8 cauze ale urinei urât mirositoare - Doza de Sănătate
 

8 cauze ale urinei urât mirositoare

Urina urât mirositoare este cauzată fie de dietă, fie de deshidratare. Dacă acest simptom persistă mult timp, consultă un specialist pentru a te asigura că nu suferi de o boală mai gravă.
8 cauze ale urinei urât mirositoare
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 24 septembrie, 2022

Ți se pare că urina ta prezintă un miros neplăcut? Vrei să descoperi principalele cauze ale urinei urât mirositoare? Dacă răspunsul tău la aceste întrebări este da, citește în continuare.

Urina prezintă un miros caracteristic datorită ureei. În funcție de nivelul acestei substanțe în organism, mirosul urinei poate fi mai puternic sau mai slab. În mod normal, acest lichid nu ar trebui să fie foarte urât mirositor.

Dacă urina începe să miroasă urât, cu siguranță există un dezechilibru în organism. Poate nu trebuie decât să îți schimbi dieta, dar nu este exclus să suferi de o problemă de sănătate gravă. Iată care sunt principalele cauze ale urinei urât mirositoare!

1. Deshidratarea

Deshidratarea intră în categoria de cauze ale urinei urât mirositoare

De îndată ce observi că urina ta are un miros puternic, încearcă să îți amintești câtă apă ai băut în ultimele zile. Nu uita, este indicat să bei zilnic 8 pahare de apă. Dacă nu îți satisfaci necesarul de lichide, riști ca urina ta să înceapă să miroasă neplăcut.

În cazul în care problema este într-adevăr provocată de deshidratare, culoarea urinei va fi galben închis sau oranj, iar mirosul său va fi asemănător amoniacului. De obicei, creșterea aportului de apă nearomată poate remedia acest simptom.

Dacă urina galben închis sau oranj este însoțită de simptome precum slăbiciunea, confuzia și epuizarea extremă, este posibil să suferi de deshidratare severă. În această situație, trebuie să consulți imediat un medic.

2. Infecțiile urinare

Și infecțiile urinare intră în categoria de cauze ale urinei urât mirositoare. Cele mai frecvente simptome ale acestei probleme sunt:

  • Nevoia constantă de a merge la toaletă
  • O senzație de arsură în timpul urinării
  • Dureri de burtă

Patogenul responsabil pentru cel mai mare număr de infecții urinare este bacteria E. coli. Pentru a obține un tratament adecvat, fă-ți programare la medic.

3. Diabetul

Cauze ale urinei urât mirositoare ca diabetul

Urina ta are un miros dulceag? Dacă da, contactează un medic cât mai curând posibil, deoarece este posibil să suferi de diabet.

  • Persoanele deja diagnosticate cu diabet, care urmează un tratament cu insulină, trebuie să respecte indicațiile primite de la specialist. Dacă mirosul urinei se modifică, înseamnă că faci ceva greșit.
  • Vorbește cu medicul tău și dacă acest simptom survine după ce ai început să faci injecții cu insulină. Urina urât mirositoare ar putea fi o reacție adversă la tratament, dar și un semn al hiperglicemiei.

4. Problemele hepatice

O altă cauză posibilă a urinei urât mirositoare este reprezentată de problemele hepatice. Dacă ficatul tău este bolnav, vei experimenta, pe lângă schimbarea mirosului urinei, următoarele simptome:

  • Greață
  • Vomă
  • Dureri abdominale
  • Ochi galbeni
  • Slăbiciune
  • Pierdere în greutate

5. Un aport excesiv de anumite alimente

Alimente ce constituie cauze ale urine urât mirositoare

Dintre toate cauzle urinei urât mirositoare, dieta este cu siguranță cea mai răspândită. Dacă observi acest simptom după ce mănânci legume cu frunze verzi și tulpini ca sparanghelul, nu îți face griji, deoarece problema se va remedia în curând.

Printre alimentele care pot modifica mirosul urinei se numără și:

  • Ceapa
  • Usturoiul
  • Varza de Bruxelles
  • Curry
  • Somonul
  • Băuturile alcoolice
  • Cafeaua

Urina ta are un miros neplăcut deși nu ai mai consumat alimentele de mai sus de mult timp? Atunci monitorizează-ți atent aportul de sare.

O dietă bogată în acest produs face ca urina să fie mai concentrată, ceea ce îi intensifică mirosul. Ca să remediezi problema, consumă mai puțină sare. Această măsură îți va îmbunătăți starea generală de sănătate.

6. Dușurile vaginale

Unele femei nu reușesc să accepte anumite caracteristici ale regiunilor lor intime. Din acest motiv, nu este deloc surprinzător că atât de multe persoane de sex feminin apelează la dușurile vaginale.

Dacă ai adoptat recent această practică, iar urina ta a început să miroasă neplăcut, ai mare grijă. Te sfătuim să renunți la dușurile vaginale cât mai curând posibil.

Pe lângă faptul că nu pot curăța vaginul, acestea afectează negativ bacteriile din regiunea genitală. Drept consecință, mirosurile neplăcute se intensifică în loc să dispară.

În cazul în care regiunea ta intimă prezintă un miros neplăcut de mai multe luni, spune nu dușurilor vaginale și consultă un medic. Doar un specialist poate să identifice cauza reală a problemei și să îți spună dacă ai sau nu nevoie de tratament.

7. Ovulația, una dintre cele mai surprinzătoare cauze ale urinei urât mirositoare

Cauze ale urinei urât mirositoare ca ovulația

Estrogenul și progesteronul, aceeași hormoni care fac posibilă gestația, reglează și ciclul menstrual. În plus, ei au un impact minor asupra mirosului urinei. Așadar, dacă o femeie se află la ovulație, este posibil ca urina sa să capete un miros asemănător amoniacului.

8. Consumul de anumite medicamente, suplimente și vitamine

Ultimul aspect pe lista de cauze ale urinei urât mirositoare se referă la aromatizanții folosiți în fabricarea medicamentelor, a suplimentelor și a vitaminelor. Poate aceste produse te ajută, însă nu este exclus ca ele să modifice mirosul și culoarea urinei.

Din cauza efectelor lor asupra organelor, anumite medicamente pot provoca acest simptom. Vorbește cu medicul tău pentru a te asigura că urina urât mirositoare este o reacție adversă normală a tratamentului pe care îl urmezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.