Scapi de trigliceride cu aceste alimente - Doza de Sănătate
 

Scapi de trigliceride cu aceste alimente

Din ce în ce mai multe persoane care își fac analize descoperă că au un nivel ridicat de trigliceride, principalul tip de grăsime din sânge. De multe ori, nivelul trigliceridelor este strâns legat de creșterea nivelului de colesterol.
Scapi de trigliceride cu aceste alimente

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

În acest articol vom discuta despre alimentele pe care ar fi bine să le eviți, dar de asemenea îți vom prezenta și alimente care sunt indicate pentru consum, daca dorești să scapi de trigliceride.

Trebuie să fii atent la nivelurile tele de trigliceride și colesterol și să urmezi un tratament adecvat atunci când acestea devin prea ridicate, astfel încât să previi dezvoltarea bolilor cardiovasculare și a pancreatitei.

Alimente nocive care îți pot crește nivelul de trigliceride

Trebuie să elimini din dietă toate grăsimile „rele”, mai exact cele saturate sau trans, ce pot fi găsite în următoarele produse de origine animală sau vegetală:

  • Alimentele semipreparate ce sunt produse cu uleiuri și grăsimi de foarte proastă calitate și, în general, sunt gătite la temperaturi mult prea ridicate.
  • Grăsimile din carne
  • Produsele lactate integrale
  • Margarina și untul: deși margarina este un produs pe bază de plante, calitatea ingredientelor din care este preparată și tipul de procesare prin care trece fac ca aceasta să fie un produs foarte nociv, bogat în grăsimi trans. Untul în schimb este bogat în grăsimi animale, dar este și mult mai natural. Așadar, dacă trebuie să alegi una dintre aceste două variante, alege untul, dar nu-l consuma în exces.
  • Cremele și sosurile cremoase
  • Uleiul de nucă de cocos și cel de palmier
  • Produsele coapte în cuptoare industriale și în cele de patiserie: și acestea conțin cantități mari de grăsimi saturate, precum și alte ingredient nocive, cum ar fi făina și zahărul rafinat, motiv pentru care aceste alimente sunt foarte dăunătoare organismului.
  • Mezelurile, în special cele bogate în grăsimi.
  • Mâncărurile care conțin grăsimi hidrogenate (îți recomandăm să citești mereu etichetele tuturor produselor pe care le cumperi, pentru că multe dintre acestea conțin grăsimi nocive).

Scapi de trigliceride cu grăsimi sănătoase!

Este bine de reținut că nu toate grăsimile sunt nocive. Organismul nostru trebuie să consume și grăsimi, la fel cum trebuie să consume carbohidrați și proteine. Însă trebuie să încerci să folosești numai acele grăsimi ce sunt benefice organismului: grăsimile sănătoase.

Primul tip de alimente pe care ți le vom recomanda sunt cele foarte bogate în grăsimi sănătoase, cum ar fi:

  • Uleiurile vegetale, extrase din măsline, susan sau semințe de in.
  • Fructele uscate, ce conțin și multe fibre și minerale.
  • Avocado, un fruct foarte hrănitor și extraordinar de sănătos. Îți recomandăm să consumi și sâmburii acestui fruct, pentru că te pot ajuta să asimilezi grăsimile mult mai ușor.

De asemenea, este indicat să consumi cu moderație aceste alimente în fiecare zi, mai ales dacă ești supraponderal.

Fructele uscate, de exemplu, trebuie consumate în cantități mici—o mână pe zi. În plus, este bine să consumi aceste alimente împreună cu carbohidrați și proteine pentru a-ți îmbunătăți absorbția la nivel intestinal.

Scapi de trigliceride și cu ajutorul cerealelor integrale!

Cerealele integrale, spre deosebire de cele rafinate, te pot ajuta să-ți reduci nivelul de trigliceride. Acestea sunt:

  • Grâul
  • Orezul
  • Ovăzul
  • Meiul
  • Quinoa

Pe lângă acestea, este bine să mănânci orice fel de pâine sănătoasă sau produse de patiserie preparate din secară, ovăz, hrișcă, etc. Hrișca, de exemplu, poate fi folosită în locul de făinii albe pentru a prepara clătite (obicei foarte popular în multe locuri din Franța).

Ovăzul te poate ajuta să-ți scazi nivelul de trigliceride

Peștii uleioși te ajută să scapi de trigliceride!

Atunci când alegi ce proteine animale să incluzi în dieta ta zilnică, este de preferat să optezi pentru carnea de pește—mai exact peștii uleioși, foarte bogați în acizi grași Omega 3. Încearcă:

  • Somonul
  • Tonul
  • Macroul
  • Sardinele

Scade-ți nivelul de trigliceride cu fructe și legume!

Îți poți obține doza zilnică de fibre dacă alegi să consumi în mod regulat fructe și legume, în special dacă acestea sunt de sezon și crescute organic. În decursul unei zilei este indicat să consumi circa cinci porții de fructe și legume, fie ele crude sau gătite.

Îți recomandăm să alegi legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli, voinicică, mangold, etc.), fructele de pădure, citricele (portocale, lămâi, mandarine, grepfrut, lămâi verzi) și merele. Dacă merele pe care le cumperi sunt organice, este bine să le mănânci cu tot cu coajă.

O salată de avocado te ajută să-ți scazi nivelul de trigliceride

Băuturile pe bază de plante îți scad nivelul de trigliceride!

Dacă vrei să urmezi o dietă pentru a-ți reduce nivelul de trigliceride din organism, este indicat să consumi lapte degresat. Însă există alternative foarte bune și dacă vrei să încerci băuturile pe bază de plante, mult mai naturale și hrănitoare decât laptele și care, în plus, îți oferă și fibre.

Poți să-ți cumperi sau să-ți prepari singur propriile băuturi pe bază de orez, migdale, ovăz, etc. În plus, poți să le folosești pentru a-ți prepara propriile sosuri sau produse de patiserie. Aceste băuturi nu conțin colesterol.

Sursa fotografiilor: cwd1978, MGFlady Disdain și Blue moon in her eyes.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Judd JT, Baer DJ, Clevidence BA, Muesing RA, Chen SC, Weststrate JA, Meijer GW, Wittes J, Lichtenstein AH, Vilella-Bach M, Schaefer EJ. Effects of margarine compared with those of butter on blood lipid profiles related to cardiovascular disease risk factors in normolipemic adults fed controlled diets. Am J Clin Nutr. 1998 Oct;68(4):768-77.
  • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017 Oct 15;45(5):1105-1115.
  • Dreher ML, Davenport AJ. Hass avocado composition and potential health effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013;53(7):738-50.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.