Fericirea nu este susținută de vise, ci de realități
Visele sunt importante. Ne fac să fim entuziasmați, ne inspiră și ne înveselesc. Cu toate acestea, dacă vrem cu adevărat să dureze, trebuie să ne întoarcem privirea spre realitate. Fericirea nu este susținută de vise, ci de realități.
Multe dintre dorințele noastre rămân acolo, în bule de săpun care explodează atunci când lovesc pământul, în simple idei care nu prind niciodată viață. Poate pentru că nu le-am motivat corect. Visarea poate fi benefică atât timp cât nu ne pierdem perspectiva. A fi prinși în universuri locuite de fantezie ne poate ajuta să găsim motivație și inspirație.
Cu toate acestea, nu trebuie să pierdem niciodată nordul busolei noastre perceptive. Deși mintea este în nori, picioarele trebuie să fie pe pământ.
Fericirea nu este susținută de vise, ci de realități
Una dintre figurile cele mai critice ale visării cu ochii deschiși a fost Sigmund Freud. La vremea sa, el a ajuns să susțină că venerarea este un act copilăresc și nevrotic.
Nume la fel de relevante ca William James, tatăl psihologiei funcționale, au subliniat că visele sunt pozitive atât timp cât nu pierdem din vedere gândurile logice. Este contradictoriu, nu? Visuri care rămân simple gânduri, realități care ne lovesc și ne trag înapoi… cheia este în echilibru.
Pentru început, este esențial să ținem cont de câteva sfaturi care ne vor ține cu picioarele pe pământ, pentru a evita căderea în fantezii irealizabile:
- Poți obține ceea ce ți-ai propus? Fără să ne dăm seama, vrem să mergem acolo unde nu putem. Nu pentru că nu vrem, ci pentru că nu avem mijloacele necesare pentru a o face.
Fie că este vorba de probleme legate de bani, muncă sau familie, există multe lucruri care vor împiedica îndeplinirea dorințelor.
- Fii sincer cu tine însuți și verifică-ți punctele tari și punctele slabe. Nu poți să vrei să fii medic dacă a vedea ceva sânge te face să leșini. Trebuie să fii realist, să-ți vezi abilitățile și să mergi înainte.
- Fericirea se obține muncind pentru ea. Dacă ești ancorat în zona ta de confort, cum intenționezi să realizezi ceea ce îți dorești?
Dacă stai nemișcat, nu vei ajunge nicăieri.
Este necesar să luăm în considerare aceste trei puncte, deoarece sunt fundamentale pentru a putea avea succes.
Visare excesivă
În unele cazuri, a visa prea mult ne poate determina să dezvoltăm un tip de tulburare psihologică.
- Tulburare de reverie excesivă, o afecțiune în care pacientul pierde orice contact cu realitatea.
- Această activitate fantezistă devine singura activitate a pacientului. Își pierde interesul pentru ceea ce îl înconjoară și nu își mai asumă responsabilitatea pentru sarcinile și obligațiile sale.
- Studii precum cel efectuat la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Beer-Sheva, Israel indică faptul că, deși nu este foarte frecventă, această tulburare apare la persoanele cu tulburare obsesiv-compulsivă.
Citiți mai mult: Care sunt hormonii fericirii?
Mintea rătăcitoare este nefericită
Adesea, mintea este incapabilă să se concentreze. Ne lăsăm purtați de o mie de idei prin presupuneri, prin dorințe de neatins. Mintea agitată este rezultatul unei persoane care scapă de realitatea sa pentru că este nefericită.
- Fericirea nu este doar lumină și culori, ci vor exista și zone întunecate.
- Fericirea nu este altceva decât a fi în armonie, chiar dacă curentul nu merge în favoarea noastră și mici vârtejuri ne lovesc frecvent.
Lucrurile pe vrei să le obții necesită efort și sacrificiu. Ore dedicate ție, pentru a te antrena, pentru a fi mai bun la ceea ce faci… Nu ai dreptate când crezi că fiecare greșeală te trage înapoi. Aceasta este doar o oportunitate de redirecționare pe calea cea bună. Fericirea nu este doar bucurie, deoarece emoțiile negative există pretutindeni.
Citește mai mult: Nu căutați povești cu final fericit: fiți pur și simplu fericiți
Deschide ochii spre realitate
Suntem orbi de mult timp, crezând că un eșec a fost o înfrângere. Ai renunțat să mergi de fiecare dată când cădeai când erai mic? Ai încetat să încerci din cauza zgârieturilor și rănilor de pe genunchi? În copilărie ai fost mult mai persistent decât ești acum. Asta pentru că ești plin de frici și îndoieli, nesiguranțe și presupuneri care nu sunt reale.
Începe să faci pași mici, dar încrezători către ceea ce vrei să realizezi. Fii răbdător, deși timpul trece repede. Încetul cu încetul, fără să renunți, cu entuziasm, încurajare și perseverență, vei realiza că fericirea nu este susținută de vise, ci de realități.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
Schupak, C. y Rosenthal, J. (2008). Excessive daydreaming: a case history and discussion of mind wandering and high fantasy proneness.
Somer, E. (2018). Maladaptative daydreaming: a qualitative inquiry. Journal of Contemporary Prychotherapy, 32(2/3): 197-212.