Mobilul și radiațiile: top 10 telefoane periculoase

· 23 ianuarie 2016
Tehnologia celulară ne afectează pe toți. În prezent, populația lumii depășește 7 miliarde de oameni, dintre care 5 miliarde folosesc mobilul.

În ultimii ani, mulți medici specialiști au tras un semnal de alarmă în privința folosirii excesive a aparaturii electronice care ne invadează din ce în ce mai mult viața. Poate părea ciudat și aproape o nebunie, deoarece această tehnologie avansată se presupune că ne aduce soluții și ne este de ajutor în viața de zi cu zi. Totuși, această îngrijorare se bazează pe argumente deoarece, pe măsură ce tehnologia avansează, mai ales cea wireless (fără fir), undele și frecvențele radio folosite ne pot afecta, în timp, organismul. Astăzi vom vorbi despre efectele pe care mobilul le are prin radiațiile lui.

S-a ajuns în punctul în care mobilul poate produce cancer și alte boli periculoase. Odată cu descoperirile în domeniul wireless-ului, trebuie să ne concentrăm asupra celui mai important aparat în evoluția tehnologiei: mobilul. Vă vom explica cum poate mobilul să declanșeze cancerul dar și alte probleme de sănătate.

Mobilul și cancerul. De ce există o temere legată de folosirea telefonului?

Mobilul poate duce la cancer

Cercetările recente au arătat că atunci când folosim frecvent mobilul nu suntem în siguranță așa cum s-a crezut. Iată motivele:

 • Tehnologia a evoluat și suferă multe schimbări într-un timp scurt, datorită faptului că a crescut numărul și durata apelurilor.
 • Mărirea duratei în care folosim mobilul duce la creșterea duratei expunerii la radiații, prin urmare crește și riscul apariției cancerului.
 • Un alt motiv este creșterea numărului de utilizatori ai telefoniei mobile în lume.
 • Asociația Telecomunicațiilor Celulare și prin Internet din Statele Unite ale Americii a arătat cifre conform cărora în 2010 erau mai mult de 303 milioane de abonați la telefonia mobilă în SUA.
 • Acest număr este triplul numărului de utilizatori (110 milioane) din anul 2000.
 • La nivel global, se estimează că în 2010 erau mai mult de 5 miliarde de utilizatori ai serviciilor mobile.
 • Relevant este și faptul că țesuturile corpului uman pot absorbi energia transmisă atunci când folosim mobilul. Acest lucru este riscant deoarece se folosesc unde radio, o formă de radiație ionizată ce este foarte periculoasă.

Mobilul și cancerul. Ce spun studiile de specialitate?

Efectele radiațiilor asupra corpului când folosim mobilul

Potrivit datelor oferite de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului, în 2011, mobilul era clasificat în Grupa 2B (posibil cancerigen). Adică „există un risc” ca aceste aparate să ducă la apariția cancerului.

Pentru a ajunge la această concluzie, agenția a folosit date pe termen lung legate de folosirea intensivă a unor diferite tipuri de celulare.

Deși în prezent nu există destule probe științifice pentru a trage o concluzie, experți în domeniu, precum Dr. George Carlo, cred că mobilul și industria telefoniei pot duce omenirea în pragul unui declin al sănătății. Acesta crede că vor crește cazurile de leziuni ale creierului și cancer, ca rezultat al dezvoltării tehnologiei celulare.

Anumite probleme de sănătate au fost deja asociate cu radiația mobilelor. De exemplu:

 • Dureri de cap repetate
 • Hipertensiune arterială
 • Apariția timpurie a bolii Alzheimer
 • Cancer

Ce telefoane mobile emit cele mai mari niveluri de radiații?

Pentru ca un aparat mobil să obțină certificarea de la Comisia Federală a Comunicațiilor (FCC) și să obțină dreptul de a fi vândut pe piață, rata maximă de absorbție sau rata de absorbție specifică (SAR) trebuie să fie mai mică de 1,6 W pe kilogram.

Ținând cont de acest lucru, am alcătuit o listă cu 10 telefoane mobile ce emit cele mai mari cantități de radiații:

MOTOROLA DROID MAX
SAR: 1.54

MOTOROLA DROID ULTRA
SAR: 1.54

MOTOROLA MOTO E
SAR: 1.5

ALCATEL ONE TOUCH EVOLVE
SAR: 1.49

HUAWEI VITRIA
SAR: 1.49

KYOCERA HYDRO EDGE
SAR: 1.48

KYOCERA KONA
SAR: 1.45

KYOCERA HYDRO XTRM
SAR: 1.44

NOKIA ASHA 503
SAR: 1.43

BLACKBERRY Z30
SAR: 1.41