Cum să reduci nivelul de colesterol la femei
Nivelul de colesterol se manifestă în mod diferit la femei și bărbați. Femeile sunt influențate de schimbările hormonale, ceea ce duce la creșterea nivelului colesterolului în timpul sarcinii și al menopauzei. Află din acest articol cum să reduci colesterolul la femei în mod natural!
Colesterolul este un tip de grăsime care se găsește în organism și care îndeplinește mai multe roluri esențiale pentru sănătate. La femei, acesta este mai strâns legat de producția unor hormoni feminini, precum și a vitaminei D și a acizilor biliari. Pentru a fi transportat în sânge, are nevoie de lipoproteine: LDL și HDL. Când acest echilibru este afectat, apar și riscurile pentru sănătate, de aceea este important să știi cum să reduci nivelul de colesterol.
Cauzele colesterolului mărit la femei
Colesterol mărit înainte de menopauză
Există mai mulți factori de risc care pot duce la mărirea nivelului de colesterol înainte de menopauză. Aceasta apare înaintea împlinirii vârstei de 50 de ani și este o perioadă în care femeile sunt nevoite să ia anumite medicamente sau să își schimbe obiceiurile alimentare. Să vedem care sunt aceste cauze:
- Sarcina. În timpul sarcinii, ca urmare a dezvoltării placentei, nivelul de estrogen și de hormoni crește. Întrucât colesterolul este o grăsime esențială pentru formarea estrogenului și a hormonilor placentari, nivelul acestuia va crește. Mai mult, în această perioadă apar și modificări ale proceselor anabolice, care la rândul lor duc la un colesterol mărit. Nu uita să te prezinți la medic pentru consulturi regulate și administrarea unui tratament adecvat.
- Folosirea pilulelor contraceptive: multe dintre aceste pastile conțin estrogen și progesteron. Așa cum am menționat deja, aceste substanțe afectează nivelurile de trigliceride și colesterol, cauzând modificări și în nivelurile de HDL și LDL.
- Hipotiroidismul: studiile recente au arătat că atunci când suferi de hipotiroidism, glandele tiroide produc foarte puțini hormoni tiroidieni, încetinind metabolismul. Acest lucru duce la creșterea colesterolului, întrucât este afectată abilitatea ficatului de a procesa sânge.
- Insuficiența renală: dacă suferi de insuficiență renală, lipidele încep să se acumuleze în sânge. Rinichii sunt incapabili de a le procesa în mod corespunzător. Acest fapt duce la mărirea colesterolului.
- Obezitatea: este factorul cel mai comun și mai cunoscut. Grăsimile acumulate în organism produc un dezechilibru al nivelurilor de HDL și LDL, mărind colesterolul și cantitatea de grăsimi depuse pe vene și artere, ceea ce duce la îngroșarea vaselor de sânge, un lucru periculos pentru sănătate.
Colesterolul în timpul menopauzei
- Colesterolul crește în mod inevitabil în perioada menopauzei. Femeile devin uneori exasperate atunci când nu-și dau seama care este cauza, întrucât se alimentează corect și au grijă de ele. Cauza colesterolului mărit în aceste cazuri îl reprezintă un dezechilibru la nivelul estrogenului. Deși în cazul multor femei colesterolul are valori normale până atunci, după vârsta de 50 ani se produc schimbări în organismul lor, iar nivelul colesterolului din sânge crește. Terapiile hormonale pot uneori îmbunătăți situația.
Îți recomandăm și:
Cum să reduci nivelul de colesterol la femei
Puterea fructelor roșii și albastre
- Pepenele roșu, rodia, căpșunele, murele, afinele, prunele… toate fructele roșii și albastre reduc nivelul zahărului din sânge, luptă împotriva colesterolului rău și au grijă de inima ta.
- În cazul femeilor, protejează și împotriva inflamațiilor tractului urinar. Sunt bogate în antioxidanți care oferă organismului numeroase beneficii.
- Aceste fructe conțin și antocianină, aceasta fiind foarte eficientă în reducerea nivelului de colesterol.
- Încearcă să bei un suc natural în fiecare dimineață sau să îl consumi cu fulgi de ovăz. Sucurile naturale sunt extrem de recomandate pentru sănătatea femeilor.
Citește și:
Cum să reduci nivelul de colesterol printr-o dietă sănătoasă
- Evită consumul de dulciuri din comerț, grăsimi, aditivi alimentari, produse lactate, carne roșie, prăjeli și condimente…
- Mărește cantitatea de fructe și legume din alimentația ta, precum și cea de legume cu frunze verzi, cereale integrale, ovăz, semințe de in, fructe uscate și tofu.
- Folosește întotdeauna ulei de măsline.
- Gătește mâncarea la cuptor și evită să o prăjești.
- Fă măcar puțină mișcare. Tot ce trebuie să faci este să mergi pe jos 40 de minute zilnic, important este să eviți sedentarismul.
Acum că ai aflat cum să reduci nivelul de colesterol, nu mai sta pe gânduri: începe să pui în practică aceste sfaturi înainte de a fi prea târziu!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Elshourbagy NA, Meyers HV, Abdel-Meguid SS. Cholesterol: the good, the bad, and the ugly – therapeutic targets for the treatment of dyslipidemia. Med Princ Pract. 2014;23(2):99–111. doi:10.1159/000356856
- Eapen DJ, Kalra GL, Rifai L, Eapen CA, Merchant N, Khan BV. Raising HDL cholesterol in women. Int J Womens Health. 2010;1:181–191. Published 2010 Aug 9. doi:10.2147/ijwh.s5110
- Grau, M., Elosua, R., Cabrera De León, A., Guembe, M. J., Baena-Díez, J. M., Vega Alonso, T., … Marrugat, J. (2011). Factores de riesgo cardiovascular en España en la primera década del siglo XXI: Análisis agrupado con datos individuales de 11 estudios de base poblacional, estudio DARIOS. Revista Espanola de Cardiologia, 64(4), 295–304. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2010.11.005
- Messner B, Bernhard D. Smoking and cardiovascular disease: mechanisms of endothelial dysfunction and early atherogenesis. Arterioscler Thromb Vasc Biol. 2014 Mar;34(3):509-15.