Cauzele și tratamentul apendicitei - Doza de Sănătate
 

Cauzele și tratamentul apendicitei

Apendicita (inflamația apendicelui) este o problemă de sănătate ce ne poate afecta la orice vârstă. Apendicele este un segment proeminent al intestinului gros, localizat foarte aproape de intestinul subțire.
Cauzele și tratamentul apendicitei
Lourdes Martínez

Verificat și aprobat de farmacistul Lourdes Martínez.

Ultima actualizare: 22 ianuarie, 2019

Apendicele este un segment proeminent al intestinului gros, localizat foarte aproape de intestinul subțire. În majoritatea cazurilor de apendicită, apendicele trebuie îndepărtat prin intermediul unei intervenții chirurgicale. În cele ce urmează îți vom prezenta ce este și care sunt cauzele și tratamentul apendicitei.

Cauzele și tratamentul apendicitei – descriere

Multe persoane susțin că apendicele nu ar îndeplini nicio funcție importantă, motiv pentru care medicii îndepărtează chirurgical acest organ de îndată ce începe să provoace probleme. Însă apendicele îndeplinește un anumit rol în cadrul sistemului imunitar, cu toate că acest rol nu este considerat a fi esențial.

Apendicele este o componentă a organismului ce contribuie la armonia și buna funcționare a acestuia, așadar importanța sa nu trebuie desconsiderată. În fond, apendicele nu există în organism „degeaba”.

Dar ce este apendicita? Această afecțiune presupune inflamația apendicelui, cauzele sale fiind încă necunoscute. În opinia anumitor specialiști, această boală se dezvoltă din cauza adoptării unei diete nesănătoase sau a stresului. Însă și copiii sunt deseori afectați de apendicită și până în prezent niciuna din aceste ipoteze nu a fost confirmată.

Netratată la timp, apendicita poate cauza ruperea apendicelui, rezultatul fiind scurgerea conținutului intestinal în organism. În această situație, substanțe nocive, toxine și bacterii sunt dispersate în abdomen. Această boală se numește peritonită și este foarte periculoasă, putând cauza dezvoltarea unei infecții sau chiar moarte.

Cauzele și tratamentul apendicitei și disconfortul creat

Dacă o femeie se îmbolnăvește de peritonită, ovarele și trompele uterine ale acesteia pot fi afectate. În cele din urmă, aceasta poate ajunge să sufere de infertilitate.

Cauzele și tratamentul apendicitei – simptome

Apendicita prezintă câteva simptome caracteristice, dar și anumite simptome asemănătoare celor produse de alte boli. Așadar, este esențial să ai mare grijă și să eviți o diagnosticare greșită, în special dacă apendicele tău este pe cale să se spargă.

Te-ar putea interesa și:

Simptome provocate de apendicită

Nu toți pacienții experimentează aceleași simptome și nimeni nu se va confrunta cu toate simptomele pe care această boală le poate produce. Iată care sunt cele mai frecvente dintre acestea:

  • Greață și vomă.
  • Dureri intense și subite în partea dreaptă a abdomenului inferior.
  • Dureri intense și subite în jurul buricului.
  • Senzație de durere atunci când este aplicată presiune în regiunea apendicelui, ce se agravează atunci când presiunea este îndepărtată.
  • Temperatura corpului fluctuează între 37,5 și 43,5 °C.

Apendicita poate cauza febră, durere generalizată și chiar șoc. Simptomele produse de această afecțiune nu sunt întotdeauna ușor de identificat, putând fi confundate cu cele produse inițial de gripă sau de bolile hepatice.

Se poate întâmpla și situația opusă: pacientul este diagnosticat cu apendicită, apendicele este îndepărtat chirurgical, însă apoi iese la iveală faptul că pacientul suferă de o altă afecțiune.

