Emoțiile negative afectează sănătatea - Doza de Sănătate
 

Emoțiile negative afectează sănătatea

Pot exista mii și mii de explicații pentru un anumit tip de durere sau afecțiune. Un lucru cert este că bolile fizice pot fi cauzate și de probleme la nivelul psihicului.
Emoțiile negative afectează sănătatea
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Te-ai gândit vreodată că gândurile și emoțiile negative afectează sănătatea și trupul nostru?  De multe ori, nici nu suntem conștiente de efectul pe care acestea îl pot avea asupra noastră. Uneori ne lăsăm cuprinse de stres, tensiune, anxietate, depresie și alte sentimente negative fără să ne gândim că acestea ne pot afecta emoțional și fizic și ne pot scădea calitatea vieții.

Legătura dintre minte și trup este mai puternică decât credem. Gândurile și emoțiile noastre stimulează eliberarea unor substanțe chimice în corp ce ne influențează sănătatea fizică și emoțională. Spre exemplu, atunci când ne simțim fericite sau euforice, creierul nostru secretă serotonină și dopamină. Un lucru asemănător se întâmplă și atunci când avem emoții negative. În acest caz însă, substanțele secretate ne produc durere și indispoziție.

Creierul are capacitatea de a stoca informații importante despre comportament și relația dintre acesta și corpul nostru. Mulți experți sunt de părere că avem capacitatea de a vedea partea bună sau rea a lucrurilor în orice situație. Noi suntem responsabile de atribuirea unor conotații pozitive sau negative momentelor din viața noastră de zi cu zi.

Emoțiile negative afectează sănătatea

Emoțiile negative afectează sănătatea și trupul nostru

Stările noastre emoționale pot provoca până și suferință fizică. Acest lucru poate indica faptul că trecem printr-o perioadă dificilă, în care gândurile și emoțiile negative au preluat controlul.

De exemplu, durerile de gât cronice ar putea indica incapacitatea de a vedea existența unor perspective.

Durerile inexplicabile de șold ar putea fi un semn că suntem copleșiți de frică și incapabili să luăm decizii importante.  Durerile în partea superioară a spatelui sunt asociate cu dezamăgirile în dragoste. Durerile în zona lombară se asociază cu incapacitatea de a ne desprinde de trecut, iar durerile localizate în partea inferioară a spatelui sunt legate de probleme financiare.

Durerile de genunchi pot indica frică, mândrie și lipsă de control asupra ego-ului. De fapt, pot exista mii și mii de explicații pentru un anumit tip de durere. Un lucru cert este că bolile fizice pot fi cauzate și de probleme la nivelul psihicului. Așadar, emoțiile negative afectează sănătatea în mod semnificativ.

Află mai multe! Citește și:

Reprimarea emoțiilor afectează ficatul

Atunci când ne confruntăm cu o situație ce ne înfurie, în organism are loc o reacție biochimică. În urma acesteia, nivelul de adrenalină crește și ne face să retrăim experiența de mai multe ori.

Sentimentul de tristețe poate influența foarte mult nivelul nostru de energie și motivație. Tristețea provoacă slăbiciune, oboseală excesivă și scăderea nivelului de energie.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.