Tendinita achiliană: 5 remedii naturale eficiente - Doza de Sănătate
 

Tendinita achiliană: 5 remedii naturale eficiente

Pentru a preveni și a ameliora tendinita, este indicat să porți o încălțăminte adecvată care să îți sprijine piciorul așa cum trebuie. În caz contrar, poți întâmpina diverse probleme.  Află mai multe din articolul de azi. 
Tendinita achiliană: 5 remedii naturale eficiente
Nelton Abdon Ramos Rojas

Verificat și aprobat de medicul Nelton Abdon Ramos Rojas.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tendinita achiliană reprezintă inflamația tendonului lui Ahile, o problemă care provoacă disconfort și dureri. Având în vedere localizarea sa, este greu să îți desfășori activitățile zilnice fără a ameliora în vreun fel durerea.

Recomandarea noastră este să aloci oricât timp este necesar pentru a trata problema. Dacă medicul îți spune să îți iei câteva zile de odihnă, urmează-i sfatul. 

Există mai multe proceduri invazive care pot grăbi vindecarea tendinitei, însă tendonul lui Ahile este o zonă dificilă pentru realizarea unei intervenții chirurgicale.

Pe lângă respectarea recomandărilor medicului specialist, poți apela și la anumite remedii naturale pentru a combate tendinita achiliană.

1. Folosește tratamentul OGCR

Acest tratament de prim ajutor este împărțit în patru pași:

Odihnă

Tensiunea constantă la care este supus piciorul este una dintre cauzele principale ale tendinitei. Prin urmare, trebuie să ții cont întotdeauna de perioada și de efortul depus atunci când mergi sau alergi.

Timp de câteva zile, este indicat să reduci tensiunea și stresul de la nivelul tendonului lui Ahile. Dacă poți să îți iei câteva zile de odihnă, este chiar mai bine.

Gheață

Tendinita achiliană tratată cu gheață

A doua etapă a tratamentului constă în aplicarea regulată de comprese de gheață pe tendonul lui Ahile. Acest remediu reduce temperatura din zona afectată și ameliorează inflamația și durerea.

Compresie

Aplică presiune pe zona din jurul tendonului, mai ales înainte de culcare. Ai grijă să menții tendonul stabil pentru a oferi piciorului un sprijin mai mare și a evita o tensiune suplimentară.

În acest scop, poți folosi un bandaj sau ciorapi compresivi. În timpul zilei, optează pentru o încălțăminte adecvată, conform recomandărilor medicului.

Ridicarea piciorului

Ridicarea piciorului contribuie la îmbunătățirea circulației sanguine din această zonă. În plus, forța gravitațională ajută la reducerea tensiunii din jurul tendonului. Astfel, vasele sanguine sunt mai puțin solicitate.

Îți recomandăm să citești și:

Ameliorarea tendinitei – 7 remedii naturiste

2. Masaj cu ulei de ricin

Masajele cu ulei de ricin sunt de mare ajutor în tratarea tendinitei. Datorită conținutului bogat de acid linoleic din acest produs, efectele sale sunt imediate.

Masajul cu ulei de ricin ameliorează tendinita achiliană

Când aplici masajul, începe cu mișcări ușoare, deoarece poate fi dureros la început. Ai grijă să relaxezi tendonul. Poți folosi un masaj mai apăsat pentru ca efectele să dureze mai mult timp.

După aplicarea masajului, acoperă zona afectată cu un ciorap compresiv sau cu un bandaj.

3. Renunță la fumat

Fumatul este unul dintre obiceiurile cele mai dăunătoare sănătății. Circulația sanguină este afectată în mod special. Astfel, dacă suferi de tendinită achiliană, acest obicei încetinește în mod semnificativ vindecarea.

Renunțarea la fumat nu este o sarcină ușoară, dar merită efortul, mai ales dacă fiecare pas pe care îl faci îți provocă durere.

Dacă fumezi în continuare, medicamentele, masajele și tratamentele de orice fel își vor face efectul mult mai greu.

4. Folosește o încălțăminte adecvată

Tendinita achiliană te împiedică să mergi corect. Dacă folosești și o încălțăminte necorespunzătoare, problema este și mai mare.

Pentru a evita neplăcerile, încalță-te cu pantofi care îți oferă un sprijin adecvat. Evită încălțările care exercită o presiune constantă asupra tendonului.

În plus, pantofii folosiți trebuie să aibă pereți moi. Partea din spate și talpa trebuie să fie suficient de groase pentru a-ți sprijini bine piciorul. Dacă ai îndoieli în ceea ce privește încălțămintea potrivită pentru tine, cere lămuriri din partea medicului.

Nu are sens să cumperi o pereche de pantofi care îți provoacă dureri doar pentru să sunt mai ieftini sau mai frumoși.

5. Întinderi care încălzesc tendonul lui Ahile

Întinderi care previn tendinita achiliană

Întinderile nu sunt numai un exercițiu cu care închei antrenamentul fizic. De fapt, este recomandat să faci întinderi în fiecare dimineață. În acest fel, îți pregătești corpul pentru stresul de peste zi.

Dacă tendonul nu este pregătit pentru efortul și stresul zilei, te poți confrunta cu probleme precum întoarceri bruște, crampe musculare, tensiune și tendinită.

Este suficient să faci întinderi timp de 10-15 minute pentru a preveni tendinita sau durerile. Începe ușor și ai grijă să nu forțezi tendonul.

Ține sub control tendinita achiliană

Dacă simptomele nu se ameliorează sau durerea este insuportabilă, este necesar să îți faci cât mai curând o programare la medic. Dacă nu acționezi în niciun fel, poți cauza complicații sau dureri mari fără rost.

Sursa imaginii reprezentative: ©wikiHow.com 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tom Bisio. Tratamientos y terapias de la medicina deportiva china. Disfruto y hago, 2006.
  • Lynda HueyRobert Forster. Manual completo de ejercicios hidrodinámicos. Editorial Paidotribo, 2003.
  • Eugene Sherry, Stepahm F. Wilson. Manual oxford de medicina deportiva. Editorial Paidotribo, 2002.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.