Beneficiile consumului de ananas - Doza de Sănătate
 

Beneficiile consumului de ananas

Când mănânci ananas, îți aprovizionezi organismul cu vitamine, minerale și fibre care îți îmbunătățesc sănătatea în mai multe moduri. Nu face însă exces de acest fruct. O cană de ananas pe zi este suficient.
Beneficiile consumului de ananas
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Consumând ananas, obții vitamine, minerale, fibre solubile și insolubile și bromelaină. Toate acestea ajută organismul să funcționeze în mod corect. Citește în continuare pentru a descoperi câteva dintre beneficiile consumului de ananas.

Ananasul este unul dintre cele mai gustoase fructe tropicale disponibile. În articolul de azi te invităm să descoperi câteva dintre beneficiile consumului de ananas.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale ananasului este faptul că îl putem încorpora în dietă sub diverse forme:

  • Proaspăt
  • Sub formă de suc
  • Gătit
  • Conservat

Beneficiile consumului de ananas pentru organism

1. Fortifică sistemul imunitar

O porție din acest fruct îți asigură 130% din necesarul zilnic de vitamina C. Așadar, ananasul este una dintre cele mai importante surse naturale de vitamina C.

Vitamina C este celebră grație abilității sale de a preveni dezvoltarea bolilor prin fortificarea sistemului imunitar. În plus, aceasta acționează ca un antioxidant potent, putând combate radicalii liberi.

2. Previne cancerul

Prevenirea cancerului este unui dintre beneficiile consumului de ananas

Pe lângă faptul că vitamina C din componența ananasului oferă protecție împotriva radicalilor liberi, acest fruct este util pentru a preveni cancerul. În afară de antioxidanți, ananasul conține:

  • Vitamina A
  • Beta-caroten
  • Bromelaină
  • Diverse flavonoide
  • Un nivel ridicat de mangan

Magnanul din componența ananasului combate efectele nocive ale radicalilor liberi asupra celulelor. Acest beneficiu împiedică mutația celulelor sănătoase în celule canceroase, putând preveni în special cancerul oral și mamar.

3. Îmbunătățește digestia

Asemenea multor alte fructe, ananasul este bogat atât în fibre solubile, cât și insolubile. Din acest motiv, consumul unei cantități adecvate de ananas oferă protecție împotriva:

  • Constipației
  • Diareii
  • Sindromului de colon iritabil
  • Aterosclerozei
  • Cheagurilor de sânge
  • Hipertensiunii arteriale

Mai mult, consumul de ananas stimulează mișcările peristaltice și eliberarea sucurilor gastrice care facilitează digestia alimentelor consumate.

4. Combate răcelile și tusea

Combaterea răcelii este unul dintre beneficiile consumului de ananas

Bromelaina din componența ananasului reduce prezența flegmei și a mucusului acumulate la nivelul căilor respiratorii și al sinusurilor. Astfel, ananasul ne ajută să evităm bolile care produc aceste simptome, susține abilitatea organismului de a elimina mucusul și reduce susceptibilitatea acestuia la infecții.

5. Menține densitatea oaselor

Datorită conținutul său ridicat de calciu și mangan, ananasul este un aliment ideal pentru a fortifica oasele, facilitându-le creșterea și regenerarea atunci când sunt fracturate.

Manganul reprezintă cel mai abundent mineral din componența ananasului. O porție din acest fruct asigură peste 70% din necesarul zilnic de mangan al organismului uman.

6. Protejează sănătatea oculară

Sănătatea oculară este asigurată de beneficiile consumului de ananas

Vederea este unul dintre cele mai importante simțuri ale omului, iar ananasul este foarte util pentru a o proteja. Acest beneficiu se datorează faptului că ananasul poate preveni bolile oculare cauzate de înaintarea în vârstă.

Degenerarea maculară afectează de obicei vârstnicii, dar beta-carotenul din ananas poate preveni declanșarea problemelor oculare. Dacă încorporezi o cantitate adecvată de betacaroten în dieta ta zilnică, vei vedea lumea cu ochi limpezi chiar și atunci când vei fi bătrân.

7. Reglează tensiunea arterială

Îți amintești că am menționat că și potasiul se află pe lista de nutrienți din componența ananasului? Află că acesta este unul dintre cele mai importante minerale pentru organismul uman.

Potasiul este un vasodilatator esențial. Asta înseamnă că acesta protejează vasele sanguine împotriva stresului și a tensiunii, promovând o mai bună circulație a sângelui. Când vasele sanguine se relaxează, obținem următoarele beneficii:

  • Tensiunea arterială este echilibrată
  • Riscul dezvoltării cheagurilor care blochează circulația sângelui scade
  • Placa ateromatoasă nu se mai acumulează
  • Scade riscul declanșării unor boli grave ca ateroscleroza, infarctul miocardic și accidentele vasculare cerebrale.

Te-ar putea interesa și: 

Cum să cultivi un ananas la tine acasă

8. Combate artrita

Combaterea artritei este unul dintre beneficiile consumului de ananas

În ceea ce privește avantajele ananasului pentru sănătate, combaterea artritei este probabil cel mai celebru dintre acestea. Consumul acestui fruct reduce inflamațiile de la nivelul articulațiilor și al țesuturilor musculare, beneficiu util celor care suferă de artrită.

Datorită bromelainei, care este asociată de obicei cu descompunerea proteinelor complexe, ananasul prezintă un efect antiinflamator excelent. Această proprietate previne durerile intense și ameliorează disconfortul. Drept rezultat, o să poți să îți rezolvi treburile zilnice fără a experimenta mult disconfort.

Nu consuma ananas în exces

Deși beneficiile consumului de ananas sunt multiple, nu uita că acest fruct este bogat în zahăr. Din acest motiv, măsoară atent porțiile de ananas pe care vrei să le servești.

O porție de ananas înseamnă suficient fruct pentru a umple o cană mică. Dacă alegi să consumi acest fruct sub formă de suc, combină-l cu diverse legume.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.