Cauzele și tratamentul apendicitei și durerea indusă

Cauzele și tratamentul apendicitei – sfaturi pentru prevenire

Plecând de la premisa că apendicita este produsă de o alimentație necorespunzătoare sau de probleme emoționale, un prim pas pentru a ne proteja împotriva acestei afecțiuni este să ne schimbăm obiceiurile zilnice. Deși nu există nicio metodă 100% garantată de a preveni dezvoltarea apendicitei, putem să ne luăm anumite măsuri de precauție.

Relaxează-te

O stare de liniște este esențială pentru sănătatea noastră emoțională, motiv pentru care trebuie să încercăm să ne relaxăm periodic. Încearcă să nu trăiești constant sub presiune, furios și copleșit de griji, nemulțumit sau îngrijorat cu privire la viitor.

Fă-ți timp pentru acele activități care te bucură și te împlinesc: citește, dormi la prânz, joacă-te cu copiii sau ieși la plimbare în natură.

Îmbunătățește-ți dieta

Cauzele și tratamentul apendicitei și dieta pentru aceasta

O dietă echilibrată este esențială atât pentru a te simți bine și a-ți menține sănătatea intestinală, cât și pentru a evita apendicita. Servește mai multe mese pe zi, însă nu mânca foarte mult deodată.

Evită grăsimile animale, carnea procesată, produsele lactate, zahărul și făina rafinată. Toate aceste alimente pot cauza o acumulare de toxine foarte nocivă pentru intestine. Din acest motiv, te sfătuim să optezi pentru cereale integrale, legume, boabe, leguminoase și fructe cărnoase, deshidratate sau uscate.

Antrenează-te

Dacă vrei să scapi de stres și să te bucuri mai mult de viață, practică un sport de două-trei ori pe săptămână și pune deoparte toate obligațiile și problemele care te macină.

Mai mult, menține-ți o greutate sănătoasă și evită obiceiul de a sta toată ziua în fața calculatorului. Ieși la plimbare, mergi cu bicicleta, înoată, dansează, sari—fă orice vrei, dar încearcă să te afli mereu în mișcare.

Cauzele și tratamentul apendicitei – intervenția chirurgicală

Dacă ai suferit de apendicită sau peritonită și ai fost supus unei intervenții chirurgicale, este esențial să urmezi o dietă specială și să ai grijă de tine pentru o anumită perioadă de timp. Dacă ai apendicele inflamat, șederea ta la spital va dura două-șase zile. Însă această ședere poate fi prelungită dacă apar complicații. Depinde de caz.

Imediat după intervenția chirurgicală, te sfătuim să consumi numai alimente sănătoase și de calitate superioară. Astfel îți vei putea menține intestinele curate și lipsite de toxine. În primele trei luni după operație, evită următoarele alimente:

Zahărul și făina albă

Alimentele rafinate sunt nocive pentru sănătate și trebuie evitate în special înaintea unei intervenții chirurgicale. Ele generează numeroase toxine ce se acumulează în colon și facilitează dezvoltarea infecțiilor microbiene.

Cauzele și tratamentul apendicitei – evită alimentele de tip „junk food”

Cauzele și tratamentul apendicitei prin evitarea mâncării fast food

În această categorie intră toate alimentele prăjite sau procesate, inclusiv cârnații. Aceste alimente tind să se lipească de pereții intestinali și pot pătrunde în fluxul sanguin.

Alimentele de origine animală

Ar fi bine ca în primele luni după intervenția chirurgicală să urmezi un regim vegetarian, eliminând produsele lactate, ouăle și carnea roșie din dieta ta zilnică. Toate aceste alimente conțin hormoni și alte substanțe potențial nocive, iar unele dintre ele (laptele, de pildă) pot acoperi pereții intestinali.

Alte alimente ce trebuie evitate

  • Băuturile alcoolice
  • Cafeaua
  • Ceaiul
  • Ciocolata
  • Alimentele picante
  • Condimentele puternice

Nu uita că în timpul recuperării organismul tău va fi foarte sensibil, iar alimentele enumerate mai sus sunt grele și nocive pentru sănătate. Evită efortul fizic excesiv, odihnește-te pe cât posibil, fă plimbări scurte și lente și evită stresul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.