7 trucuri pentru eliminarea mirosului urât din șifonier - Doza de Sănătate
 

7 trucuri pentru eliminarea mirosului urât din șifonier

Pe lângă faptul că elimină umiditatea din șifonier, sarea de mare neutralizează mirosurile neplăcute datorită proprietăților sale antibacteriene și antifungice. 
7 trucuri pentru eliminarea mirosului urât din șifonier

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Dulapurile sunt locuri în care se acumulează întotdeauna umezeală și mirosuri urâte. Tocmai de aceea îți prezentăm câteva soluții pentru eliminarea mirosului urât din șifonier.

Curățarea regulată și aerisirea sunt eficiente, însă este necesar să apelăm și la alte trucuri pentru a elimina mirosurile neplăcute, dar des întâlnite de praf și mucegai.

Deși există numeroase produse în comerț cu arome puternice la care poți apela, ai la dispoziție soluții 100% naturale pentru eliminarea mirosului urât din șifonier. Acestea sunt pe cât de eficiente, pe atât de convenabile.

În cele ce urmează îți prezentăm 7 dintre cele mai bune trucuri. Nu ezita să le încerci data viitoare când deschizi șifonierul și simți un miros neplăcut.

Iată despre ce este vorba!

1. Boabele de orez ajută la eliminarea mirosului urât din șifonier

Boabe de orez pentru eliminarea mirosului urât din șifonier

Acesta este un truc util folosit de zeci de ani. Boabele de orez puse în dulap absorb umezeala care facilitează dezvoltarea mucegaiului. Astfel, acest ingredient împiedică pătrunderea mirosurilor neplăcute în haine.

Mod de utilizare

  • Pune boabe de orez în săculeți de pânză și atârnă-i sau pune-i în colțurile șifonierului.
  • O altă opțiune este să torni orez într-un vas deschis, fără capac pe care să îl pui într-un colț din spatele șifonierului.

2. Oțetul alb

Oțetul alb are proprietăți antifungice și antibacteriene care neutralizează mirosul umidității acumulate în sertare și dulapuri.

Pe lângă faptul că elimină ciupercile, oțetul alb îndepărtează mizeria, iar lemnul capătă un aspect frumos și un miros proaspăt, fără arome puternice.

Mod de utilizare

  • Scoate toate hainele din șifonier. Umezește o cârpă cu oțet alb și șterge interiorul șifonierului.
  • La final, lasă ușile dulapului deschise pentru a-l aerisi și a-l usca.

3. Bicarbonatul de sodiu

Bicarbonatul de sodiu ajută la eliminarea mirosului urât din șifonier

Proprietățile absorbante și antibacteriene ale bicarbonatului de sodiu ajută la eliminarea mirosului urât din șifonier. Folosirea regulată a acestui produs contribuie la prevenirea apariției petelor de mucegai și împiedică imprimarea acestui miros în hainele proaspăt spălate.

Mod de utilizare

  • Umple un săculeț de pânză cu bicarbonat de sodiu și pune-l într-un colț din șifonier.
  • O altă variantă ar fi să pui bicarbonatul de sodiu într-un vas pe care să îl așezi la fundul șifonierului pe care vrei să îl cureți.
  • Totodată, ai putea să presari bicarbonat de sodiu pe interiorul dulapului și să-l lași să acționeze 48 de ore.

4. Zeama de lămâie

Un dezinfectant natural cu zeamă de lămâie contribuie, de asemenea, la eliminarea mirosului urât din șifonier. În plus, acest produs curăță petele de mucegai și praful depus pe pereții dulapului.

Având un parfum plăcut de citrice, lămâia neutralizează mirosul neplăcut de umezeală în doar câteva minute. 

Mod de utilizare

  • Diluează zeama de lămâie în apă caldă și folosește acest amestec pentru a curăța pereții dulapului cu o cârpă din microfibre.
  • Lasă ușile șifonierului deschise pentru două ore, până la uscarea completă a interiorului.

5. Cafeaua măcinată

Cafea măcinată pentru eliminarea mirosului urât din șifonier

Cafeaua ajută la absorbția excesului de umezeală și la eliminarea mirosului urât din șifonier. Acest produs este o alegere excelentă pentru a preveni răspândirea mucegaiului pe pereții mobilierului de lemn.

Mod de utilizare

  • Presară cafea măcinată la fundul șifonierului și las-o să acționeze 48 de ore.
  • Pentru un efect de durată, toarnă cafea măcinată în săculeți de pânză și pune-i în fiecare sertar al șifonierului.

6. Lavanda

Aroma delicioasă de flori de lavandă alungă mirosul neplăcut de mucegai sau umezeală din dulapuri și de pe haine. Această plantă neutralizează mirosurile puternice și împiedică acumularea lor în spații închise.

În plus, fiind un repelent natural pentru insecte, lavanda previne pătrunderea moliilor în țesături. 

Mod de utilizare

  • Umple săculeți de pânză cu flori mărunțite de lavandă.
  • Pune săculeții în sertare sau dulapuri. Lasă-le acolo până când dispare complet mirosul de mucegai.

7. Sarea de mare

Sare de mare pentru eliminarea mirosului urât din șifonier

Un alt ingredient natural care absoarbe umezeala este sarea. Acest produs are proprietăți antifungice și antibacteriene care ajută la prevenirea acumulării de mirosuri neplăcute în șifonier.

Mod de utilizare

  • Pune puțină sare în recipiente mici sau în capace de borcane și pune-le în colțul fiecărui sertar sau compartiment.
  • Schimbă sarea o dată pe săptămână, după ce a absorbit umezeala din aer.

Dulapurile sau șifonierul tău emană un miros neplăcut și supărător? Încearcă oricare dintre trucurile prezentate mai sus și scapă de această problemă o dată pentru totdeauna!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Galperin, M. Y., Moroz, O. V., Wilson, K. S., & Murzin, A. G. (2006). House cleaning, a part of good housekeeping. Molecular Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2958.2005.04950.x
  • Vojta, P. J., Randels, S. P., Stout, J., Muilenberg, M., Burge, H. A., Lynn, H., … Zeldin, D. C. (2001). Effects of physical interventions on house dust mite allergen levels in carpet, bed and upholstery dust in low-income, urban homes. Environmental Health Perspectives. https://doi.org/10.1289/ehp.01109815

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.