Uimitoarele beneficii ale consumului de coada-calului - Doza de Sănătate
 

Uimitoarele beneficii ale consumului de coada-calului

Coada-calului se remarcă prin abilitatea sa de a combate retenția de apă și prin conținutul bogat de siliciu, care menține sănătatea pielii, a părului și a unghiilor. 
Uimitoarele beneficii ale consumului de coada-calului
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 02 octombrie, 2018

Coada-calului este o plantă medicinală cu numeroase beneficii pentru sănătate. O poți folosi ca tratament pentru diverse afecțiuni sau ca supliment pentru remineralizarea organismului. Descoperă minunatele beneficii ale consumului de coada-calului din articolul de față.

Coada-calului

Coada-calului (Equisetum arvense) și-a primit denumirea ca urmare a aspectului său caracteristic. Această plantă se găsește în apropierea surselor de apă, deoarece are nevoie de multă umiditate. În Europa, inclusiv la noi în țară, coada-calului este ușor de găsit în multe zone.

Beneficii ale consumului de coada-calului datorate conținutului de nutrienți

Tulpina de coada-calului este un remediu naturist tradițional, fiind folosită pentru tratarea unei game largi de afecțiuni. Aceasta se remarcă printr-un conținut bogat de nutrienți, printre care vitamina C, siliciu, potasiu, magneziu, saponine, flavonoide și taninuri.

Cu toate acestea, coada-calului este folosită, în principal, ca remediu diuretic. Alte tratamente și medicamente cu același efect impun riscul pierderii unei cantități excesive de minerale prin urină. Însă coada-calului contrabalansează acest efect prin aportul considerabil de minerale pe care îl oferă concomitent, înlocuindu-le pe cele pierdute.

Beneficii ale consumului de coada-calului

Sănătate

Beneficii ale consumului de coada-calului pentru sănătate

Multiplele beneficii ale consumului de coada-calului recomandă această plantă ca unul dintre cele mai bune remedii terapeutice:

 • Având proprietăți diuretice, coada-calului reduce umflăturile și combate retenția de apăAceste beneficii se datorează conținutului de potasiu și flavonoide, care ajută, de asemenea, la reducerea inflamațiilor.
 • Tot grație flavonoidelor din compoziția sa, coada-calului are efecte antioxidante. Astfel, această plată luptă împotriva radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură la nivel intern și extern.
 • Întrucât remineralizează organismul, coada-calului este recomandă în perioade de oboseală, recuperare sau convalescență, fiind o opțiune excelentă și pentru sportivi.
 • Totodată, unul dintre incredibilele beneficii ale consumului de coada-calului este vindecarea rănilor. În plus, această plantă accelerează și vindecarea fracturilor osoase și a luxațiilor.
 • Coada-calului reduce, de asemenea, nivelul de acid uric și previne guta.
 • În același timp, această plantă previne bolile aparatului urinar, cum ar fi cistita și pietrele la rinichi.

Nu, lista nu s-a încheiat aici. Există și alte beneficii ale consumului de coada-calului, datorate unor proprietăți mai puțin cunoscute ale acestei plante:

 • Coada-calului are proprietăți antiseptice.
 • Această plantă combate diareea în cazuri de indigestie, gastroenterită sau virusuri digestive.
 • Pe lista minunatelor beneficii ale consumului de coada-calului se află și prevenirea anemiei prin carență de fier.
 • Acest remediu naturist tratează și problemele orale, cum ar fi gingivita și aftele.
 • Totodată, coada-calului combate hemoragiile, atât interne, cât și externe. Acest lucru trebuie luat în considerare de către femei în timpul menstruației.
 • Deja am văzut că multe beneficii ale consumului de coada-calului se datorează conținutului său de flavonoide. Unul dintre acestea este și întărirea sistemului imunitar.
 • În plus, coada-calului combate infecțiile fungice. 

Frumusețe

Beneficii ale consumului de coada-calului pentru păr

Pe lângă utilizările medicinale, coada-calului este folosită, atât intern, cât și extern, pentru înfrumusețare. Unele companii adaugă extract din această plantă în produsele cosmetice în dorința de a valorifica proprietățile sale extraordinare pentru:

 • Piele: Infuzia sau extractul de coada-calului este o loțiune tonică facială excelentă, deoarece întărește structura pielii, prevenind ridurile. În plus, acest remediu oferă elasticitate pielii, împiedicând apariția vergeturilor.
 • Păr:  Aplicată pe podoaba capilară, coada-calului ajută la tratarea mai multor probleme, cum ar fi căderea părului, albirea prematură, vârfurile despicate sau mătreața.În plus, consumul acestei plante pe cale orală contribuie la întărirea părului.
 • Unghii: Coada-calului ajută, de asemenea, la întărirea unghiilor fragile, care se rup ușor.

Cum să consumi coada-calului?

În mod bizar, în vremuri străvechi, tulpinile de coada-calului se mâncau precum sparanghelul. În prezent, mugurii acestei plante sunt consumați primăvara în anumite țări asiatice, cum ar fi Japonia. Însă, în general, coada-calului se folosește în scop medicinal ca:

 • Infuzie
 • Supliment: extract, capsule sau tablete
 • Cataplasme
 • Băi

Nu este indicat să urmezi un tratament cu coada-calului de lungă durată, ci doar de maxim 3 – 4 săptămâni, cu pauze. Poți consuma acest remediu și la nevoie, pentru combaterea unei afecțiuni acute, precum umflăturile sau oboseala.

În același timp, consumul de coada-calului nu este recomandat femeilor însărcinate sau persoanelor care suferă de gastrită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Mimica-Dukic, N., Simin, N., Cvejic, J., Jovin, E., Orcic, D., & Bozin, B. (2008). Phenolic compounds in field horsetail (Equisetum arvense L.) as natural antioxidants. Molecules, 13(7), 1455-1464.
 • Nagai, T., Myoda, T., & Nagashima, T. (2005). Antioxidative activities of water extract and ethanol extract from field horsetail (tsukushi) Equisetum arvense L. Food chemistry, 91(3), 389-394.
 • Williams, E. D. (1979). Studies on the depth distribution and on the germination and growth of Equisetum arvense L (field horsetail) from tubers. Weed Research, 19(1), 25-32.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.