low back pain. Orthopedic Clinics of North America. 2004.
  • Herbert M, Lanctot-Herbert M, Mahadevan S V. Low back pain. In: An Introduction to Clinical Emergency Medicine. 2012.
  • Stevinson C, Devaraj VS, Fountain-Barber A, Hawkins S, Ernst E. Homeopathic arnica for prevention of pain and bruising: Randomized placebo-controlled trial in hand surgery. J R Soc Med. 2003.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.