Ce obiecte nu trebuie ținute în baie?
 

Ce obiecte nu trebuie ținute în baie?

Caracteristicile băilor nu sunt ideale pentru depozitarea tuturor obiectelor. Aceste spații concentrează umiditatea și vaporii de apă caldă.
Ce obiecte nu trebuie ținute în baie?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 07 martie, 2023

Să ai la îndemână toate lucrurile de care ai nevoie înainte, în timpul și după duș este ceva practic, dar există obiecte care nu trebuie niciodată ținute în baie. Aceasta este o măsură preventivă care te va feri de multe inconveniente.

Umiditatea afectează compoziția și eficacitatea substanțelor pe care le utilizezi pentru îngrijirea personală. În plus, căldura tinde sa deterioreze materialul de fabricație al multor produse. O altă problemă este oxidarea la care sunt predispuse anumite instrumente de igienă.

De ce nu ar trebui să ții orice fel de obiect în baie?

Potrivit Jurnalului de Microbiologie Aplicată, igienizarea optimă a băii minimizează potențialul de transmitere a agenților patogeni și elimină mirosurile neplăcute. Aceste încăperi sunt de obicei închise. Există puțină ventilație și se folosește apă caldă, deci devin o sursă de germeni, chiar dacă igiena este riguroasă.

Universitatea din Australia de Sud a efectuat o analiză globală a pericolului bacterian și viral din băi. Ancheta a depistat faptul că există bioaerosoli care pot circula prin conducte defecte sau din cauza păstrării capacului toaletei ridicat. Specialiștii susțin că picăturile contaminate sunt dispersate la distanța de 1 metru, așa că pot ajunge pe chiuvetă și alte obiecte.

Alte studii, cum ar fi cel publicat de Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States, indică faptul că dușurile sunt o conexiune pentru interacțiunea umană cu microbii.

Societatea Americană de Microbiologie afirmă faptul că microbiota asociată oamenilor, precum stafilococul, are o remanență variabilă pe suprafețele toaletelor, chiar și de câteva ore.

Ce obiecte nu trebuie ținute în baie?

1. Periuța de dinți

Periuțele de dinți pot adăposti viruși, ciuperci și bacterii, așa că este indicat să le protejăm de microorganisme. Pentru a face acest lucru, clătește-le și uscă-le în afara băii și fără capace. Le poți lăsa în baie dacă lași jos capacului vasului de toaletă înainte de a trage apa.

Periuțe de dinți
Periuțele de dinți ținute pe chiuvetă dezvoltă colonii de microorganisme periculoase.

2. Prosoapele

Prosoapele neutilizate nu trebuie să depozitate în baie. Schimbă prosopul folosit de mai multe ori pe săptămână și usucă-l bine după fiecare utilizare.

Problema textilelor include și covoarele. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) nu recomandă folosirea covoarelor în băi, deoarece acestea rețin multă umiditate.

3. Parfumurile

Ține parfumurile departe de baie, astfel încât nici căldura, nici lumina să nu le afecteze. Structura moleculară a parfumurilor poate avea de suferit în prezența aburului.

4. Machiajul

Dacă produsele de machiaj stau într-o baie caldă și umedă, condițiile care favorizează modificarea lor de către ciuperci și bacterii sunt sporite. După cum explică R-Biopharm, cosmeticele reprezintă un canal ideal pentru contaminarea microbiologică, deoarece conțin următoarele ingrediente:

  • Apă
  • Uleiuri
  • Proteine
  • Zaharuri
  • Vitamine

Pensulele pe care le folosești pentru machiaj pot colecta picături de apă contaminate cu resturi de materii fecale. Ține-le într-un recipient ermetic departe de baie sau pe o comodă adecvată în dormitor.

Dacă aplici produse de machiaj cu compoziție modificată, riști deteriorarea pielii.
Femeie care se machiază
Pensulele sunt comparabile cu periuțele de dinți. Dacă le lași în baie, se vor contamina cu germeni.

5. Bijuteriile

Folosește o cutie de bijuterii și ține-o departe de baie. Umiditatea este factorul dăunător pentru toate articolele metalice.

6. Aparatele de ras

Un aparat de ras fără protecție a lamei poate provoca un accident. În plus, aburul oxidează rapid lamele. Depozitează aceste instrumente în locuri perfect uscate.

7. Medicamentele

În multe băi, există dulapuri pentru depozitarea medicamentelor. Cu toate acestea, Medline Plus afirmă faptul că temperatura ridicată va reduce potența sau va strica medicamentele înainte de data expirării.

Cel mai bine este să puneți medicamentele în locuri uscate și răcoroase, în special capsulele și tabletele. Medicamentele ținute în medii calde și umede pot provoca iritații stomacale.

Obiecte care nu trebuie ținute în baie
Aproape toate medicamentele trebuie păstrate în locuri răcoroase și uscate.

8. Electronicele

Uscătorul de păr și placa sunt dispozitive pe care nu ar trebui să le ții în baie. Fiind în apropierea apei, există riscul de electrocutare.

Pe de altă parte, temperaturile din baie reduc foarte mult durata de viață utilă a electronicelor. Difuzoarele rezistente la apă pot fi ținute în baie; în cazul dispozitivelor de fixare a părului, este mai bine să le depozitezi în altă cameră.

9. Cărțile

Cărțile și revistele în baie sunt o altă idee proastă. Nu le lăsa niciodată acolo, deoarece absorb umezeala până când paginile se încrețesc, se pătează și mucegăiesc.

Obiecte ce nu trebuie ținute în baie: concluzie

Depozitarea obiectelor în baie corespunde unor practici învățate și repetitive din mediul familial; multe dintre ele sunt construite pe baza vitezei zilnice. În mod inconștient, ele implică depozitarea lucrurilor în baie.

O soluție este implementarea regulilor acasă. Este important să se restricționeze contactul unor astfel de obiecte cu umiditatea și temperaturile ridicate pentru a favoriza conservarea acestora și pentru a reduce impactul negativ asupra sănătății.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.