5 strategii pentru a-ți găsi drumul în viață
Există momente în care te chinui să îți găsești drumul în viață. Poate că nu ești sigur în privința carierei alese, îți este teamă că nu îți vei găsi un loc de muncă sau te confrunți cu numeroase situații dificile pe care ești obligat să le soluționezi.
Când te regăsești în descrierea de mai sus, apelează la aceste cinci strategii care te ajută să găsești calea cea mai bună. Dacă nu reușești să vezi drumul din fața ta, trebuie să îl construiești chiar tu.
5 strategii pentru a-ți găsi drumul în viață
1. Încearcă să ieși din zona ta de confort
Dacă stai într-un singur loc, îți va fi cel mai greu să îți găsești drumul în viață. Cu cât faci mai multe lucruri – studiezi, călătorești, îți faci prieteni noi, te implici în diverse activități – cu atât mai bine.
Nu te opri niciodată și încearcă întotdeauna lucruri noi. Această atitudine te menține activ și te ajută să ieși din zona ta de confort, în care te simți în siguranță, însă extrem de frustrat.
Profită de toată presiunea din jurul tău pentru a te ridica de pe canapea și a recunoaște neîmplinirea pe care ți-o provoacă sentimentul că ești singurul care nu și-a găsit încă drumul în viață.
2. Ascultă-te pe tine însuți
Gândurile descurajante care îți invadează mintea îți provoacă neliniște și te împiedică să te asculți pe tine însuți. Uneori îți este greu să te asculți cu atenție, deoarece poți descoperi atât lucrurile bune pe care le faci în prezent, cât și pe cele rele.
Dacă te simți pierdut, ascultă-ți al șaselea simț și lasă-te ghidat de intuiție. Poate nu reușești să îți găsești un drum tocmai pentru că analizezi prea mult lucrurile.
„Profesia asta nu mă duce nicăieri” sau „Nu îmi voi găsi niciodată de lucru” sunt doar gânduri generate de temerile care te-au acaparat.
Lasă lucrurile să curgă și nu mai anticipa viitorul. În acest fel, vei fi capabil să vezi toate posibilitățile din fața ta.
3. Nu încerca să îți repari defectele
Probabil că de multe ori ți-ai irosit timpul încercând să repari tot ceea ce nu îți place la tine sau ceea ce te complexează. Oprește-te! Pierzi timp valoros. Încearcă mai degrabă să îți cultivi și să îți evidențiezi toate talentele și aptitudinile. Crezi că nu ai niciunul? Asta pentru că nu le-ai acordat atenția necesară.
Nu te subestima. Descoperă la ce ești bun cu adevărat și prin ce anume te remarci. Nu contează cât de mic este talentul tău. Poți oricând să îl perfecționezi și să ajungi unul dintre cei mai buni.
De ce să nu începi chiar azi?
4. Află ce vrei cu adevărat
Poate părea ușor, însă majoritatea oamenilor nu știu ce vor. Astfel, te simți pierdut și sufocat. Trebuie să ai răbdare și să lași presiunea să te poarte în direcția potrivită, odată ce ai descoperit care este aceasta.
Dacă nu știi ce vrei, este imposibil să cauți ceea ce îți dorești să găsești. Trebuie să ai niște obiective bine conturate. Dacă aștepți, nu faci decât să te stresezi. La fel se întâmplă și dacă te lași purtat de gândurile negative.
A venit momentul să răspunzi la întrebarea „Ce vrei?” și să mergi mai departe cu scopul stabilit în minte.
Citește și:
5. Țintește cât mai sus
Visurile mărunte îți oferă mai puține oportunități de a-ți asuma riscuri și de a avea realizări extraordinare. Nu este absurd să îți construiești un vis măreț dacă îți dorești foarte mult un lucru și crezi că îl poți obține.
Îți dorești un loc de muncă? Caută-l pe cel mai bun, care te va face să te simți mândru de tine. Nu te mulțumi cu puțin. Vrei o carieră? Alege-o pe cea care ți se potrivește cu adevărat. Nu te gândi la oportunitățile de angajare, ci la cât de mult poți învăța și poți evolua.
Un vis măreț este calea spre propria ta fericire. Nu trebuie să te conformezi și să te orientezi spre sfera mediocrului. Ai posibilitatea să obții tot ceea ce îți dorești.
Poate că motivul pentru care nu ți-ai găsit drumul în viață până acum este chiar refuzul tău de a îndrăzni să faci imposibilul posibil. Poate că aceasta este calea care așteaptă de mult să o străbați.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Cirera Bianco, J. (2018). La Zona de Confort en Zygmunt Bauman: La Trampa de los Nuevos Medios de Comunicación Digital. Sapienza Organizacional, 5 (9), 55-80.
- Díaz Duarte, Daymara. (2005). Toma de decisiones: el imperativo diario de la vida en la organización moderna. ACIMED, 13(3), 1. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S1024-94352005000300010&lng=es&tlng=es.
- MOLINA, HENRY. (2000). ESTABLECIMIENTO DE METAS, COMPORTAMIENTO Y DESEMPEÑO. Estudios Gerenciales, 16(75), 23-33. Retrieved February 04, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&;pid=S0123-59232000000200002&lng=en&tlng=es.