6 avantaje și dezavantaje ale mașinilor electrice
 

6 avantaje și dezavantaje ale mașinilor electrice

Alegerea unei mașini electrice sau cu combustibili tradiționali depinde de mai multe aspecte, de la grija pentru mediu la autonomie și costuri.
6 avantaje și dezavantaje ale mașinilor electrice

Ultima actualizare: 01 ianuarie, 2023

Industria auto trece printr-o tranziție majoră. Deși vehiculele cu ardere internă continuă să fie populare, utilizarea mașinilor electrice devine din ce în ce mai comună în unele țări. Alegerea depinde de factori precum infrastructura țării și nevoile și preferințele personale. Care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale mașinilor electrice?

Ne-am obișnuit ca în discuțiile despre mobilitatea durabilă să auzim că trecerea la motoare electrice este viitorul transportului urban. Deși cifrele sunt în creștere și stimulentele guvernamentale pentru achiziționarea lor sunt avantajoase, dominația mașinilor electrice este încă departe.

Multe persoane aleg vehiculele electrice pentru a reduce amprenta de carbon. Cu toate acestea, există și alte motive care favorizează utilizarea acestui tip de vehicule.

6 avantaje ale folosirii mașinilor electrice

Conducerea mașinilor electrice are multe avantaje. În ceea ce privește mediul înconjurător, emisiile de gaze sunt reduse. În plus, datorită progreselor tehnologice, este posibil să depășească confortul și performanța oricărei mașini tradiționale.

1. Mediu

Funcționarea mașinilor electrice se bazează pe baterii și pe transformarea energiei electrice în energie de propulsie. Acest lucru înseamnă că nu utilizează combustibili precum benzina sau motorina, care provoacă un procent semnificativ de poluare a mediului.

Oprirea încălzirii globale este o problemă urgentă pentru umanitate. Acest tip de mașină sprijină efortul oamenilor.

2. Poluare fonică

O problemă importantă a multor orașe mari este nivelul ridicat de poluare fonică. Nefolosind arderea, mașina electrică este mai silențioasă decât cea clasică, contribuind astfel la îmbunătățirea calității vieții individuale și sociale.

Bărbat care descoperă dezavantaje ale mașinilor electrice
Poluarea fonică este o problemă mare în anumite orașe. Zgomotul redus este un beneficiu al motorului electric.

3. Cheltuieli și întreținere

În ceea ce privește costurile, utilizarea mașinilor electrice trebuie analizată din mai multe puncte de vedere. Întreținerea este mai ieftină la o mașină electrică față de una tradițională. Fiind mai fiabile și mai compacte, motoarele electrice se defectează mai rar, ceea ce duce la cheltuieli mai mici pentru reparații.

Plăcuțele de frână nu se uzează la fel de repede și necesită schimbări mai rare. În plus, benzina și alți combustibili devin din ce în ce mai scumpi, așa că trecerea la electricitate este un alt avantaj din punct de vedere economic.

4. Spațiul mașinii electrice

Multe dintre aceste modele pot părea mici la exterior, dau au un spațiu interior confortabil. Acest lucru se datorează absenței cutiei de viteze, absenței ambreiajului și dimensiunii mai mici a motorului.

5. Siguranță și parcare

În general, companiile de asigurări oferă polițe mai ieftine pentru mașinile electrice datorită riscurilor și inconvenientelor mai mici pe care le generează acest tip de vehicule. În plus, unele orașe încurajează utilizarea lor, înființând parcări gratuite.

6. Eficiență și economie

Mașinile electrice sunt mai eficiente decât cele tradiționale. De asemenea, consumul de energie este mult mai mic.

Cheltuielile cu energia sunt estimate a fi de 6 ori mai mici.

6 dezavantaje ale mașinilor electrice

Dincolo de toate aspectele pozitive ale acestor vehicule, există o serie de dezavantaje care descurajează mulți utilizatori. Se preconizează că unele dintre aceste probleme vor fi rezolvate în viitorul apropiat; altele depind de preferințele personale.

1. Autonomie

Unul dintre cele mai frecvente dezavantaje atunci când comparăm mașinile electrice și cele tradiționale este autonomia. Deși există modele cu o autonomie de 600 de kilometri, precum Tesla Model 3, acestea tind să aibă costuri mari. În cazul variantelor mai ieftine, autonomia variază între 150 și 450 de kilometri.

Cu toate acestea, autonomia se îmbunătățește în fiecare an datorită progreselor tehnologice. În plus, factori precum starea bateriei, viteza și utilizarea aerului condiționat joacă un rol important în aceste cifre.

2. Durată și mod de încărcare

Unul dintre principalele dezavantaje ale mașinilor electrice este timpul de încărcare. În general, acestea necesită între 5 și 7 ore de încărcare atunci când bateria este descărcată.

Din acest motiv, mulți utilizatori aleg să-și instaleze propriile stații de încărcare fie în garaje, fie în parcări. Acest lucru permite ca mașină să se încarce pe timp de noapte, dar costul instalației este foarte mare.

În ceea ce privește rețeaua de stații de încărcare, ea depinde de infrastructura fiecărei țări. Nu toate țările au puncte de încărcare electrică. În Statele Unite, compania Tesla este responsabilă pentru creșterea acestui număr an de an. Totuși, în alte părți ale lumii încărcarea poate reprezenta o problemă pentru utilizatori.

