Uimitoarele beneficii ale consumului de coada-calului - Doza de Sănătate
 

Uimitoarele beneficii ale consumului de coada-calului

Coada-calului se remarcă prin abilitatea sa de a combate retenția de apă și prin conținutul bogat de siliciu, care menține sănătatea pielii, a părului și a unghiilor. 
Uimitoarele beneficii ale consumului de coada-calului
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 02 octombrie, 2018

Coada-calului este o plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru sănătate. O poți folosi ca tratament pentru diverse afecțiuni sau ca supliment pentru remineralizarea organismului. Descoperă minunatele beneficii ale consumului de coada-calului din articolul de față.

Coada-calului

Coada-calului (Equisetum arvense) și-a primit denumirea ca urmare a aspectului său caracteristic. Această plantă se găsește în apropierea surselor de apă, deoarece are nevoie de multă umiditate. În Europa, inclusiv la noi în țară, coada-calului este ușor de găsit în multe zone.

Beneficii ale consumului de coada-calului datorate conținutului de nutrienți

Tulpina de coada-calului este un remediu naturist tradițional, fiind folosită pentru tratarea unei game largi de afecțiuni. Aceasta se remarcă printr-un conținut bogat de nutrienți, printre care vitamina C, siliciu, potasiu, magneziu, saponine, flavonoide și taninuri.

Cu toate acestea, coada-calului este folosită, în principal, ca remediu diuretic. Alte tratamente și medicamente cu același efect impun riscul pierderii unei cantități excesive de minerale prin urină. Însă coada-calului contrabalansează acest efect prin aportul considerabil de minerale pe care îl oferă concomitent, înlocuindu-le pe cele pierdute.

Beneficii ale consumului de coada-calului

Sănătate

Beneficii ale consumului de coada-calului pentru sănătate

Multiplele beneficii ale consumului de coada-calului recomandă această plantă ca unul dintre cele mai bune remedii terapeutice:

  • Având proprietăți diuretice, coada-calului reduce umflăturile și combate retenția de apăAceste beneficii se datorează conținutului de potasiu și flavonoide, care ajută, de asemenea, la reducerea inflamațiilor.
  • Tot grație flavonoidelor din compoziția sa, coada-calului are efecte antioxidante. Astfel, această plată luptă împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură la nivel intern și extern.
  • Întrucât remineralizează organismul, coada-calului este recomandă în perioade de oboseală, recuperare sau convalescență, fiind o opțiune excelentă și pentru sportivi.
  • Totodată, unul dintre incredibilele beneficii ale consumului de coada-calului este vindecarea rănilor. În plus, această plantă accelerează și vindecarea fracturilor osoase și a luxațiilor.
  • Coada-calului reduce, de asemenea, nivelul de acid uric și previne guta.
  • În același timp, această plantă previne bolile aparatului urinar, cum ar fi cistita și pietrele la rinichi.

Nu, lista nu s-a încheiat aici. Există și alte beneficii ale consumului de coada-calului, datorate unor proprietăți mai puțin cunoscute ale acestei plante:

  • Coada-calului are proprietăți antiseptice.
  • Această plantă combate diareea în cazuri de indigestie, gastroenterită sau virusuri digestive.
  • Pe lista minunatelor beneficii ale consumului de coada-calului se află și prevenirea anemiei prin carență de fier.
  • Acest remediu naturist tratează și problemele orale, cum ar fi gingivita și aftele.
  • Totodată, coada-calului combate hemoragiile, atât interne, cât și externe. Acest lucru trebuie luat în considerare de către femei în timpul menstruației.
  • Deja am văzut că multe beneficii ale consumului de coada-calului se datorează conținutului său de flavonoide. Unul dintre acestea este și întărirea sistemului imunitar.
  • În plus, coada-calului combate infecțiile fungice. 

Frumusețe

Beneficii ale consumului de coada-calului pentru păr

Pe lângă utilizările medicinale, coada-calului este folosită, atât intern, cât și extern, pentru înfrumusețare. Unele companii adaugă extract din această plantă în produsele cosmetice în dorința de a valorifica proprietățile sale extraordinare pentru:

  • Piele: Infuzia sau extractul de coada-calului este o loțiune tonică facială excelentă, deoarece întărește structura pielii, prevenind ridurile. În plus, acest remediu oferă elasticitate pielii, împiedicând apariția vergeturilor.
  • Păr:  Aplicată pe podoaba capilară, coada-calului ajută la tratarea mai multor probleme, cum ar fi căderea părului, albirea prematură, vârfurile despicate sau mătreața.În plus, consumul acestei plante pe cale orală contribuie la întărirea părului.
  • Unghii: Coada-calului ajută, de asemenea, la întărirea unghiilor fragile, care se rup ușor.

Cum să consumi coada-calului?

În mod bizar, în vremuri străvechi, tulpinile de coada-calului se mâncau precum sparanghelul. În prezent, mugurii acestei plante sunt consumați primăvara în anumite țări asiatice, cum ar fi Japonia. Însă, în general, coada-calului se folosește în scop medicinal ca:

  • Infuzie
  • Supliment: extract, capsule sau tablete
  • Cataplasme
  • Băi

Nu este indicat să urmezi un tratament cu coada-calului de lungă durată, ci doar de maxim 3 – 4 săptămâni, cu pauze. Poți consuma acest remediu și la nevoie, pentru combaterea unei afecțiuni acute, precum umflăturile sau oboseala.

În același timp, consumul de coada-calului nu este recomandat femeilor însărcinate sau persoanelor care suferă de gastrită.

S-ar putea să te intereseze...
Ce este coada-calului și care sunt beneficiile sale?
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
Ce este coada-calului și care sunt beneficiile sale?

Știi ce este coada-calului? Această plantă are numeroase proprietăți medicinale și terapeutice pe care merită să le descoperi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mimica-Dukic, N., Simin, N., Cvejic, J., Jovin, E., Orcic, D., & Bozin, B. (2008). Phenolic compounds in field horsetail (Equisetum arvense L.) as natural antioxidants. Molecules, 13(7), 1455-1464.
  • Nagai, T., Myoda, T., & Nagashima, T. (2005). Antioxidative activities of water extract and ethanol extract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L. Food chemistry, 91(3), 389-394.
  • Williams, E. D. (1979). Studies on the depth distribution and on the germination and growth of Equisetum arvense L (field horsetail) from tubers. Weed Research, 19(1), 25-32.

Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.