7 cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală - Doza de Sănătate
 

7 cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală

Descoperirea unor filosofii specifice altor culturi prin intermediul anumitor termeni cheie te poate ajuta să percepi viața în mod diferit. Aruncă o privire și pe cuvintele frumoase în japoneză prezentate în acest articol pentru a căpăta o nouă perspectivă asupra lucrurilor. 
7 cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală

Ultima actualizare: 24 ianuarie, 2019

Știai că există anumite cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală? Când înveți alte limbi, poți descoperi modul în care anumite culturi își organizează întreaga lume, percepțiile asupra vieții și chiar universul personal din jurul anumitor cuvinte.

În cultura japoneză, există anumiți termeni care includ o serie de idei care surprind, captivează și atrag persoanele din Occident. Aceste cuvinte te invită să reflectezi în profunzime asupra lucrurilor și integrează anumite concepte care încurajează schimbarea, dezvoltarea personală și abordarea unor perspective noi. Mai presus de toate, acești termeni contribuie la îmbogățirea culturală și psihologică a fiecărui individ.

În articolul de astăzi, îți prezentăm 7 dintre cele mai frumoase cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală. Dacă le citești, sigur îți vor stârni interesul și curiozitatea.

1. Ikigai, rațiunea ta de a fi

Orice om ar trebui să aibă un ikigai. Ikigai este motivul, scopul, visul sau obiectivul principal care îți oferă forță și energie în fiecare dimineață pentru a începe o nouă zi.

Așa cum știm deja, nu toți oamenii și-au descoperit încă acest țel suprem. Tocmai de aceea multe persoane se simt deseori pierdute, nu au un drum clar în față sau o motivație care să le aducă acea fericire adevărată, tangibilă.

Ikigai este cu siguranță un concept interesant, care ne dă tuturor de gândit.

2. Kintsukuroi, vindecarea rănilor cu aur

Kintsukuroi este unul din acele cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală

Filosofia kintsukuroi se leagă de conceptul de reziliență. Este vorba despre o artă meticuloasă și delicată prin care îți vindeci rănile și devii o persoană mai puternică, mai demnă și mai frumoasă. 

În cultura japoneză, kintsukuroi se referă la o tehnică de reparare a vaselor sparte de porțelan. În loc să le arunce, artiștii lipesc părțile cu un chit care conține praf de aur. Crăpăturile sunt vizibile, deoarece rolul lor este de a ilustra forța unui obiect unic, care își spune propria poveste.

3. Aware sau tristețea efemerității

Viața trece repede și nu așteaptă pe nimeni. Este efemeră, intensă și necruțătoare. Dragostea dispare și prieteniile se destramă. Ceea ce părea sigur la un moment dat se încheie brusc, forțându-te să o iei de la capăt.

De-a lungul tuturor acestor procese există „aware,” unul dintre cele mai transcendente cuvinte din limba japoneză. Sensul său se referă la faptul că tristețea se transmite prin latura efemeră a lucrurilor. Însă oricât de greu ar fi, trebuie să mergem mai departe și să închidem anumite uși pentru a deschide altele noi.

4. Majime, persoana care știe să își asume răspunderea

În japoneză, majime înseamnă persoană serioasă. Termenul nu se referă la firea închisă și morocănoasă a unui individ, ci la faptul că acesta este o persoană de încredere, pe care te poți baza.

5. Nankurunaisa, unul dintre cele mai frumoase cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală

Nankurunaisa este printre acele cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală

Dacă vorbim despre cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală, nu putem să omitem nankuranaisa. Acest termen se referă la un concept clasic din sfere precum psihologia motivațională, dezvoltarea personală și spiritualitatea. Este vorba despre îndemnul de a avea încredere în viitor. 

Cu toții am trecut prin momente de cumpănă în care singura noastră opțiune a fost să avem încredere în ce va veni. Este important să înțelegi că timpul, dar și voința și spiritul tău vor repara totul și îți vor aduce noi oportunități la orizont.

6. Gaman, suportă greutățile cu demnitate

Gaman este un alt termen legat de rădăcinile budismului. Acesta propune o filosofie care te ajută să privești viața în mod diferit.

De fapt, gaman cuprinde mai multe idei:

  • Abilitatea de a te autocontrola.
  • Nevoia de a fi răbdător.
  • Puterea de a îndura momentele dificile și complexe.
  • Nevoia de a fi rezilient și de a îmbina demnitatea cu forța interioară.
  • Abilitatea de a depăși greutățile și de a încerca să faci ceva în fiecare zi pentru a-ți îmbunătăți starea.

Gaman se referă și la importanța de a nu-i neglija pe ceilalți. Nu trebuie să fii apăsător sau deranjant, ci să fii înțelegător cu persoanele din jur, chiar și atunci când ești încărcat de probleme.

7. Wabi-sabi, frumusețea imperfecțiunilor

Wabi-sabi este printre acele cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală

Wabi-sabi este, la rândul său, unul dintre cele mai frumoase și interesante cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală. Acesta ține de estetică, artă și natură, însă poate fi aplicat și situației tale personale, precum și psihologiei de zi cu zi.

Wabi-sabi se referă la frumusețea lucrurilor aparent imperfecte. Ideea este că lucrurile cu adevărat frumoase sunt simple, elementare și pure, indiferent de micile lor defecte și imperfecțiuni. Este important să aplici acest concept în fiecare zi pentru a renunța la obsesia frumuseții idealizate.

Nu este necesar să cauți perfecțiunea în tot ce te înconjoară, în corpul tău sau chiar în relațiile personale. Acceptă faptul că toți avem defecte și ne remarcăm printr-o frumusețe imperfectă.

Reține aceste cuvinte japoneze care susțin dezvoltarea personală și aplică în viața de zi cu zi ideile interesante pe care le exprimă. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ishida, R. (2012). Reducing anxiety in stutterers through the association between “purpose in life/Ikigai” and emotions. Glob J Health Sci4(5), 120–124. https://doi.org/10.5539/gjhs.v4n5p120
  • Tomás Navarro. (2017). Kintsukuroi: El arte de curar heridas emocionales
  • Koren, Leonard (1994). Wabi-Sabi for Artists, Designers, Poets and Philosophers. Stone Bridge Press.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.