6 sfaturi pentru grădinărit sustenabil - Doza de Sănătate
 

6 sfaturi pentru grădinărit sustenabil

Pentru a crea o grădină sustenabilă, caută toate informațiile utile și ține cont de aceste sfaturi. Începe noul tău proiect chiar astăzi!
6 sfaturi pentru grădinărit sustenabil

Scris de Ana Luzardo

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

O grădină sustenabilă se caracterizează prin utilizarea responsabilă și eficientă a resurselor naturale. Aceste grădini respectă diversitatea fiecărei specii de plante și ciclurile naturale din fiecare zonă climatică. Cu alte cuvinte, acestea sunt spații ecologice și prietenoase, deoarece sunt produsul unor practici de cultivare sănătoase. Descoperă 6 sfaturi pentru grădinărit sustenabil!

Grădinăritul tradițional are un impact negativ asupra mediului. Motivele sunt clare: utilizarea excesivă a apei, utilizarea pesticidelor și folosirea speciilor de plante care pot dăuna altora. Prin urmare, o grădină sustenabilă este o modalitate excelentă de a ajuta mediul înconjurător.

Care sunt avantajele și beneficiile grădinilor sustenabile?

Grădinile sustenabile reduc și optimizează consumul de apă, deoarece oamenii pot colecta apa de ploaie pentru a uda plantele. De asemenea, reduc consumul de energie. Acest lucru se datorează faptului că le poți întreține manual. Necesită o utilizare sporită a îngrășămintelor organice. Poți face compost din deșeuri menajere, ceea ce îți permite să reciclezi și să profiți de resturile organice.

Un alt beneficiu este faptul că îți poți cultiva mâncarea și plantele pentru ceai în curtea din spate. Grădinăritul sustenabil înseamnă plantarea propriilor legume, fructe și condimente. De asemenea, poți pune și plante medicinale, cum ar fi aloe vera, lavanda sau oregano.

6 sfaturi pentru grădinărit sustenabil

Cum poți crea o grădină sustenabilă? Este mai simplu decât pare. Trebuie doar să te apuci de treabă și să dedici o zi întreagă curții.

Sfaturi pentru grădinărit sustenabil cu compost
Compostul îți permite să reduci deșeurile menajere și să profiți de resturile organice.

1. Planifică grădina

Înainte de a-ți pune mănușile de grădinărit, gândește-te la plantele pe care ți le dorești și la caracteristicile lor. Plantele iubitoare de umbră ar trebui să fie plasate sub copaci mari sau acoperișuri. Cele care iubesc soarele ar trebui să-l obțină din plin, iar cele care au nevoie de multă apă ar trebui să fie așezate în zone umede. Așadar, trebuie să citești informații despre toate plantele pentru a afla unde ar trebui să le așezi.

2. Fă-ți propriul compost

Compostul este un îngrășământ organic care rezultă din descompunerea materialului organic (deșeuri animale și vegetale). La baza sa se află un proces de descompunere a materiei organice, care conține microorganisme care sunt capabile să producă materiale bogate în nutrienți pentru soluri.

Poți face acest compost cu gunoi de grajd, deșeuri alimentare, gunoi urban, cereale (orez), sol și apă. Pentru a-l face, întinde un strat din fiecare element deasupra altuia. După aceea, acoperă vasul cu plastic pentru a păstra umezeala și amestecă-l zilnic, astfel încât oxigenul să circule.

3. Reutilizează semințele pentru o grădină sustenabilă

Reutilizează semințele legumelor pe care le-ai cumpărat din supermarket, în loc să le arunci. Apoi, refolosește semințele din legumele pe care le culegi. Păstrează-le într-un loc răcoros și uscat și etichetează-le pe fiecare dintre ele. În acest fel, vei avea întotdeauna ardei, ardei iute, mazăre, roșii și leguminoase.

4. Plantează numai specii locale

Dacă plantezi specii din altă țară în grădină, acestea ar putea fi agresive cu cele pe care le ai deja. Aceste plante sunt cunoscute ca fiind invazive, deoarece se adaptează la orice mediu și încep să se înmulțească și să se extindă scăpate de sub control. Speciile invazive au un impact ecologic atât de semnificativ, încât pot distruge speciile native sau le pot forța să dispară, ducând la pierderea biodiversității.

5. Spune adio erbicidelor și substanțelor chimice

Erbicidele sunt substanțe sau amestecuri utilizate pentru combaterea plantelor nedorite. Întrucât conțin substanțe chimice, sunt dăunătoare mediului. Așadar, ar trebui să elimini buruienile manual.

Poți face un spray de usturoi pentru dăunători. Vei avea nevoie de o căpățână de usturoi, cuișoare și două pahare de apă. Amestecă toate ingredientele, lasă soluția să se odihnească o zi, apoi adaugă trei litri de apă. Umple o sticlă cu spray cu insecticid natural și pulverizează plantele!

6. Colectează apa de ploaie pentru o grădină sustenabilă

Poți colecta apa de ploaie în butoaie. Pune-le la capătul jgheaburilor casei. Păstrează apa de ploaie într-un recipient etanș, fierbe-o dacă poți pentru a preveni bolile și păstreaz-o în recipiente de sticlă de 20 litri.

Apă de ploaie pe o frunză
Apa de ploaie este o sursă gratuită de apă.

Sfaturi pentru grădinărit sustenabil: Grădina ecologică îți va permite să economisești timp și bani

Având propriile legume în curtea casei, economisești foarte mulți bani și timp pierdut în mod obișnuit în supermarket. De asemenea, poți profita de ocazia de a cultiva plante medicinale pentru a-ți face propriile remedii naturale.

Pentru a preveni deteriorarea solului, utilizează un mulci natural din pietriș, frunze uscate și așchii de lemn. Acest lucru reduce pierderea de umiditate a solului și reglează temperatura. Întinde un strat de materie organică de 5 până la 15 cm.

Pentru a avea o grădină sustenabilă, informează-te și treci la treabă! Împreună, putem proteja cu toții mediul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.