Băuturi delicioase și sănătoase din coaja de ananas

· 25 august 2015
Toate cojile fructelor prezintă beneficii pentru sănătate și trebuie consumate cu încredere, iar cele ale ananasului nu fac excepție. Cu o singură precauție: aveți grijă să alegeți, pe cât posibil, fructe bio.

Știai că din coaja de ananas se pot prepara băuturi delicioase care păstrează toate proprietățile medicinale ale fructului, putând fi folosite pentru eliminarea paraziților intestinali, precum și în caz de constipație, retenție de apă și inflamație?

Nu mai aruncați această parte a ananasului! Vă vom detalia în continuare toate beneficiile pe care le oferă și vă vom prezenta pas cu pas două rețete simple pentru a pregăti o băutură din coajă de ananas: una bazată pe fierbere, iar alta bazată de fermentare. Cea din urmă are excelente calități probiotice.

Coaja de ananas și beneficiile acesteia pentru sănătate

Toate cojile fructelor prezintă beneficii pentru sănătate și trebuie consumate cu încredere, iar cele ale ananasului nu fac excepție. Cu o singură precauție: aveți grijă să alegeți, pe cât posibil, fructe bio.

Se știe că în general fructele de ananas nu sunt tratate cu pesticide, pentru că arborele în sine este foarte rezistent, dar este bine să fiți prevăzători. Beneficiile ananasului pentru sănătate sunt incredibile.

Te-ar putea interesa și:

Folosește coajă de ananas pentru slăbit

Proprietățile principale ale ananasului

  • Luptă împotriva paraziților intestinali.
  • Ușurează digestia datorită bromelainei, o enzimă care reglează tranzitul intestinal. Este desertul ideal după ce ați mâncat carne sau pește. Vă recomandăm să nu îl combinați cu carbohidrați (paste, cartofi, făinoase etc).
  • Este eficient împotriva constipației și hemoroizilor.
  • Protejează flora microbiană din colon.
  • Este un puternic antiinflamator natural, care reduce inflamațiile mușchilor, gâtului etc.
  • Accelerează cicatrizarea rănilor, fiind recomandat persoanelor care au fost supuse unor operații chirurgicale.
  • Are efect anticarcinogen.
  • Îmbunătățește circulația și are proprietăți anticoagulante.
  • Vă ajută să dați jos kilogramele în plus și luptă împotriva celulitei.
  • Este un diuretic excelent, care elimină excesul de fluide din organism.
  • Purifică sângele.Coaja-ananas

Băutură din coaja de ananas fiartă

Este o rețetă simplu de preparat. Urmați pașii de mai jos:

  • Spălați ananasul bine și curățați coaja.
  • Tăiați coaja în felii foarte mici și fierbeți-le în circa 1 litru de apă.
  • Fierbeți la foc mic între 15 și 20 de minute.
  • Luați oala de pe foc și lăsați-o deoparte timp de 5 minute.
  • Îndulciți băutura cu miere sau stevia.
  • Puteți să o beți caldă, imediat după ce ați preparat-o, dar și rece.
Bautura-coaja de ananas

Băutură din coaja de ananas fermentată

Această rețetă este originară din America Centrală și de Sud. Nu este deosebit de complicată, iar băutura va avea mare succes la mesele care conțin carne sau pește: pe lângă faptul că ușurează digestia, cu siguranță va fi și o surpriză cu care vă veți impresiona garantat musafirii!

Ca urmare a faptului că este fermentată, băutura conține o cantitate mare de probiotice, contribuind la sănătatea intestinelor.

Te-ar putea interesa și:

5 rețete cu ananas pentru tratarea constipației

Indicații

Aveți nevoie de un ananas mare sau de doi ananași medii, bine copți. Spălați-i bine și curățați-le coaja.

Tăiați coaja în bucățele mici și puneți-le într-un vas de sticlă sau de ceramică care poate fi închis ermetic. Adăugați 2 litri de apă și 500 de grame de zahăr brun, zahăr din trestie sau sirop de trestie.

Închideți-l bine și lăsați-l la fermentat la temperatura camerei timp de 48 de ore.

După două zile strecurați băutura, adăugați încă un litru de apă și lăsați-o așa timp de 12 ore.

După acest interval, adăugați 750 ml de apă și asta este tot!

Înainte de a o servi, țineți-o la frigider.

Dacă doriți, puteți să o puneți la păstrat în congelator.

În timpul procesului de fermentare a băuturii se vor dezvolta microorganisme probiotice. Dacă o lăsați mai mult la fermentat, se va transforma într-o băutură alcoolică, iar apoi în oțet.

Puteți să îi dați o aromă mai deosebită adăugând în vas, pe lângă coajă de ananas, și coajă de portocală sau grepfrut, cuișoare sau un baton de scorțișoară.Bautura fermentata

Nu uitați!

Este important ca ananasul să nu fi fost tratat cu pesticide din cel puțin două motive. Primul: le veți ingera direct, iar pe termen lung asta poate dăuna sănătății dumneavoastră! Al doilea: efectul microorganismelor din băutura fermentată va fi anulat!

Sursa fotografiilor: neil-farnworth, Noema Perez și haleysuzanne.

  • Viganõ, J., Gabas, A. L., & Telis-Romero, J. (2014). Moisture sorption characteristics of pineapple processing waste: Shell and central cylinder. Journal of Food Process Engineering. https://doi.org/10.1111/jfpe.12064
  • Farid Hossain, M. (2015). Nutritional Value and Medicinal Benefits of Pineapple. International Journal of Nutrition and Food Sciences. https://doi.org/10.11648/j.ijnfs.20150401.22
  • Alothman, M., Bhat, R., & Karim, A. A. (2009). Antioxidant capacity and phenolic content of selected tropical fruits from Malaysia, extracted with different solvents. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.12.005