Ce este reziliența și cum să fii rezilient
Trebuie să înveți ce este reziliența. De ce? Pentru că te va ajuta să faci față situațiilor dificile, cum ar fi o pierdere. OK, dar ce este acest concept și cum și cum ajungi să fii rezilient? Continuă să citești pentru a afla.
Ce este reziliența?
Să o definim: reziliența este capacitatea de a depăși adversitatea prin a face tot posibilul în fața tragediilor, traumelor, amenințărilor și stresului sever.
A fi rezilient nu înseamnă că o persoană nu are sentimente sau nu întâmpină dificultăți. De fapt, fiecare dintre noi simte la un moment dat tristețe, incertitudine, disconfort sau durere, fie ea fizică sau emoțională.
După cum vezi, a fi rezilient înseamnă a fi capabil să depășești și să te adaptezi în ciuda oricăror obstacole care pot apărea și în ciuda impactului pe care o anumită situație l-ar putea avea asupra ta.
Mai mult decât atât, reziliența nu este ceva ce ai sau nu ai. Mai degrabă, cuprinde un set de gânduri, emoții și atitudini pe care oricine le poate învăța și dezvolta.
Influențe pentru a fi rezilient
Multe studii arată faptul că sprijinul emoțional este unul dintre cei mai importanți factori atunci când vine vorba de reziliență. Acest lucru se datorează faptului că grija, susținerea și încrederea celorlalți te pot face mult mai rezilient.
Alți factori asociați sunt:
- În primul rând, o viziune pozitivă asupra propriei persoane – încredere în punctele tale forte și cunoașterea punctelor slabe.
- De asemenea, trebuie să fii un bun comunicator și să ai capacitatea de a rezolva problemele; gândește-te la problemele tale ca la provocări și nu ca la posibile amenințări.
- În cele din urmă, trebuie să ai capacitatea de a-ți face planuri realiste și de a-ți putea gestiona sentimentele și impulsurile, cu o doză corectă de autocontrol.
Cum poți să devii rezilient?
Caracteristicile fundamentale ale persoanelor reziliente sunt:
- Sunt realiste
- Cred că viața lor este semnificativă
- Au o dorință puternică de îmbunătățire
În plus, persoanele reziliente:
- Știu să-și controlezi emoțiile
- Sunt empatice
- Știu să identifice cu exactitate cauzele problemelor lor
- Se consideră competente
- Sunt sigure pe sine
Cea mai importantă caracteristică a unei persoane reziliente rezidă în modul și stilul său de gândire. O persoană rezilientă este realistă și flexibilă.
Citește mai mult:
Cum să fii rezilient?
Reziliența nu este ceva ce unii dintre noi avem și alții nu; ea cuprinde o serie de abilități și atitudini pe care le putem dezvolta. Cum? Iată câteva sfaturi utile pentru a deveni rezilient:
1. Stabilește relații
Am menționat deja că sprijinul emoțional este unul dintre cei mai importanți factori care ne vor ajuta să fim mai rezilienți. Având relații interpersonale sănătoase, acceptând ajutorul și sprijinul oferit de alții și ajutându-i pe cei care au nevoie devenim mai rezilienți.
2. Trebuie să ai o gândire realistă, o gândire constructivă
Nu putem împiedica producerea anumitor evenimente amenințătoare sau stresante, dar putem schimba modul în care le interpretăm și reacționăm.
Considerând problemele drept provocări, va fi mai ușor să le rezolvăm. A crede că suntem capabili să le confruntăm și a găsi posibile soluții ne ajută să fim mai rezilienți.
3. Acceptă realitatea
Acceptarea faptului că schimbarea face parte din viață este esențială pentru adaptare. Acest lucru este valabil din cauza faptului că procesul de adaptare va stagna fără acceptarea realității.
4. Ai încredere în tine
Nu știi de ce ești capabil până nu încerci. Vei fi surprins de cât de mult poți obține.
5. Dezvoltă-ți obiectivele și scopurile
Ia măsuri; nu sta pe loc și nu aștepta ca lucrurile bune să vină singure la tine. Stabilește-ți obiectivele și scopurile și luptă pentru ele.
Citește mai mult:
6. Caută oportunități de auto-descoperire
De multe ori, oamenii devin mai înțelepți după ce au depășit adversitatea sau un eveniment stresant. În acest fel, înveți ceva nou despre tine de fiecare dată când te confrunți cu demonii tăi.
Există multe alte modalități de a ne dezvolta reziliența. Trebuie doar să identificăm activitățile care ne permit să ne construim strategia personală pentru a o dezvolta.
În cele din urmă, iată o frază la care merită să reflectăm:
„Paradoxul curios este faptul că nu mă pot schimba decât atunci când mă accept așa cum sunt.”
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Boardman, J. D., Blalock, C. L., & Button, T. M. (2008). Sex differences in the heritability of resilience. Twin Research and Human Genetics, 11(1), 12-27.
- Liu, H., Zhang, C., Ji, Y., & Yang, L. (2018). Biological and psychological perspectives of resilience: is it possible to improve stress resistance?. Frontiers in human neuroscience, 12, 326.
- Oriol-Bosch, A. (2012). Resiliencia. Educación médica, 15(2), 77-78.
- Sibalde Vanderley, I. C., Sibalde Vanderley, M. D. A., da Silva Santana, A. D., Scorsolini-Comin, F., Brandão Neto, W., & Meirelles Monteiro, E. M. L. (2020). Factores relacionados con la resiliencia de adolescentes en contextos de vulnerabilidad social: revisión integradora. Enfermería global, 19(59), 582-625.
- Southwick, S. M., Bonanno, G. A., Masten, A. S., Panter-Brick, C., & Yehuda, R. (2014). Resilience definitions, theory, and challenges: interdisciplinary perspectives. European journal of psychotraumatology, 5(1), 25338.
- Wu, G., Feder, A., Cohen, H., Kim, J. J., Calderon, S., Charney, D. S., & Mathé, A. A. (2013). Understanding resilience. Frontiers in behavioral neuroscience, 7, 10.
- Yalcin-Siedentopf, N., Pichler, T., Welte, A. S., Hoertnagl, C. M., Klasen, C. C., Kemmler, G., … & Hofer, A. (2021). Sex matters: stress perception and the relevance of resilience and perceived social support in emerging adults. Archives of Women’s Mental Health, 24, 403-411.