5 măsuri pentru protejarea sănătății renale

3 noiembrie 2017
Consumul de apă este esențial pentru a-ți menține rinichii sănătoși. Acest obicei facilitează eliminarea toxinelor în exces, menținându-te bine hidratat.

Cu toții știm că este bine să luăm măsuri pentru protejarea sănătății renale, dar oare ai idee cât de important este să faci asta? Rinichii sunt organele responsabile de filtrarea, absorbția și reabsorbția apei, a sării și a ionilor din organism.

Deoarece elimină reziduurile toxice din sânge, rinichii sunt cele mai importante organe din cadrul sistemului urinar. Acum că ai înțeles cât sunt de importanți, citește în continuare pentru a descoperi câteva măsuri pentru protejarea sănătății renale.

Cele mai bune măsuri pentru protejarea sănătății renale?

1. Adoptă o dietă adecvată

Multe măsuri pentru protejarea sănătății renale vizează dieta

Consumul excesiv de alimente bogate în grăsimi și zahăr are un impact negativ asupra rinichilor deoarece organismul devine supraîncărcat cu toxine. Drept consecință, aceste organe trebuie să se suprasolicite pentru a menține corpul curat.

Și nivelul de colesterol trebuie ținut sub control. Persoanele care suferă de hipercolesterolemie tind să aibă și probleme renale—probleme care pot fi foarte grave dacă acestea suferă și de insuficiență renală.

Nu uita, hipercolesterolemia este asociată cu produsele bogate în grăsimi saturate, precum alimentele de tip „fast food”. Așadar, este esențial să nu incluzi asemenea mâncăruri în dietă dacă vrei să ai o sănătate renală optimă.

Adoptă un plan alimentar bogat în legume, fructe și grăsimi sănătoase, iar rinichii tăi îți vor fi recunoscători.

2. Pe cât posibil, nu consuma medicamente în exces

Consumul excesiv de medicamente fără prescripție medicală poate avea un impact negativ asupra rinichilor. Antiinflamatoarele și analgezicele pot leza aceste organe, lăsând urme ireversibile.

Dacă ești genul de persoană care își roagă medicul să îi prescrie medicamente la cea mai mică durere, reține că rinichii tăi se vor suprasolicita pentru a elimina orice surplus.

Medicamentele, fie legale sau ilegale, pot cauza multe probleme la nivelul rinichilor și al celorlalte organe. Aceste produse conțin toxine care, de îndată ce au pătruns în corp, nu îți vor face niciun bine.

Totodată, anumite medicamente pot cauza boli precum cancerul gastric și cel pulmonar. Nu vrem să îți sugerăm să nu iei medicamente când este cazul sau să nu bei o bere din când în când. Însă evită să faci exces și, pentru a-ți proteja rinichii, bea apă suficientă.

3. Nu consuma sare în exces

Renunță la sare și adoptă și alte măsuri pentru protejarea sănătății renale

Sarea este inclusă în aproape toate preparatele pe care le gătim și servim. Însă nu este bine să o consumăm în exces, deoarece ne poate împiedica să avem rinichii sănătoși. Trebuie să luăm măsuri speciale pentru a evita excesul.

Dacă aportul tău de sare este prea ridicat, rinichii sunt nevoiți să se suprasolicite. Consumând mai multă sare decât eliminăm, vom dezvolta pietre la rinichi într-un timp scurt.

Dar cum putem să limităm aportul de sare? Una dintre cele mai bune măsuri pentru protejarea sănătății renale este să folosim mai puțină sare atunci când gătim. Acesta este primul, precum și cel mai ușor pas. De asemenea, este indicat să evităm produse ca:

  • Alimentele de tip „fast food”
  • Băuturile răcoritoare
  • Alimentele congelate

În mod ideal, ar trebui să servești doar mâncăruri preparate de tine. Dacă stilul tău de viață nu este compatibil cu această variantă, încearcă măcar să consumi suficiente legume cu frunze verzi și apă.

4. Menține-te hidratat

Multe măsuri pentru protejarea sănătății renale te ajută să fii hidratat

Deoarece rinichii sunt responsabili de eliminarea toxinelor prin intermediul urinei, aceștia au nevoie de multe fluide, în special de apă. Majoritatea problemelor renale au la bază deshidratarea.

Din păcate, mulți dintre noi ne plictisim foarte ușor de apă. În această situație, te sfătuim să bei în fiecare zi câte 2-3 pahare dintr-o băutură sănătoase ca apa de hibiscus. Restul celor 2 litri de lichide pe care îi consumi zilnic ar trebui să trebui să fie reprezentați de apă naturală simplă.

Dacă locuiești într-o țară în care clima este călduroasă sau dacă ești nevoit să faci multă mișcare, încearcă să îți crești aportul de apă pentru a recupera fluidele pierdute prin transpirație și a-ți menține rinichii sănătoși.

Citește și: Sucuri ce reduc inflamațiile din ficat, pancreas și rinichi

5. Moderează-ți consumul de proteine și produse lactate

Organismul uman este asemenea unei mașinării vulnerabile exceselor de orice fel. Un consum exagerat de proteine sau lactate a fost asociat cu formarea pietrelor la rinichi și dezvoltarea altor probleme renale.

  • Pietrele la rinichi se formează atunci când calciul, oxalații și fosforul se acumulează în exces la nivelul acestor două organe.
  • În cazul în care calculul renal este mic, acesta se poate descompune, fiind apoi eliminat prin intermediul urinei. Însă, dacă este mai mare decât tractul urinar, pacientul trebuie să se supună unei intervenții chirurgicale.

Ideal, nu servi mai mult de 2 pahare de lapte sau 40 g de brânză pe zi. De asemenea, proteinele pe care le consumi ar trebui să fie de origine vegetală.

Sursa imaginii principale: wikiHow.com

Te-ar mai putea interesa