7 simptome ale fibromului uterin
Fibromul uterin este o excrescență care se dezvoltă în interiorul sau în exteriorul uterului. De obicei, această masă este benignă și nu predispune persoanele afectate la dezvoltarea cancerului. Totuși, o creștere rapidă trebuie monitorizată de un medic ginecolog. Iată câteva simptome ale fibromului uterin care indică prezența unei nereguli.
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin apare atunci când celulele din interiorul uterului se dezvoltă în mod necontrolat, formând o masă solidă. Aceasta poate fi atât de mică, încât nici nu se observă cu ochiul liber și nu provoacă simptome neplăcute.
Problemele apar atunci când fibromul crește atât de mult încât apasă pe uter sau pe coaste, provocând un disconfort care se mărește odată cu trecerea timpului.
Simptomele se resimt atunci când:
- S-au dezvoltat deja mai multe fibroame.
- Fibroamele sunt localizate în zone foarte sensibile.
Prin urmare, cu cât un fibrom este mai mare, cu atât simptomele sunt mai acute. Iată câteva dintre cele mai frecvente simptome ale fibromului uterin cărora ar trebui să le acorzi atenție:
1. Problemele de la nivelul vezicii urinare pot fi simptome ale fibromului uterin
Acest simptom poate avea diverse cauze. Însă atunci când fibromul uterin se dezvoltă pe partea exterioară a peretelui uterin, în apropierea vezicii, poate apăsa pe acest organ, micșorând capacitatea de depozitare a urinei.
Principalul simptom va fi nevoia de a urina mai des decât de obicei. Fibromul poate chiar să împiedice urinarea, chiar și atunci când vezica este plină, un lucru periculos și incomod.
Dacă ai observat că mergi mult mai des la baie, dar nu simți că îți golești vezica atunci când urinezi, îți recomandăm să îți faci un consult medical.
2. Presiune la nivelul rectului
Așa cum apasă pe vezică, fibroamele pot cauza presiune și la nivelul rectului. În acest caz, ai senzația de stomac plin.
Alte complicații ar putea fi îngreunarea tranzitului și apariția hemoroizilor. Deși aceste probleme pot avea și alte cauze, este indicat să mergi la medic în cazul în care ai antecedente de fibrom uterin în istoricul medical al familiei.
3. Disconfort sau durere în zona pelviană
Fibroamele de dimensiuni mari pot provoca dureri și disconfort în zona pelviană. În cazul anumitor femei, aceste simptome ale fibromului uterin sunt foarte acute, mai ales atunci când se apleacă sau stau întinse în pat. Alte paciente nu au decât o senzație de apăsare sau greutate.
Unele femei pot simți dureri intense în regiunea pelviană. Acestea apar atunci când fibromul se rupe, fapt care poate dura între două săptămâni și o lună. În plus, componentele fibromului pot infecta sângele și țesuturile adiacente, provocând febră.
4. Dureri de spate
Durerile lombare sunt printre principalele simptome ale fibromului uterin. Atunci când acesta este localizat pe partea exterioară a peretelui uterului, poate apăsa pe nervii coloanei sau pe mușchii spatelui. Astfel, pot apărea dureri care îți limitează activitățile zilnice.
Totodată, având în vedere locul în care se află excrescența, durerile de spate pot apărea alături de celelalte simptome ale fibromului uterin menționate mai sus.
5. Dureri în timpul actului sexual
Acest simptom depinde de dimensiunea și locația fibromului. Este posibil să simți disconfort sau dureri în timpul actului sexual care se intensifică în anumite poziții sau perioade ale lunii.
Cel mai important este să comunici cu partenerul tău, pentru ca acesta să știe că nu el este cauza problemei.
6. Menstruații abundente
Unul dintre cele mai cunoscute simptome ale fibromului uterin îl constituie menstruațiile abundente. Disconfortul este major, deoarece elimini o cantitate mare de lichid într-un timp foarte scurt. Pe lângă faptul că te sperie, aceste episoade sunt și foarte dureroase deoarece cauzează crampe sau dureri severe greu de eliminat.
Dacă observi că deodată ai menstruații cu un flux mai generos care este însoțit de dureri severe, mergi imediat la medic. Femeile cu menstruații abundente sunt mai predispuse la dezvoltarea anemiei, o problemă care provoacă oboseală, slăbiciune și dureri de cap.
7. Menstruații lungi sau sângerări intermenstruale
Fibroamele uterine nu afectează numai fluxul menstrual, ci și durata menstruației. Poți avea menstruații mai lungi de șapte zile sau sângerări intermenstruale. Acestea pot fi însoțite de crampe și dureri severe.
Toate manifestările de mai sus pot fi simptome ale fibromului uterin, drept pentru care nu trebuie ignorate. Oricum ar fi, este recomandat să îți faci un consult ginecologic o dată pe an. Însă dacă observi oricare dintre aceste semne, este indicat să te prezinți chiar mai repede la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- https://www1.nichd.nih.gov/espanol/salud/temas/uterine/informacion/Pages/causa.aspx
- Marawar, P. P., Mani, A., Pagar, V., Patil, S., & Brahmbhatt, S. (2014). Peripheral ossifying fibroma. Pravara Medical Review. https://doi.org/10.1097/SCS.0b013e3182420729
- MacDonald-Jankowski, D. S. (2009). Ossifying fibroma: A systematic review. Dentomaxillofacial Radiology. https://doi.org/10.1259/dmfr/70933621