Simptomele, cauzele și tratamentul fasciitei plantare - Doza de Sănătate
 

Simptomele, cauzele și tratamentul fasciitei plantare

Fasciita plantară este inflamația fasciei plantare de la nivelul piciorului, care provoacă durere în zona călcâiului. Află mai multe despre această afecțiune din acest articol. 
Simptomele, cauzele și tratamentul fasciitei plantare

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce este fasciita plantară?

Fasciita plantară este inflamația fasciei plantare a piciorului, un ligament care leagă osul călcâiului de falangele proximale și care se întinde și se contractă la fiecare pas făcut, ca o bandă elastică. Află din acest articol care sunt simptomele, cauzele și tratamentul fasciitei plantare. 

Fascia plantară este un țesut foarte lat și gros, întrucât este supus unei presiuni majore, care necesită o rezistență deosebită. Inflamația acestui ligament provoacă durere în zona călcâiului, aceasta fiind de fapt principala cauză a durerii de călcâi.

Persoanele predispuse unui risc mai mare de dezvoltare a fasciitei plantare sunt sportivii, mai ales cei amatori.

Factori de risc

  • Practicarea unor sporturi care impun mișcări repetitive
  • Supra-pronația
  • Afecțiuni precum artrita sau diabetul
  • Încălțămintea inadecvată
  • Platfusul
  • Vârsta înaintată
  • Obezitatea
  • Dereglările hormonale

Cum apare boala?

Suprasolicitarea fasciei plantare cauzează apariția unor micro-traume la nivelul țesuturilor. Micile fisuri repetate duc la inflamarea ligamentului, care provoacă dureri de călcâi.

Cu alte cuvinte, fasciita plantară este o afecțiune cronică, care nu apare peste noapte, ci în urma unor leziuni repetate. 

Cauzele fasciitei plantare

Leziunile de la nivelul fasciei pot avea diverse cauze. La baza lor pot sta anumiți factori de mediu, posturali sau genetici.

Tratamentul fasciitei plantare prin evitarea mersului pe tocuri

Totodată, există și factori care intensifică durerea în mod considerabil. Printre aceștia se numără încălțămintea inadecvată, postura greșită, suprasolicitarea zonei respective, lipsa de flexibilitate a musculaturii și supra-pronația.

Activitatea fizică repetată

Exercițiile fizice în exces reprezintă principala cauză a fasciitei plantare. Activitățile fizice, cum ar fi alergatul și săriturile practicate pe perioade îndelungate, suprasolicită ligamentul, acesta fiind incapabil de a suporta utilizarea excesivă. În plus, schimbările bruște în antrenamentele sportive pot provoca leziuni mai severe și dureri mai intense.

Alergătorii, fotbaliștii și persoanele care joacă badminton sau tenis sunt predispuse celui mai mare risc de dezvoltare a fasciitei plantare.

Anatomia piciorului

Există mai multe structuri anatomice care joacă un rol important în suprasolicitarea fasciei plantare.

Tendonul lui Ahile este un ligament care leagă mușchiul gastrocnemian (gamba) și mușchiul soleus de osul călcâiului. Retragerea tendonului lui Ahile mărește presiunea asupra osului călcâiului și implicit asupra fasciei plantare. 

Tratamentul fasciitei plantare ce ameliorează durerile

Un alt factor important în ceea ce privește structura anatomică este mersul sau, mai bine zis, felul în care piciorul atinge solul. Platfusul sau picioarele cu tendința de supra-pronație măresc riscul de leziune ca urmare a presiunii suplimentare asupra țesuturilor.

Afecțiuni asociate

Artrita și diabetul sunt factori de risc pentru fasciita plantară, întrucât ambele pot provoca inflamații ale tendoanelor. Persoanele cu vârste înaintate acuză dureri în zona călcâielor cauzate de una dintre cele două afecțiuni.

Încălțămintea inadecvată

De multe ori, oamenii poartă încălțări care nu le vin bine sau care au tălpi ce nu sprijină piciorul sau nu distribuie în mod eficient greutatea corporală.

Folosirea constantă a încălțămintei inadecvate duce la iritarea fasciei plantare și la apariția altor probleme la nivelul piciorului. Tocurile sunt printre principalii inamici când vine vorba de fasciita plantară.

Caracteristicile durerii

  • Durerea se intensifică dimineața.
  • Este cronică.
  • Este acută sau usturătoare.
  • Este progresivă.

Durerea se intensifică dimineața deoarece piciorul este rigid în timpul nopții și se diminuează pe parcursul zilei, întrucât piciorul se întinde și țesutul se încălzește.

În anumite cazuri, durerea devine insuportabilă și afectează chiar și falangele, împiedicând mișcarea degetelor în sus și în jos.

Tratamentul fasciitei plantare și al pintenilor osoși

Fasciita plantară este asociată de multe ori cu prezența pintenilor calcaneeni, deși acesta nu este un factor determinant.

Dacă fascia plantară se alungește în timp sau dacă tratamentul fasciitei plantare nu este efectuat în mod corect, poți observa schimbări la mers, care provoacă probleme și dureri la genunchi, spate sau gât.

Tratamentul fasciitei plantare

Tratamentul fasciitei plantare include:

  • Fizioterapie
  • Antiinflamatoare nesteroidiene
  • Încălțăminte adecvată
  • Corticosteroizi
  • Tălpi ortopedice
  • Bandaje funcționale
  • Orteze

În timpul tratamentului, este esențial să iei o pauză de la antrenamentele fizice, însă este recomandat să practici întinderi ale mușchilor gastrocnemian și soleus de-a lungul zilei.

Unii specialiști recomandă folosirea unei atele în timpul nopții sau când te odihnești, pentru a menține fascia plantară întinsă.

În cazuri extreme, tratamentele utilizate sunt terapia cu unde de șoc și intervenția chirurgicală, aceasta din urmă fiind folosită doar la pacienții cu fasciită plantară cronică.

Timpul de recuperare diferă la fiecare persoană în parte.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.