Ce este secvența de inducție rapidă? - Doza de Sănătate
 

Ce este secvența de inducție rapidă?

Orice schimbare la nivelul căilor respiratorii poate cauza moartea. Din acest motiv, secvența de inducție rapidă salvează multe vieți.
Ce este secvența de inducție rapidă?
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Secvența de inducție rapidă este un tip de intubare ortotraheală. Această procedură se efectuează, în mod obișnuit, în camerele de gardă. Însă, pentru a avea succes, trebuie urmată o serie de pași. Dacă se sare peste unul, viața pacientului poate fi în pericol.

Conform unui studiu, pentru specialistul în medicină de urgență, gestionarea căilor respiratorii în unitățile de îngrijiri medicale de urgență reprezintă o componentă fundamentală a competențelor de bază.

Așadar, este esențial ca medicii să știe cum se efectuează secvența de inducție rapidă. Această procedură reduce riscul de aspirație pulmonară la anumiți pacienți.

Când se efectuează secvența de inducție rapidă?

Echipă medicală transportând un pacient cu targa

Secvența de inducție rapidă este necesară în cazul pacienților care sosesc la camera de gardă cu un risc iminent de insuficiență ventilatorie. O evaluare rapidă îi poate ajuta pe medici să aplice procedura cu precizie.

Consecințele unei secvențe de inducție rapidă aplicate greșit variază de la hipoxemie la lezarea căilor respiratorii odată cu inserția tubului ortotraheal. Din acest motiv, cadrul medical trebuie să-și păstreze calmul și să urmeze pașii indicați cu exactitate.

În anumite cazuri, nu este clar dacă inducția cu secvență rapidă trebuie efectuată. Dacă este posibil ca pacientul să aibă nevoie de aceasta, medicul va alege să o aplice.

Specialistul va lua în considerare anumiți factori și diagnostice care pot indica dacă este nevoie sau nu de secvența de inducție rapidă:

  • Prezența unui hematom la nivelul gâtului
  • Traumatismele toracice cu hipotensiune arterială
  • Arsurile extinse
  • Obstrucția căilor respiratorii
  • Infarctul miocardic

Dacă, pe lângă cele deja menționate, pacientul este agitat deoarece nu poate respira normal, acesta trebuie sedat imediat. Apoi, medicul va trebui să aplice secvența de inducție rapidă cât mai curând posibil.

Procedura corectă

Medic aplicând secvența de inducție rapidă unui pacient

Pentru a realiza cu succes intubarea, trebuie urmați o serie de pași. Medicii vor aplica procedura cu agilitate și precizie, astfel încât să evite complicațiile menționate anterior.

Pași pre-intubare

  • Se pune o pernă sub capul pacientului pentru a-l ridica.
  • Maxilarul este împins în sus și înainte.
  • Se îndepărtează corpurile străine din cavitatea orofaringiană.
  • Se aspiră toate secrețiile (sânge, vomă).

Metoda propriu-zisă

  • Medicul ține laringoscopul cu o mână și îl inserează prin colțul gurii, mișcând limba și poziționând laringoscopul înainte și în sus.
  • Vârful instrumentului va fi plasat în epiglotă.
  • Pentru a reduce riscul de aspirație sau regurgitare, un alt specialist trebuie să aplice manevra Sellick pe tot parcursul intubării.
  • În cazul în care glota sau corzile vocale nu sunt foarte vizibile, un alt specialist trebuie să aplice manevra BURP pentru a le expune. Astfel, se va putea insera laringoscopul fără a leza căile respiratorii.
  • De îndată ce medicul a inserat tubul în mod corect, se va scoate laringoscopul fără a mișca tubul. Apoi, acesta va fi fixat și conectat la sursa de oxigen.

Deși manevrele Sellick și BURP sunt recomandate în cele mai multe cazuri, ele trebuie evitate la pacienții cu traumatisme sau cu obiecte străine în trahee. Acest aspect este foarte important.

Medicamente

În general, nu este nevoie de medicamente pentru a aplica secvența de inducție rapidă. Însă, în anumite cazuri, intubarea pacientului este imposibilă fără substanțe medicamentoase.

Când pacientul este agitat, trebuie să i se administreze un sedativ. Dacă acesta experimentează dureri severe, va avea nevoie și de un analgezic pe lângă sedativ.

În cazuri rare, medicii trebuie să apeleze la microrelaxante. Acest tip de medicamente este esențial dacă tubul nu poate trece prin trahee din cauza presiunii.

Secvența de inducție rapidă este o procedură pe care toți specialiștii care lucrează într-o cameră de gardă trebuie să o poată efectua corect. Astfel, riscul de lezare a căilor respiratorii ale pacientului va fi redus la minim.

Totodată, este important să reținem ce medicamente pot fi folosite în cadrul acestei proceduri. Secvența de inducție rapidă este, fără îndoială, o măsură de prim ajutor esențială.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Almarales, J. R., Saavedra, M. Á., Salcedo, Ó., Romano, D. W., Morales, J. F., Quijano, C. A., & Sánchez, D. F. (2016). Inducción de secuencia rápida para intubación orotraqueal en Urgencias. Repertorio de Medicina y Cirugía25(4), 210-218.
  • Calvache, J. A., Sandoval, M. X., & Vargas, W. A. (2013). Fuerza aplicada por el personal de salud sobre un simulador del cartílago cricoides durante la realización de la maniobra de Sellick en la intubación de secuencia rápida. Revista Colombiana de Anestesiología41(4), 261-266.
  • Carrillo-Esper, R., Vinay-Ramírez, B., & Bahena, A. (2008). Maniobra BURP. Revista mexicana de Anestesiología31(1), 63-65.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.