Coada calului ‒ planta ideală pentru slăbire și remineralizare

Coada calului

Această plantă-medicament are multe beneficii pentru sănătate, printre care stimularea eliminării de lichide, completând astfel o cură de slăbire și diminuând senzaţia de balonare. De asemenea, coada calului poate fi un remediu excelent pentru problemele pielii, ale unghiilor și ale părului.

În acest articol vă prezentăm proprietăţile plantei care pot fi de folos celor ce vor să slăbească sau au nevoie de un aport de minerale. Vă oferim și câteva indicaţii despre cum se poate consuma coada calului pentru a profita în modul cel mai eficient de beneficiile plantei. Veți descoperi cum și unde se găsește această minunată plantă și veți afla că puteți găsi coada calului foarte ușor.

Proprietăţile plantei coada calului

Iată câteva dintre cele mai folositoare proprietăţi ale plantei coada calului:

  • diuretic: este planta medicinală cea mai eficientă pentru eliminarea excesului de lichide din organism datorită conţinutului său bogat în potasiu, flavonoizi și saponine. Aceste elemente pot determina creșterea cu până la 30% a cantității de urină eliminată. De aceea, coada calului este recomandată ca leac pentru retenția de lichide, edeme, reumatism, gută, pietre la rinichi, infecţii urinare, etc.
  • ajută la slăbire: datorită proprietăţii ei diuretice, coada calului este de folos pentru cei care vor să slăbească, dar nu contribuie la pierderea grăsimilor, ci la eliminarea lichidelor care sunt în exces în organism.
  • detoxifiant: facilitând eliminarea surplusului de lichide din organism, coada calului contribuie astfel și la eliminarea toxinelor. Așadar, această plantă, în combinaţie cu alte plante, cum ar fi laptele de ciulin, urzica, păpădia, etc. ajută la detoxifierea organismului. Poate fi făcută o cură depurativă de câteva ori pe an, mai ales toamna și primăvara, folosind zilnic infuzii de coada calului.
  • mineralizant: conţinutul bogat de minerale face ca această plantă să fie recomandată pentru întărirea sistemului osos, așadar este ideală pentru cei care au probleme legate de osteoporoză, dentiție sau țesuturi. De asemenea, coada calului ajută la vindecarea oaselor, în anemie, este de folos în convalescență, pentru înlăturarea oboselii sau a stresului, etc.
  • îngrijirea pielii și a unghiilor: conţinutul bogat în siliciu al plantei, care contribuie la formarea colagenului, asigură un aspect sănătos al unghiilor și al pielii, protejându-le de toxine, ciuperci sau bacterii. Astfel, coada calului ajută la prevenirea apariţiei petelor, a eczemelor și a ridurilor, putând fi folosită chiar la atenuarea vergeturilor.
  • îmbunătăţește aspectul părului: datorită siliciului conţinut de coada calului, textura părului se poate îmbunătăţi. De asemenea, această plantă ajută la creșterea părului, prevenirea firelor cărunte, a calviţiei și a mătreţii.
  • facilitează regenerarea celulelor și vindecarea: coada calului este un regenerator celular puternic, ajutând la vindecarea rănilor sau la diminuarea aluniţelor.
  • remediu împotriva hemoragiilor: fiind astringentă, această plantă poate fi utilizată pentru a controla și chiar vindeca hemoragiile: cele provocate de leziuni, sângerări nazale, ulceraţii cutanate sau menstruaţii dificile.
  • utilă pentru îngrijirea tendoanelor: este recomandată persoanelor care execută frecvent exerciţii fizice extreme sau este de folos celor care suferă de dureri la nivelul tendoanelor.

Mod de folosire:

Cel mai adesea, coada calului este folosită în ceaiuri, fierbându-se timp de 5 minute și lăsându-se planta să stea în apa fierbinte încă 5 minute. Pentru anumite afecţiuni, se recomandă a se consuma într-o zi câte 3 pahare de ceai de coada calului, timp de o lună și jumătate. Apoi se face pauză câteva săptămâni, după care se poate repeta tratamentul.

Infuzie de coada calului

Foarte eficiente sunt și siropurile sau extractele de coada calului, dar este important să fie urmate indicaţiile producătorului sau ale medicului.

De asemenea, se poate face gargară cu infuzie de coada calului (o soluţie foarte bună pentru ulcer, dureri de gât sau afecţiuni la nivelul gurii) sau se poate aplica extern, planta având proprietăţi antiinflamatoare. Este un bun remediu împotriva infecţiilor vaginale și un excelent tratament pentru hemoroizi (am amintit deja că această plantă este eficientă în sângerări), herpes, eczeme, glaucom, etc.

De unde poţi procura coada calului?

Fiind o plantă cunoscută de multă lume, coada calului poate fi cumpărată din magazinele cu produse naturiste sau, uneori, din supermarket.

În funcţie de afecţiunea care trebuie tratată sau de cum preferi să utilizezi această plantă, poţi alege să cumperi planta sub formă de plantă uscată pentru ceai sau sub formă de extract sau pilule. Este de preferat să vorbești cu un terapeut sau medic despre modul de utilizare a plantei.

De asemenea, această plantă se poate culege direct din natură, aceasta crescând în locuri umede, pe lângă râuri, lacuri, mlaștini, mai ales în soluri cu mult lut. Se recoltează vara, folosindu-se mai ales tulpina, nu frunzele, iar plantele adunate se pot agăţa în buchete pentru a se usca.

Plante coada calului

Sursa fotografiilor: Manuel M. Ramos, uteart și neil-farnworth.