7 lucruri pentru care nu trebuie să dai explicații - Doza de Sănătate
 

7 lucruri pentru care nu trebuie să dai explicații

Indiferent cât de mult îți pasă de părerea celorlalți, important este că nu ai de ce să îți justifici alegerile și deciziile privind propria ta viață. 
7 lucruri pentru care nu trebuie să dai explicații

Ultima actualizare: 12 decembrie, 2017

În general, mai toate deciziile tale vor fi puse la îndoială sau judecate de cineva. Oricum ar fi, nu trebuie să iei în seamă aceste critici. Până la urmă, există lucruri și aspecte din viața ta pentru care nu trebuie să dai explicații nimănui. 

Nimeni nu are cu adevărat dreptul să judece acțiunile altei persoane. Tocmai de aceea considerăm că ne bucurăm de libertate.

Uneori ne simțim totuși obligați să ne justificăm în fața familiei și a prietenilor dacă ni se cere acest lucru. În realitate, nu le datorăm nici acestor oameni explicații.

Atât timp cât nu încalci anumite limite, nu faci rău nimănui și nu pui pe nimeni în pericol prin acțiunile tale, nu ești obligat să te justifici în niciun fel.

7 aspecte ale vieții tale pentru care nu trebuie să dai explicații nimănui

1. Nu trebuie să dai explicații nimănui pentru aspectul tău fizic

Nu trebui să dai explicații nimănui cu privire la aspectul tău fizic

Indiferent că ești mai slăbuț sau ai câteva kilograme în plus, că faci sport sau mănânci prea mult sau prea puțin pentru greutatea ta, nu trebuie să dai explicații nimănui privind aceste aspecte. Uită de judecăți și de critici.

Important este să te simți bine și confortabil în propriul tău corp. Fă ceea ce consideri necesar pentru a-l menține așa sau a-l schimba.

2. Nu trebuie să dai explicații privind alimentația ta

Chiar dacă decizi să fii vegetarian, să renunți la dulciuri sau la alte alimente, nimeni nu te poate judeca și nu are dreptul să îți ceară explicații în privința alimentației tale. 

Este decizia ta. Nu contează de ce ai hotărât să consumi sau nu anumite alimente. Cei din jur trebuie să accepte această realitate, chiar dacă nu sunt de acord cu ea sau nu ar face niciodată aceste alegeri.

3. Sexualitatea ta, dacă ești adult

Nu trebuie să dai explicații nimănui privind anumite relații

Tu decizi cum, când și cu cine vrei să trăiești sau să ai o relație. Fie că ești femeie sau bărbat, tu hotărăști dacă vrei să fii singur, să te căsătorești sau să ai copii. Acestea sunt decizii personale pe care nimeni nu are dreptul să le judece.

Dacă persoanele din jur observă că suferi sau ești nefericit, îți pot oferi un sfat. Însă nimeni nu este în măsură să te critice în baza unei simple diferențe de opinie. 

Nu ai de ce să te simți forțat în vreun fel să oferi o explicație în privința preferințelor sau a viziunii tale vizavi de căsătorie și copii.

4. Cariera sau profesia ta

Situația este aceeași și când vine vorba de sfera profesională. Nu ești obligat să oferi detalii cu privire la modul în care decizi să îți câștigi existența. Este valabil și pentru studiile pe care alegi sau nu să le urmezi sau pentru decizia de a continua să lucrezi într-un anumit domeniu în ciuda vârstei tale.

Chiar dacă ți-ai dezamăgit familia sau prietenii în urma unei alegeri făcute, toate deciziile privind viața profesională sunt foarte dificile, iar în opinia multor persoane, este posibil să greșești. Tocmai de aceea, este important să iei hotărârea pe care ți-o dictează propria conștiință.

5. Convingerile religioase

Nu trebuie să dai explicații nimănui privind convingerile tale religioase, oricare ar fi ele. Aici este inclusă și decizia de a fi agnostic, ateu sau de a nu adopta o credință anume.

Oamenii din jur trebuie să accepte perspectiva ta și nu trebuie să o pună la îndoială. Dacă aceștia nu sunt de acord cu tine, nu este problema ta.

6. Percepția ta asupra relațiilor

Poți sprijini ideea de a locui împreună cu o altă persoană sau poți decide să stai singur. Poți fi de acord sau nu cu instituția căsătoriei…

Cu toții percepem lumea și viața în mod diferit. Cine și pe baza căror criterii poate stabili cine are dreptate și cine nu? Trebuie să urmezi drumul care consideri sau simți tu că ți se potrivește.

7. Dorința de a-ți petrece timpul singur

Nu trebuie să dai explicații nimănui privind dorința ta de singurătate

Dacă îți place să stai singur, nu trebuie să întocmești o listă de motive pe care să o distribui tuturor persoanelor din viața ta. Dacă îți dorești să îți petreci timpul singur nu înseamnă că ești antisocial, egoist sau izolat de restul lumii

Pur și simplu îți place să stai singur. Îți place să ai spațiul tău, să asculți muzica preferată sau să citești o carte în liniște. Faptul că îți dorești acest timp doar pentru tine nu înseamnă că ești deprimat sau supărat sau că ești incapabil de a lega prietenii sau de a interacționa cu alți oameni.

Te bucuri de singurătate în momentele în care îți este necesară și vorbești cu familia și amicii atunci când simți nevoia.

Este esențial să îți trăiești viața cum consideri tu de cuviință și să iei deciziile care ți se par ție corecte. Cel mai important este să crezi cu adevărat în stilul tău de viață și în libertatea ta de a lua propriile hotărâri. Nu contează ce spun sau cred alții.

Va trebui să navighezi prin oceanul propriei tale vieți. Tu și nimeni altcineva. Vei face greșeli și vei obține reușite. Poți ține cont de sfaturile celor din jur, însă tu ești la cârma navei tale, drept pentru care tu trebuie să iei propriile decizii. 

Numai tu știi ce e mai bine pentru tine și pentru fericirea ta. Faptul că decizi să faci propriile alegeri și să îți croiești propriul drum fără a da explicații nimănui dovedește că ai încredere în tine însuți și ai o stimă de sine foarte puternică. Această modalitate de a-ți trăi viața arată că te iubești, te prețuiești și crezi în tine însuți.

Dragostea de sine este esențială pentru a fi fericit și pentru a-i iubi și pe cei din jur.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.