5 exerciții pentru combaterea anxietății
Știai că poți face exerciții pentru combaterea anxietății? Această stare emoțională cuprinde senzații negative precum îngrijorare, angoasă și teamă.
Persoanele care au atacuri de anxietate se simt disperate în situații pe care consideră că nu le pot controla, printre care și cele în care este implicat un anumit pericol.
Controlarea anxietății nu este o sarcină ușoară pentru indivizii afectați. Din exterior, această stare poate părea prostească sau inofensivă, însă, în realitate, este greu de gestionat.
Starea de anxietate iese din limitele normale atunci când nu poate fi controlată și durează mai mult de șase luni. În acest caz, trebuie tratată ca pe o boală. Soluția este să ceri ajutorul unui specialist.
Este necesar să combați anxietatea pentru a te bucura, într-adevăr, de viață. În acest articol, îți prezentăm mai multe informații utile privitoare la această problemă neplăcută, precum și o listă detaliată de exerciții pentru combaterea anxietății.
Simptomele anxietății
Stările anxioase sunt destul de ușor de recunoscut. Acestea se manifestă, în general, în mod automat. În caz că nu ești complet lămurit, iată care sunt cele mai frecvente simptome ale anxietății:
- Dureri în piept și palpitații
- Amețeală și vertij
- Greață și probleme la stomac
- Transpirații abundente, înroșire la față sau frisoane
- Senzație de sufocare și tremurături
- Furnicături sau amorțeli
- Senzație că îți pierzi controlul și înnebunești
- Frică (în special generată de un pericol pe care îl percepi)
Anxietatea este o stare emoțională greu de controlat. Aceasta poate fi tratată și atunci când nu apare în mod regulat. În plus, nu este nevoie să o diagnostichezi.
1. Respirația: unul dintre cele mai bune exerciții pentru combaterea anxietății
Alege un moment al zilei în care nu desfășori alte activități și nu ai altceva important de făcut. Ai grijă să nu fii deranjat de nimic. În plus, promite-ți că nu te vei grăbi să termini. Este important să îți rezervi suficient timp pentru a te relaxa.
- Așază-te într-o poziție confortabilă. Poți sta culcat sau în picioare.
- Închide ochii și concentrează-ți toată atenția asupra respirației.
- Fii atent la modul în care aerul intră și iese încet din corpul tău.
- Încetinește-ți treptat respirația. Respiră adânc, pentru ca aerul să pătrundă în zonele inferioare ale plămânilor. Inspiră încet aerul pe nas. Ține-l în tine câteva secunde. Apoi expiră la fel de încet.
Repetă acest exercițiu timp de câteva minute. Respirația profundă te ajută să îți menții controlul în orice moment și să combați anxietatea care apare din senin.
2. Mersul pe jos
Mersul pe jos este printre cele mai simple exerciții pentru combaterea anxietății. Nu este nevoie să mergi la sala de fitness, să cumperi haine deosebite sau să angajezi un antrenor personal.
Dacă practici această activitate dimineața, vei resimți efectele pe tot parcursul zilei. În plus, poți face o plimbare de fiecare dată când simți că te cuprinde starea de anxietate.
3. Alergatul
Alergatul te ajută să ții sub control anxietatea, dar și să slăbești. Pe măsură ce arzi calorii, eliberezi serotonină, o substanță care îți îmbunătățește dispoziția și starea mentală.
Totodată, alergatul îți îmbunătățește calitatea somnului, ajutându-te să te odihnești mai bine.
4. Dansul
Dansul stimulează eliberarea de endorfine, hormoni care combat anxietatea și stresul. În plus, această activitate distractivă îmbunătățește sănătatea inimii.
Nu trebuie decât să pui niște muzică și să începi să te miști ușor. Vei vedea cât de repede trece timpul când îți intri în ritm și te simți mai confortabil.
Chiar dacă nu obișnuiești să dansezi, ia în calcul și această opțiune. Un pas important în combaterea anxietății este și învățarea unor lucruri noi. Încearcă și tu!
5. Învață să uiți de griji
Chiar dacă acesta nu este chiar un exercițiu fizic, este util în combaterea anxietății. Este important să înveți să gestionezi situațiile dificile pentru ca acestea să nu te copleșească.
Nu uita că, în general, problemele care te stresează nu sunt atât de grave precum par. Mintea este foarte puternică și se poate concentra asupra situațiilor imposibile doar pentru că tu le acorzi o importanță deosebită. Reține că nu te ajută cu nimic să te lași acaparat de griji nerealiste.
Dacă nu poți renunța la gândurile care îți provoacă stări anxioase, încearcă să îți distragi singur atenția cu lucruri mai importante, cum ar fi o activitate sau o discuție cu o persoană apropiată.
Cum să procedezi dacă ai un atac de anxietate
Când suferi un atac de anxietate, este posibil să nu știi ce să faci sau cum să reacționezi. În acele momente, ține cont de următoarele sfaturi:
- Identifică motivul atacului de anxietate.
- Găsește o modalitate de a te elibera de tensiune, cum ar fi printr-o tehnică de respirație sau o activitate fizică.
Chiar dacă pare greu, puțin câte puțin îți vei recăpăta controlul. În plus, de fiecare dată îți va fi din ce în ce mai ușor să îți revii.
Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- The role of serotonin in depression and anxiety. Baldwin D, Rudge S. Int Clin Psychopharmacol. 1995 Jan;9 Suppl 4:41-5. Review.
- Heijnen, S., Hommel, B., Kibele, A., & Colzato, L. S. (2016). Neuromodulation of Aerobic Exercise-A Review. Frontiers in psychology, 6, 1890. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2015.01890
- Edwards MK, Rosenbaum S, Loprinzi PD. Differential Experimental Effects of a
Short Bout of Walking, Meditation, or Combination of Walking and Meditation on
State Anxiety Among Young Adults. Am J Health Promot. 2018 May;32(4):949-958.
doi: 10.1177/0890117117744913. Epub 2017 Dec 7. PubMed PMID: 29216745. - Breathing Techniques for Stress Relief. WebMD. https://www.webmd.com/balance/stress-management/stress-relief-breathing-techniques#2
- Dancing and the Brain. Harvard Medical School. https://neuro.hms.harvard.edu/harvard-mahoney-neuroscience-institute/brain-newsletter/and-brain/dancing-and-brain
- Masaoka Y., Kanamaru A., Homma I. (2001) Anxiety and Respiration. In: Haruki Y., Homma I., Umezawa A., Masaoka Y. (eds) Respiration and Emotion. Springer, Tokyo
- Bystritsky, A., Khalsa, S. S., Cameron, M. E., & Schiffman, J. (2013). Current diagnosis and treatment of anxiety disorders. P & T : a peer-reviewed journal for formulary management, 38(1), 30–57.
- Trastornos de ansiedad. Mayo Clinic. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961