Nu căutați povești cu final fericit: fiți pur și simplu fericiți
 

Nu căutați povești cu final fericit: fiți pur și simplu fericiți

Spre deosebire de poveștile pentru copii, poveștile din viață nu se termină întotdeauna bine. Secretul este să știi să te bucuri de micile momente de fericire.
Nu căutați povești cu final fericit: fiți pur și simplu fericiți

Ultima actualizare: 29 august, 2021

Literatura pentru copii este plină de povești cu final fericit. Ca prin magie, toate finalurile sunt satisfăcătoare și ideale. Ei bine, acesta este opusul a ceea ce se întâmplă de atâtea ori în realitate. Pare că niciun cuplu nu se bucură de fericirea eternă. Departe de a fi rezolvate, problemele se înmulțesc. Cei răi, oricât de nedrept ar părea, câștigă de obicei jocul.

Cu toate acestea, poveștile lui Charles Perrault și ale lui Hans Christian Andersen nu au fost atât de inofensive pe cât Walt Disney ne-a determinat să credem. Prințesele poveștilor originale nu se căsătoreau întotdeauna și nu erau mereu fericite.

Atât adulții, cât și copiii au nevoie de speranță și entuziasm pentru a trăi. De multe ori, trebuie să credem că totul va ieși bine pentru ca rezultatul să fie favorabil. Nu există nicio îndoială că gândirea pozitivă implică o atitudine mai bună pentru a face față adversității.

Cu toate acestea, nu este vorba despre inventarea vreunui eveniment sau de a cădea în tentația de a idealiza, de exemplu, relațiile afective. În acest articol, vă invităm să reflectați asupra acestei probleme.

Sunt toate povești cu final fericit?

Probabil că aveți o amintire despre un eveniment care nu a avut un final deosebit de plăcut sau idilic. În ciuda acestui fapt, puteți considera că experiența a meritat deranjul.

Poate că vă gândiți la acea relație care v-a făcut să suferiți atât de mult în adolescență. Dar, în același timp, ați învățat multe… Acesta este doar unul dintre exemplele posibile. Deci, deși lucrurile nu au mers așa cum v-ați fi dorit, acestea sunt experiențe care fac parte din propria identitate și istorie.

Prin urmare, „cele mai bune povești” nu trebuie să fie întotdeauna cele cu un final fericit. Învățăm din orice poveste, în special din cele care reprezintă provocări semnificative.

Femeie care stă pe o stâncă

 

Fiți fericiți fără atâta poveste

Tal Ben-Shahar este psiholog, profesor la Harvard și scriitor de succes al multor cărți care ne învață cum să fim fericiți.

  • Cărți precum Căutarea fericirii evidențiază modul în care oamenii caută răspunsuri la propriile goluri existențiale. În acest sens, contribuțiile Psihologiei Pozitive sunt revelatoare.
  • Dr. Ben-Shahar insistă că viața este diferită de acele povești cu final fericit. De fapt, își încurajează cititorii să scape de aspirația falsă la bucurie permanentă.
  • Departe de așteptări mari sau dorința de perfecțiune, aprecierea a ceea ce avem în prezent este o alternativă mai sănătoasă.
  • De exemplu, o greșeală obișnuită este aceea de a condiționa orice satisfacție de atingerea anumitor obiective.
  • Deși visarea și stabilirea obiectivelor sunt necesare pentru a progresa, trebuie stabilită măsura corectă. Cum? Ei bine, fiind prudenți și căutând echilibrul.

Poveștile sau așteptările mari, fanteziile și idealurile false sunt închisori pentru dezvoltarea personală. Prin urmare, atunci când cineva nu realizează ceea ce și-a propus, ajunge umbra nefericirii. Dar, dacă ne mulțumim cu puțin mai puțin?

Cel mai bun moment este prezentul

Femeie care privește apusul

 

O altă greșeală pe care o facem este să ne concentrăm doar pe viitor. Adică să credem că doar atunci când obținem lucru, îl putem face pe celălalt. Sau că, atunci când vom găsi persoana potrivită, ne vom simți împliniți. Ajungem chiar să credem că atunci când vom avea în sfârșit o vacanță, vom fi fericiți și calmi.

  • Cu acest tip de raționament, singurul lucru pe care îl realizăm este să amânăm propria bunăstare emoțională. Poate fi mai sănătos să întârziem sarcinile, activitățile și programările și să începem să ne distrăm mai devreme.
  • Cea mai bună oportunitate este aceasta, acum. De ce să ne agățăm de ideea că vom fi în regulă numai atunci când au loc anumite lucruri?
  • Ce se întâmplă dacă dăm valoare oamenilor apropiați, care ne arată că ne iubesc?

Ce povești cu final fericit vei scrie?

A fi fericit este ceva foarte diferit de acea perfecțiune magică pe care ne-o transmit poveștile copiilor. În ciuda faptului că acestea promovează imaginația copiilor, ca adulți, știm că rezultatele diferă în realitate.

Cu alte cuvinte, momentele grozave nu se termină întotdeauna bine. Cum vei scrie următoarele capitole din povestea ta?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bandura, A. (1997). Self-efficacy: The exercise of control. London: Worth.
  • Ben-Shahar, T. (2011). La búsqueda de la felicidad. Barcelona: Alienta.
  • Maslow, A. (2003). A theory of human motivation. Psychological Review, 50, 370-396.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.