Ce este postmodernismul? Idei și critici
Postmodernismul este o mișcare filozofică, culturală și artistică ce a apărut în a doua jumătate a secolului al XX-lea ca reacție la ideile și valorile modernității. Cu alte cuvinte, este un curent care urmărește să-l depășească pe cel din urmă, stabilind noi modalități de înțelegere a ființei umane și a lumii care o înconjoară.
Astfel, postmodernismul critică adesea credințele înrădăcinate despre realitatea obiectivă, sistemele de valori, natura umană, progresul social și inovația.
Ce este postmodernismul? Ascensiunea postmodernismului
Termenul de postmodernism a apărut pentru prima dată în domeniul filosofic în 1979, odată cu publicarea lucrării „The Postmodern Condition” a lui Jean-François Lyotard.
În această lucrare, autorul concepe cultura postmodernistă ca sfârșit al metanarațiunilor sau „marilor narațiuni” tipice modernității. Exemple sunt reducționismul și interpretările teleologice ale marxismului și iluminismului, printre altele.
Să ne amintim că modernitatea se referă la procesele sociale și istorice europene din secolul al XV-lea, care sunt legate de iluminism, liberalism, primatul rațiunii și cunoașterii științifice, adevărurile universale, capitalismul industrial și progresul social. Postmodernismul s-a născut ca o depășire a acestor idei și moduri de viață.
Descoperiți: Cercul de la Viena și importanța sa pentru lumea modernă
Caracteristicile postmodernismului
Pentru a înțelege mai bine în ce constă cultura postmodernistă, iată caracteristicile acesteia:
- Spre deosebire de modernitate, postmodernitatea este epoca dezamăgirii. Utopiile și ideea de progres în ansamblu sunt abandonate și există un angajament mai mare față de progresul individual.
- Există o creștere tot mai mare a consumerismului. Economia de producție este schimbată într-o economie de consum.
- Adevărul nu mai este asumat ca ceva universal sau absolut, ci ca o chestiune de perspectivă sau de context.
- Sunt evidențiate limitele științelor moderne în ceea ce privește generarea de cunoștințe adevărate, cumulative și universal valabile. Credința în rațiune și știință este pierdută, dar tehnologia este venerată.
- Limbajul începe să dobândească un rol fundamental în construcția și interpretarea realității. Modelează gândirea și nu poate exista gând fără limbaj.
- Oamenii acordă mai multă greutate prezentului, iar trecutul și viitorul sunt considerate mai puțin relevante.
- Gândirea occidentală modernă a creat dualisme pentru a interpreta realitatea (Est-Vest, bărbat-femeie, bogat-sărac). Postmodernismul menține o poziție hibridă sau pluralistă față de realitate, deoarece presupune că dualitatea în cunoaștere omite numeroase nuanțe și interpretări.
- Textele sunt puse la îndoială. Postmoderniştii susţin că textele nu au autoritate sau obiectivitate inerentă pentru a dezvălui intenţia autorului şi nici nu ne pot spune „ce s-a întâmplat cu adevărat”. Mai degrabă, aceste texte reflectă părtinirile și cultura scriitorului.
Idei și critici
Postmodernismul cuprinde o varietate de curente artistice, filosofice și culturale, așadar reunirea tuturor gânditorilor în acest scurt articol ar fi o sarcină extrem de dificilă.
Cu toate acestea, mai jos vă prezentăm ideile și criticile unora dintre cei mai importanți autori postmoderniști.
Jean Francois Lyotard
Acest autor a criticat societatea modernă din cauza realismului banilor, care răspund tuturor tendințelor și nevoilor atât timp cât au putere de cumpărare. De asemenea, a criticat metadiscursurile marxiste idealiste, iluministe și liberale (caracteristice modernității), afirmând că acestea sunt incapabile să conducă la eliberare.
Cultura postmodernistă este caracterizată de neîncrederea cu privire la aceste metanarațiuni. Nu este vorba de a propune un sistem alternativ celui actual, ci de a acționa în spații foarte diverse pentru a produce schimbări concrete.
Gianni Vattimo
Pentru Vattimo, postmodernitatea este un fel de „Babel informativ”, în care comunicarea și mass-media capătă un caracter central. În acest sens, postmodernitatea reprezintă depășirea unor concepții fără echivoc despre modele limitate, despre mari adevăruri și despre istorie ca marcă definitorie a evenimentelor.
Potrivit lui Vattimo, postmodernitatea deschide calea către toleranță și diversitate, lăsând în urmă gândirea puternică, metafizica și credințele. Gândirea slabă și nepăsarea sunt eliminate.
Jean Baudrillard
Una dintre cele mai cunoscute teze ale sale susține că în lumea postmodernistă nu există realitate, ci doar un simulacru al acesteia, un fel de realitate virtuală creată de mass-media.
O expresie răsunătoare cu privire la această idee în legătură cu primul război din Golf a fost promovată de Bush Sr. în 1991. Președintele a prezis că războiul nu va avea loc; când bombele căzuseră deja deasupra Bagdadului, el a susținut aceeași idee. „Războiul din Golf nu a existat”, a spus el cu forță.
În acest sens, Baudrillard a afirmat că războiul, pentru majoritatea oamenilor din lume, fusese o emisiune de televiziune și nu ceva real.
Descoperiți: Ce a spus Albert Camus despre sensul vieții?
Postmodernismul, un curent ce este în continuă dezvoltare
Postmodernismul este o mișcare care cuprinde o serie de curente culturale, filosofice și artistice, care urmăresc să depășească ideile și valorile modernității. În această mișcare se încadrează o mulțime de gânditori care nu numai că au descris principalele caracteristici ale lumii postmoderniste, ci și-au exprimat și acordurile și dezacordurile cu dinamica care s-a stabilit în cadrul acesteia.
Este o mișcare contemporană, adică se dezvoltă și în vremurile noastre.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Aylesworth G. Postmodernism [Internet]. California: Stanford Encyclopedia of Philosophy; 2015 [consultado el 26 de julio de 2022]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/postmodernism/#2
- Gratton P. Jean François Lyotard [Internet]. California: Stanford Encyclopedia of Philosophy; 2018 [consultado el 26 de julio de 2022]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/lyotard/
- Vásquez A. La Posmodernidad. Nuevo régimen de verdad, violencia metafísica y fin de los
metarrelatos. Nómadas. Critical Journal of Social and Juridical Sciences. 2011; 29(1).
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.