Ce este nomofobia? Câteva informații esențiale - Doza de Sănătate
 

Ce este nomofobia? Câteva informații esențiale

Ești dependent de telefonul mobil? Deși ai impresia că ești mai conectat la lumea din jurul tău ca niciodată, adevărul este că acest dispozitiv te izolează de ceilalți. Cauza este faptul că, în loc să vorbești cu cei dragi, îți concentrezi toată atenția asupra telefonului mobil.
Ce este nomofobia? Câteva informații esențiale
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ce este nomofobia? Dacă obișnuiești să faci un atac de panică atunci când bateria telefonului tău mobil se descarcă și ai mereu un încărcător la îndemână, este posibil să suferi de această boală. Cu alte cuvinte, nomofobia este denumirea științifică a dependenței de telefoanele mobile.

Nu putem nega faptul că tehnologia modernă ne-a făcut viața mai ușoară. Însă dacă utilizăm dispozitivele electronice într-un mod greșit, ceva foarte avantajos se transformă într-o problemă.

Deși puține persoane sunt cu adevărat dependente de telefonul mobil, anumite obiceiuri nesănătoase pot duce la declanșarea nomofobiei în viitor.

Ce este nomofobia și cum pot afla dacă sunt afectat?

Exemplificare a ce este nomofobia

Nomofobia nu apare peste noapte. Aceasta este consecința anumitor obiceiuri nesănătoase, precum butonarea telefonului mobil de fiecare dată când ne regăsim într-o situație incomodă.

Câteodată acest dispozitiv devine un veritabil „tovarăș” care ne ajută să ne simțim mai puțin singuri în momentele în care suntem pe cont propriu (de pildă, plimbându-ne cu autobuzul sau așteptând pe cineva la un restaurant).

Problema este că acest obicei ne poate face să depindem de telefonul mobil pentru a reduce stresul emoțional. Astfel, deși nu am auzit nicio notificare, verificăm dacă am primit mesaje sau emailuri noi tot timpul. În plus, dacă descoperim un mesaj nou, nu ne putem abține și răspundem imediat.

Plecând de la aceste premise, putem stabili anumiți parametri care te vor ajuta să înțelegi ce este nomofobia și să îți dai seama dacă suferi sau nu de ea.

  • Simți constant impulsul de a verifica dacă cineva ți-a trimis un SMS sau email.
  • Dacă telefonul tău se închide pentru că s-a descărcat sau nu ai acces la internet, te simți automat „izolat”.
  • Ești mereu primul care postează despre gândurile sale și despre tot ceea ce i se întâmplă pe rețelele de socializare.
  • Acorzi atenție excesivă numărului de aprecieri primite de postările tale. Drept consecință, devii mai motivat să postezi despre experiențele tale.
  • Deseori ai impresia că ai primit o nouă notificare, când de fapt telefonul tău nu a scos niciun sunet.
  • Ai mobilul în mână chiar și atunci când ești alături de prietenii tăi. Uneori nu reușești să urmărești conversațiile pentru că vorbești deja cu cineva la telefon.

Suntem mai conectați, dar și mai singuri

Ce este nomofobia care ne rupe de lumea reală

La baza nomofobiei stă nevoia de a profita de tehnologia modernă pentru a fi „conectat” la restul lumii.

În zilele noastre nu contează dacă cei dragi locuiesc departe de tine. Cu un simplu SMS, apel telefonic sau apel video, poți comunica cu oricine fără nicio problemă, de parcă nu ar mai exista bariere!

Paradoxul însă este faptul că, deși suntem mai „conectați” ca niciodată, ne simțim și foarte singuri. Nu mai trebuie să ieșim din casă pentru a întâlni un nou partener de viață sau a face cumpărături. În plus, dacă lucrăm de acasă, nici măcar serviciul nu ne obligă să ne părăsim „peștera”.

Dar oare viața mai este reală când o experimentăm exclusiv prin intermediul tehnologiei? Telefonul mobil poate înlocui conversațiile față în față?

Trăim o viață care nu este întocmai REALĂ

Exemplificare a ce este nomofobia

Pacienții cu nomofobie scriu mereu postări despre viața lor pe rețelele de socializare și depind mult de cercul lor de „prieteni”. Însă ceea ce vezi nu este mereu real.

  • Pozele care emană fericire postate de multe cupluri pot ascunde faptul că relația acestora întâmpină probleme.
  • Acel prieten care postează mereu citate motivaționale ar putea suferi de o formă severă de depresie.

Utilizatorii rețelelor de socializare nu postează decât lucruri pe care doresc să le partajeze. Dar care este realitatea din spatele postărilor lor?

Cei care suferă de nomofobie se compară mereu cu ceilalți. Aceștia se simt prost când văd că prietenii lor pleacă în excursie pe timp de weekend sau vizitează orașe precum New York-ul, pe când ei stau acasă pe canapea, butonându-și telefonul mobil.

Deși ceea ce vezi ar putea fi real, nu este exclus nici ca pozele respective să fie editate în Photoshop, luate de pe internet sau făcute acum mulți ani.

Multe persoane afectate de nomofobie suferă mult din cauza acestei boli. Dacă nu obțin doza zilnică de butonare a mobilului, pot experimenta episoade severe de anxietate și stres, în cele din urmă ajungând să sufere de depresie.

Acum că știi ce este nomofobia, ia măsurile necesare pentru a o evita. Trebuie să învățăm să nu mai depindem de telefoanele mobile. Este imposibil să trăiești din plin prin intermediul unui dispozitiv electronic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barrios-Borjas, Dayara Alejandra, Bejar-Ramos, Valeria Andrea, & Cauchos-Mora, Vania Soledad. (2017). Uso excesivo de Smartphones/teléfonos celulares: Phubbing y Nomofobia. Revista chilena de neuro-psiquiatría55(3), 205-206. https://dx.doi.org/10.4067/s0717-92272017000300205
  • Peñuela Epalza, Martha, Paternina Del Río, Juan, Moreno Santiago, Diana, Camacho Pérez, Laura, Acosta Barrios, Laura, & De León De León, Laura. (2014). El uso de los smartphones y las relaciones interpersonales de los jóvenes universitarios en la ciudad de Barranquilla (Colombia). Revista Salud Uninorte30(3), 335-346. Retrieved February 17, 2019, from http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-55522014000300008&lng=en&tlng=es.
  • Ramos-Soler, I., & López-Sánchez, C., & Quiles-Soler, M. (2017). ADAPTACIÓN Y VALIDACIÓN DE LA ESCALA DE NOMOFOBIA DE YILDIRIM Y CORREIA EN ESTUDIANTES ESPAÑOLES DE LA EDUCACIÓN SECUNDARIA OBLIGATORIA. Salud y drogas, 17 (2), 201-213.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.