Cancerul – 11 simptome deseori ignorate

· 2 ianuarie 2016
Multe dintre simptomele timpurii ale cancerului sunt fie atribuite din greșeală unei alte afecțiuni, fie pur și simplu trecute cu vederea. Dacă bănuiești că ai o problemă de sănătate, nu ezita să-ți faci o programare la medic.

În fiecare zi, sute de persoane din întreaga lume află că suferă de un anumit tip de cancer sau de o altă boală malignă, iar deseori aceste maladii se află în stadii foarte avansate. Din acest motiv, este foarte important să cunoști simptomele timpurii pe care le poate induce cancerul.

Adesea, tumorile maligne nu provoacă niciun fel de simptom și, atunci când sunt în sfârșit descoperite, se află deja într-un stadiu prea avansat pentru a mai putea fi tratate. În majoritatea cazurilor, diagnosticarea timpurie este esențială, deoarece cancerul este un tip de maladie ce devine din ce în ce mai periculoasă pe măsură ce avansează.

Așa că, este indicat să cunoști acele simptome ce ar putea părea total inofensive, dar care de fapt indică prezența cancerului în organismul tău. În cele ce urmează, îți vom prezenta 11 simptome deseori ignorate pe care cancerul le poate provoca.

11 simptome ușor de trecut cu vederea pe care cancerul le provoacă

Tuse sau răgușeală persistentă

Cancerul de esofag poate provoca dureri de gât

Tusea este un semn obișnuit al problemelor respiratorii, cauza fiind, de obicei, prezența unei congestii sau infecții la nivelul pieptului. Însă, o tuse foarte persistentă, acompaniată și de sângerări, este un motiv foarte justificat să-ți faci o programare la medic, deoarece cauza apariției acesteia ar putea fi un tip de cancer asociat sistemului respirator.

Dificultăți de respirație

Multe persoane care au primit diagnosticul de cancer pulmonar susțin că, înainte de a descoperi că sufereau de această maladie, deseori aveau dificultăți de respirație. Cel mai probabil, acest semnal de alarmă este trecut cu vederea, fiind considerat ceva trecător sau un simptom al astmului.

Schimbări anormale ale mișcărilor intestinale

Cancerul gastric poate provoca dureri abdominale

Frecvența mișcărilor intestinale variază de la om la om. Unele persoane se bucură de o digestie foarte eficientă și merg la toaletă de câteva ori pe zi, dar altele suferă de constipație aproape tot timpul.

Trebuie să începi să-ți faci griji dacă: observi sânge în scaunele tale, ai scaune de culoare neagră, suferi frecvent de diaree sau constipație cronică, simți adesea o nevoie aproape incontrolabilă de a merge la toaletă, ai dureri abdominale și nu numai.

Infecții frecvente

Dacă suferi de infecții în mod frecvent, nu este exclus să ai leucemie. Leucemia este o boală cauzată de creșterea anormală a numărului de globule albe (leucocite), ceea ce inhibă abilitatea organismului de a lupta împotriva infecțiilor. La adulți, cele mai frecvente semne ale leucemiei sunt febra și alte simptome asociate răcelilor și gripelor.

Schimbări ale culorii urinei

Modificările de urină te ajută să surprinzi cancerul de tract urinar

Ți se pare că urina ta este mai închisă la culoare decât de obicei? Are și un miros foarte puternic? Orice schimbare a culorii urinei sau a obiceiurilor legate de urinare ar putea fi un semnal de alarmă că ceva este în neregulă în organism.

În general, acest tip de simptome sunt provocate de tumorile dezvoltate la nivelul tractului urinar. Din acest motiv, dacă observi orice schimbare la nivelul sistemul tău urinar, consultă-ți imediat medicul.

Dureri care nu pot fi explicate

Dacă suferi de dureri cronice ale spatelui, gâtului sau picioarelor, te sfătuim să vorbești cu un medic. Dacă suferi de această maladie, cel mai probabil durerile pe care le resimți sunt însoțite și de alte simptome descrise în articolul de față.

Schimbări la nivelul pielii sau alunițelor

Cancerul de piele poate provoca apariția unor alunițe anormale

Orice schimbări observate pe piele, cum ar fi pete negre, alunițe noi sau modificări ale alunițelor deja existente, sunt un motiv foarte bun să-ți faci programare la dermatolog. Cancerul de piele poate provoca toate aceste simptome, deci este esențial să primești un diagnostic corect.

Sângerări inexplicabile

Printre altele, cancerul cervical poate cauza sângerări uterine în afara menstruației, iar cancerul de colon deseori cauzează sângerări rectale.

Dureri pelvine frecvente

Cancerul ovarian poate provoca dureri pelviene

Durerile pelvine nu sunt ușor de ignorat, deoarece sunt foarte persistente și deseori sunt însoțite și de inflamații. Acest tip de durere poate fi un simptom a numeroase afecțiuni, printre care se numără chisturile ovariene, dar și mai multe tipuri de cancer ale sistemului reproducător feminin.

Pierdere în greutate

Deși multe persoane probabil că s-ar bucura dacă ar slăbi câteva kilograme de pe o zi pe alta, adevărul este că pierderea subită și excesivă ar putea fi un simptom al cancerului.

Dacă în prezent nu urmezi nicio dietă pentru slăbit, dar totuși ai pierdut recent mai mult de 4,5 kilograme, ai putea suferi de cancer pancreatic, gastric, pulmonar sau de esofag.

Dificultăți de înghițire

În situația în care resimți disconfort sau ai orice altă dificultate de înghițire, te sfătuim să-ți contactezi medicul. Ai putea suferi de cancer la esofag, stomac sau gât.