Include 7 diuretice naturale în dieta ta zilnică! - Doza de Sănătate
 

Include 7 diuretice naturale în dieta ta zilnică!

Diureticele ajută organismul să elimine excesul de fluide, în special apa și sodiul. Aceste alimente reprezintă o modalitate excelentă de a-ți curăța organismul și a-ți menține sănătatea. În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.
Include 7 diuretice naturale în dieta ta zilnică!
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există o serie de diuretice naturale ajută organismul să elimine excesul de fluide, în special apa și sodiul. Majoritatea acestor produse stimulează rinichii, promovând eliminarea sodiului prin intermediul urinei.

Când diureticele acționează asupra sodiului, acestea forțează organismul să elimine apă. Retenția de apă este, cel mai probabil, simptomul unei anumite boli.

Printre cauzele posibile se numără tulburările tiroidiene, hipertensiunea arterială, ciroza, tulburările renale, calculii renali, edemul, sindromul ovarelor polichistice și diabetul.

Mai jos îți prezentăm 7 diuretice naturale pe care ar trebui să le încorporezi în dieta ta zilnică pentru a combate retenția de apă.

7 diuretice naturale esențiale

1. Păpădia

Păpădia este printre cele mai puternice diuretice naturale

Această plantă sălbatică poate fi culeasă din grădini. Deși multe persoane o includ în categoria de „buruieni”, cercetările științifice au scos la iveală faptul că unul dintre compușii din componența păpădiei stimulează activitatea rinichilor și crește frecvența urinării.

Atât frunzele verzi, cât și tulpina și rădăcina păpădiei au proprietăți diuretice. Pe lângă echilibrarea glicemiei, această plantă promovează detoxificarea colonului și a ficatului.

2. Păducelul

Păducelul face parte din familia Rosaceae și întră în categoria de diuretice naturale puternice. Acesta poate combate retenția de apă, ameliorând simptomele insuficienței cardiace congestive.

Mai mult, s-a demonstrat că nutrienții din componența păducelului cresc frecvența urinării și cantitatea de urină eliminată. De asemenea, fructele care cresc pe această plantă sunt bogate în vitamina C și B și în minerale. Pe lângă faptul că sunt diuretice naturale, aceste fructe:

  • Combat problemele hepatice
  • Ajută inima să pompeze mai ușor sângele
  • Reduc febra

3. Coada-calului

În cadrul unui studiu realizat în 2014, s-a demonstrat că extractul de coada-calului oferă rezultate la fel de bune ca diureticele din comerț, producând însă mult mai puține efecte secundare.

Infuziile de coada calului sunt diuretice naturale naturale

Coada-calului este o alternativă bună la medicamentele obișnuite, în special dacă efectele secundare produse de acestea te deranjează. Efectul diuretic al acestei plante este atât de puternic încât este indicat ca femeile gravide să o evite.

Dacă suferi de retenție de acid uric, puține diuretice naturale te vor ajuta la fel de mult precum coada-calului. Și pacienții care suferă de gută ar trebui să consume acest ingredient.

4. Ienupărul

Ienupărul a fost inclus în categoria de diuretice naturale încă din Evul Mediu. Deși există puține studii cu privire la beneficiile acestei plante, s-a demonstrat că ienupărul poate crește volumul urinei eliminate de animale.

Asemenea multor alte diuretice naturale, ienupărul nu prezintă abilitatea de a reduce nivelul de potasiu, așa cum fac diureticele din comerț. Este indicat să consumi boabe de ienupăr dacă suferi de cistită. Nu în ultimul rând, această plantă stimulează eliminarea toxinelor.

5. Ceaiul verde și negru

Ceaiul verde și ceaiul negru sunt printre cele mai puternice diuretice naturale

De fiecare dată când servești o cană din aceste băuturi calde, fără să îți dai seama stimulezi eliminarea fluidelor acumulate în exces în organismul tău. Atât ceaiul negru, cât și cel verde sunt diuretice naturale foarte potente.

Datorită conținutului mare de cofeină, ceaiul verde și cel negru ajută organismul să producă mai multă urină, scăzând nivelul de apă din corp, în special din sânge. Drept rezultate, tensiunea arterială scade.

6. Pătrunjelul

Deși pătrunjelul este utilizat de obicei ca garnitură, acest ingredient poate fi util și persoanelor care nu suportă medicamentele diuretice.

Diverse studii au demonstrat că pătrunjelul este unul dintre cele mai indicate diuretice naturale pentru a crește volumul urinei. Ca să profiți de aceste beneficii, poți prepara o infuzie cu pătrunjel.

Ingrediente

  • 1 mână de pătrunjel
  • 1 pahar (200 ml) de apă

Mod de preparare

  • Fierbe o mână de pătrunjel proaspăt pentru 10 minute. Lasă infuzia obținută să se răcească și apoi depoziteaz-o în frigider.
  • Pentru cele mai bune rezultate posibile, consumă o cană de infuzie de pătrunjel în fiecare zi, timp de o săptămână.

7. Hisbiscus

Planta hisbiscus, cunoscută și ca „floarea din Jamaica”, face parte din familia malvaceelor și, de obicei, este mare și viu colorată. Aceasta poate avea culori diverse.

Infuziile de hisbiscus sunt diuretice naturale eficiente

Numeroase studii au demonstrat că, datorită efectului său diuretic, hisbiscusul stimulează filtrarea renală, reduce inflamațiile și combate retenția de apă.

Câteva sfaturi pentru a crește eficiența diureticelor naturale de mai sus

Pe lângă a apela la aceste diuretice naturale, poți să îți îmbunătățești sănătatea prin reducerea aportului de sodiu și făcând mai multă mișcare. Aceste obiceiuri te ajută să combați retenția de apă.

De asemenea, și creșterea aportului de fructe și legume are, în general, un efect diuretic asupra organismului. Printre cele mai benefice se numără:

  • Pepenele verde
  • Strugurii
  • Fructele de pădure
  • Țelina
  • Sparanghelul
  • Ceapa
  • Usturoiul
  • Ardeiul

Este esențial să îți consulți medicul înainte să schimbi orice tratament medicamentos prescris. Schimbarea drastică a tratamentului urmat îți poate afecta negativ sănătatea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.