6 obiecte care pot afecta sănătatea
Acasă, oamenii tind să folosească o serie de obiecte și produse în mod regulat. Acestea fac parte din rutina zilnică și din obiceiurile personale ale fiecăruia dintre noi. În caz că nu știai, deținem multe obiecte uzuale care pot afecta sănătatea, care deși par inofensive și lipsite de efecte negative, în timp pot provoca infecții și alte neplăceri.
La început par inofensive și lipsite de efecte negative, în timp ele pot provoca infecții și alte neplăceri. Asta pentru că aceste obiecte se murdăresc ușor și au în compoziție substanțe toxice care pot cauza o reacție alergică.
Astăzi vrem să îți prezentăm cele mai comune șase obiecte nesănătoase din locuința ta. Află care sunt acestea și încearcă să fii mai precaut în utilizarea lor.
Iată despre ce este vorba!
1. Bureții de baie: obiecte care pot afecta sănătatea
Bureții de baie te ajută să îți cureți pielea și să îndepărtezi celulele moarte. Însă, din cauza materialului din care sunt confecționate, aceste obiecte creează mediul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, a mucegaiului și a mai multor tipuri de ciuperci.
Cel mai grav este că multe persoane utilizează în mod repetat același burete fără să îl dezinfecteze. Astfel, ele se pot confrunta cu infecții ale pielii și alte probleme de sănătate.
Cel mai bine este să folosești o lufă sau un burete vegetal care, datorită conținutului de enzime, împiedică dezvoltarea microbilor.
Te-ar putea interesa și:
În plus, este recomandat să îți schimbi buretele în mod regulat și să îl clătești din când în când cu ingrediente antibacteriene, cum ar fi oțetul alb.
2. Obiecte care pot afecta sănătatea: blenderul
Blenderul este un obiect foarte util și necesar în bucătărie. În același timp, el poate fi și foarte periculos, dacă nu îl îngrijești așa cum trebuie.
Garniturile și piesele auxiliare care intră în componența acestui dispozitiv sunt confecționate în general din cauciuc și sunt plasate în cele mai riscante locuri din bucătărie, unde se dezvoltă germeni, mucegai și bacterii precum salmonella și E. coli.
Prin urmare, după ce folosești blenderul, trebuie să îl dezasamblezi și să speli fiecare componentă în parte și mai ales pe cele din cauciuc.
3. Obiecte care pot afecta sănătatea: săpunul antibacterian
Deși rolul acestui produs este de a elimina bacteriile de pe mâini, s-a dovedit că el ucide și microorganismele sănătoase.
Săpunurile, gelurile și produsele de curățare antibacteriene sunt asociate cu un risc crescut de tuse, dureri în gât și alergii.
În plus, produsele antibacteriene conțin triclosan, o substanță care este asociată cu probleme musculare, risc de boli cardiace și dereglarea activității hormonilor reproducători.
4. Obiecte care pot afecta sănătatea: bețișoarele de urechi
Bețișoarele de urechi reprezintă una dintre cele mai populare metode de îndepărtare a cerumenului. Deși s-a dovedit că folosirea lor în acest scop este un obicei dăunător, majoritatea persoanelor ignoră acest avertisment.
În realitate, în loc să scoată ceara, bețișoarele o împing și mai adânc în ureche, fapt care duce la blocarea canalului auditiv. Atunci când adaugi anumite substanțe în urechea internă, se produce o substanță numită histamină care provoacă iritații și inflamații.
Te-ar putea interesa și:
Pentru a îndepărta excesul de cerumen, este indicat să folosești alte metode, precum picături, apă cu sare, apă oxigenată sau chiar ulei de măsline.
5. Instrumentele pentru manichiură și pedichiură
Majoritatea accesoriilor folosite pentru îngrijirea unghiilor de la mâini și de la picioare sunt pline de bacterii și microorganisme. Situația este și mai îngrijorătoare dacă mai mulți membri ai familiei folosesc aceleași instrumente fără să le dezinfecteze în prealabil.
Întrucât intră în contact direct cu pielea de pe mâini și picioare la fiecare utilizare, obiectele pentru îngrijirea unghiilor sunt încărcate cu diverși patogeni. Tocmai de aceea este bine să le sterilizezi de fiecare dată când le folosești și să te asiguri că sunt dezinfectate bine.
Piatra ponce și pila de unghii trebuie înlocuite cel puțin o dată pe lună.
6. Obiecte care pot afecta sănătatea: ustensilele de cauciuc
Ustensilele de cauciuc sunt foarte populare în bucătărie în ultimii ani, deoarece sunt practice și nu zgârie tigăile și cratițele.
Din păcate, cauciucul se deteriorează cu fiecare utilizare și își pierde stratul protector care facilitează și curățarea.
În timp, vei observa că obiectele din cauciuc și-au pierdut luciul. În plus, în anumite zone se acumulează umezeală și mucegai. Mai mult, pe mânere se dezvoltă patogeni precum E. coli și fermenți.
După cum ai observat deja, multe obiecte din casă pe care le considerai inofensive pot fi dăunătoare pentru sănătate, dacă nu le folosești cu precauție.
Reține toate articolele din lista de mai sus și ține cont de recomandările noastre pentru a proteja sănătatea ta și a familiei tale.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Armel, K. C., & Ramachandran, V. S. (2003). Projecting sensations to external objects: Evidence from skin conductance response. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences. https://doi.org/10.1098/rspb.2003.2364
- Serences, J. T., Schwarzbach, J., Courtney, S. M., Golay, X., & Yantis, S. (2004). Control of object-based attention in human cortex. Cerebral Cortex. https://doi.org/10.1093/cercor/bhh095
- Ferri, F., Riggio, L., Gallese, V., & Costantini, M. (2011). Objects and their nouns in peripersonal space. Neuropsychologia. https://doi.org/10.1016/j.neuropsychologia.2011.09.001