Reprimarea emoțiilor afectează ficatul - Doza de Sănătate
 

Reprimarea emoțiilor afectează ficatul

Emoțiile joacă un rol important în menținerea sănătății fizice. Află în cel fel reprimarea emoțiilor poate cauza probleme la nivelul ficatului și ce trebuie să faci pentru a remedia situația. 
Reprimarea emoțiilor afectează ficatul

Ultima actualizare: 02 ianuarie, 2019

O mulțime de articole de pe site-ul nostru au prezentat factorii care afectează funcționarea optimă a ficatului: obiceiurile alimentare nesănătoase, poluarea și alte substanțe toxice pe care ajungem să le ingerăm. Însă mai există un element care poate afecta ficatul: reprimarea emoțiilor.

În acest articol, vă vom explica modul în care ficatul ajunge să fie afectat de emoțiile negative reprimate, în special de furie și vă vom da câteva sfaturi pentru a remedia situația.

Ce ascunde ficatul?

Potrivit medicinei tradiționale chinezești, fiecărui organ îi corespunde o anumită emoție ce are un efect puternic asupra lui. Aceste legături aproape nebănuite ne oferă indicii asupra emoțiilor care stau la baza majorității bolilor cronice. De exemplu, plămânii sunt asociați cu tristețea, iar rinichii, cu frica.

În cazul ficatului, emoțiile vizate sunt furia și frustrarea pe care nu ar trebui niciodată să le reprimați sau să le ascundeți. Reprimarea emoțiilor are același efect asupra ficatului ca o farfurie plină cu mâncare îmbibată în grăsimi.

Ficatul și reprimarea emoțiilor

Deși emoția predominantă care afectează ficatul este furia, la fel de dăunătoare sunt resentimentele, supărarea și enervarea.

Reprimarea furiei duce în timp la „blocarea” ficatului, fapt ce dă peste cap întregul organism, atrăgând o mulțime de simptome extrem de neplăcute: tensiune musculară în zona cefei și umerilor, dureri de cap și tulburări de vedere.

Se creează astfel un cerc vicios din care este greu de ieșit. Pe termen lung, acești factori duc la instalarea bolilor cronice.

Cum să vă exprimați emoțiile?

Soluția deblocării ficatului este exprimarea emoțiilor. Această cale nu este însă deloc atât de simplă pe cât pare. Persoanele care au probleme în acest sens știu foarte bine cât de greu este să-ți schimbi modul de a reacționa la stimulii și stresul vieții de zi cu zi.

Am văzut cu toții în jurul nostru oameni care cad pradă acceselor de furie și trebuie să recunoaștem că aceștia nu oferă un spectacol prea plăcut. Statisticile arată că persoanele care reacționează violent sfârșesc prin a avea probleme cardiace.

Atunci unde este soluția, dacă nici reprimarea emoțiilor negative, nici exprimarea acestora nu sunt tocmai sănătoase? Haideți să vedem care sunt pașii pentru a scăpa de aceste emoții negative și a vă debloca ficatul.

Yoga te ajută să eviți reprimarea emoțiilor

Conștientizați ceea ce vi se întâmplă

Conștientizarea a ceea ce vi se întâmplă reprezintă primul pas pentru a ține sub control situația și a o evita pe viitor. Analizați-vă, încercați să înțelegeți ce anume vă înfurie la ceilalți și învățați să vă schimbați modul de a reacționa, pentru ca asemenea lucruri să nu vă mai afecteze.

Puneți-vă întrebarea dacă problema respectivă chiar merită să îi acordați atâta importanță! Zâmbiți, vă rog!

Dacă nu reușiți singuri, consultați un terapeut, care vă va ajuta să vă înțelegeți emoțiile. Puteți chiar să apelați la câteva tratamente naturale, precum remediile florale Bach, care au rezultate pozitive rapide, fără efecte adverse.

Învățați să comunicați

Un alt pas esențial pentru a nu mai fi afectați de reprimarea emoțiilor este să învățați să comunicați. Vorbiți cu calm despre ceea ce simțiți și ceea ce vă provoacă suferință, mai ales dacă este vorba despre oameni din cadrul familiei sau de cei cu care vă vedeți zi de zi, la locul de muncă.

Știm că nu este deloc ușor. Însă rezultatele pozitive vă vor încuraja să mergeți mai departe.

Faceți mișcare

Exercițiile fizice sunt soluția multor probleme, printre care și reprimarea emoțiilor care afectează ficatul. Puțină mișcare vă va ajuta să scăpați de tensiunea acumulată.

Faceți exerciții în care să vă folosiți de brațul drept, deoarece mișcările acestuia masează automat ficatul. Vă recomandăm tenisul sau boxul, în funcție de preferințele personale și de rezistența la efort.

De asemenea, trebuie să ieșiți cât mai mult în mijlocul naturii și chiar să vă descărcați urlând din toți rărunchii, fără teama că vă aude cineva. Oricât de ridicol ar părea, chiar are efect! Încercați!

Plimbările în natură te ajută să eviți reprimarea emoțiilor

Exprimați-vă și pe alte căi

Poate că sunteți o persoană necomunicativă din fire, dar trebuie să știți că există numeroase alternative pentru a vă exprima sentimentele. Multe persoane introvertite apucă instinctiv calea artei, devenind muzicieni sau pictori, spre exemplu.

Nu ezitați să vă dedicați unei activități artistice. Acest lucru vă va oferi ocazia să vă exprimați liber, fără niciun fel de constrângeri, dar și fără a avea așteptări mari sau aspirații de a face performanță.

Vă recomandăm să citiți și:

7 metode ca să-ți relaxezi mintea

Activitățile artistice te ajută să eviți reprimarea emoțiilor

Indiferent de metoda aleasă, important este să găsiți modalități prin care să evitați reprimarea emoțiilor. Dacă învățați să le gestionați și să le exprimați adecvat, vă veți îmbunătăți calitatea vieții, sănătatea și bunăstarea generală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Casado Morales, María Isabel. Ansiedad, stress y trastornos psicofisiológicos. Diss. Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 1994.
  • Fernández-Abascal, Enrique G. “Ira y Hostilidad en los trastornos coronarios.” anales de psicología 10.2 (1994): 177.
  • Lee YS, Ryu Y, Jung WM, Kim J, Lee T, Chae Y. Understanding mind-body interaction from the perspective of East Asian medicineEvid Based Complement Alternat Med. 2017;2017:7618419. doi:10.1155/2017/7618419
  • Morales, María Isabel Casado, et al. “El estudio de la ira en los trastornos cardiovasculares mediante el empleo del Inventario de Expresión de Ira Estado-Rasgo-STAXI.” Ansiedad y Estrés3.1 (1997): 5-20.
  • Pacific College of Health and Science. Emotions and Traditional Chinese Medicine.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.