3. Putere mai mică

În general, mașinile electrice nu sunt la fel de puternice ca mașinile cu ardere internă. Totuși, această problemă este posibil să se rezolve pe măsură ce anii trec și tehnologia avansează.

4. Service

Deși este mai puțin probabil să se întâmple, și mașinile electrice se pot defecta. În acest caz, disponibilitatea atelierelor specializate este mult mai redusă, ceea ce poate face ca o reparație să implice costuri mari sau întârzieri semnificative.

5. Preț de vânzare

Unul dintre lucrurile care descurajează achiziționarea unui vehicul electric este prețul bateriei. Deși are o durată de viață de 7 -10 ani sau aproximativ 200.000 de kilometri, în momentul schimbării sau reparării acesteia, cheltuiala este foarte mare.

Din acest motiv, există din ce în ce mai multe opțiuni de închiriere. Se achiziționează un model nou, fără baterie, la un cost mult mai mic, iar ulterior bateria se închiriază.

Încărcarea unei mașini electrice
Încărcarea electrică este încă lentă. Acesta este un dezavantaj care îi împiedică pe mulți utilizatori să cumpere astfel de mașini.

6. Poluare

Deși mulți utilizatori aleg aceste vehicule pentru a-și reduce amprenta individuală de carbon, trebuie remarcat faptul că nici mașinile electrice nu sunt 100% prietenoase cu mediul. Deși nu au emisii de gaze și, în comparație cu mașinile pe benzină, poluarea lor este mai mică, producția de energie electrică poluează.

Această industrie se bazează pe utilizarea combustibililor fosili, cum ar fi cărbunele sau petrolul, care sunt sursa principală a încălzirii globale. Cu toate acestea, este o problemă care poate fi rezolvată prin trecerea la utilizarea energiei regenerabile, cum ar fi cea solară sau eoliană.

Merită să cumpărați mașini electrice?

Dincolo de analiza avantajelor și dezavantajelor utilizării vehiculelor electrice, este clar că se impune o tranziție în industrie. În cadrul COP26, ultima convenție împotriva schimbărilor climatice, reprezentanți ai diferitelor națiuni și producători au propus o reducere progresivă a utilizării mașinilor pe benzină și diesel până în anul 2040.

Aceste politici internaționale încurajează cumpărătorii să aleagă mașini electrice. În prezent, acestea reprezintă cea mai bună opțiune pentru un viitor mai durabil. Vânzările cresc în fiecare an. Între 2019 și 2021, s-a înregistrat o creștere semnificativă a vânzărilor de vehicule electrice, în special în țări precum Spania, Mexic și Statele Unite.

Se estimează că piața acestor mașini acoperă aproximativ 2% din total. Cu toate acestea, proiecția pentru 2025 indică o creștere de până la 10%.

Utilizatorii recomandă mașinile electrice

Mii de utilizatori de mașini electrice recomandă folosirea acestora, minimizând dezavantajele și subliniind numeroasele avantaje. Este adevărat că multe dintre dezavantaje se preconizează a fi rezolvate în viitorul apropiat, cum ar fi autonomia și puterea.

Decizia de achiziționare a unei mașini electrice depinde de gusturile și preferințele personale, pe lângă infrastructura țării de reședință. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că aceste modele reprezintă o opțiune din ce în ce mai recomandată pentru mobilitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mercado, Alexis, Córdova, Karenia,  Desarrollo tecnológico en baterías e impulsión eléctrica ¿Sistemas tecnológicos disruptivos promovidos por imperativos ambientales?. Cuadernos del CENDES [Internet]. 2014;31(85):1-21. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=40331800002
  • Maks Davis, Michael, and Michael Maks Davis. “Más Allá Del Petróleo: Una Mirada Al Impacto de Los Autos Eléctricos En Las Tres Principales Ciudades de Ecuador.” Estoa. Revista de la Facultad de Arquitectura y Urbanismo de la Universidad de Cuenca 6.10 (2017): 202–214. Disponible en: http://scielo.senescyt.gob.ec/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1390-92742017000100202&lng=es&nrm=iso&tlng=es
  • TOBÓN-RAMÍREZ, Diego Alejandro; RESTREPO-LAVERDE, José Valentín. Desarrollo de estación de carga de vehículos eléctricos. Lámpsakos, [S.l.], n. 19, p. 22-29, dec. 2018. ISSN 2145-4086. Disponible en: https://doi.org/10.21501/21454086.2532
  • CARREÑO AGUILLÓN, ELSY DEL PILAR, VACCA MELO, EDWIN ALFONSO, LUGO ARIZA, INGRID,  Diseño y fabricación de un vehículo autónomo impulsado por energía solar. Tecnura [Internet]. 2012;16(32):91-106. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=257024143009
  • García Garnica, Alejandro, Reyes Álvarez, Juan,  Patentamiento, trayectoria y características de las baterias automotrices: el caso de los autos híbridos. Entreciencias: Diálogos en la Sociedad del Conocimiento [Internet]. 2015;3(6):41-56. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457644944004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.