Ce să faci dacă urăști Crăciunul: sfaturi utile - Doza de Sănătate
 

Ce să faci dacă urăști Crăciunul: sfaturi utile

Poți lăsa deoparte spiritul consumerist și poți profita de ocazie pentru a te bucura de compania celor dragi, fără să sărbătorești nimic. 
Ce să faci dacă urăști Crăciunul: sfaturi utile

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

În perioada Crăciunului, toate magazinele sunt decorate cu brăduți, instalații și figurine cu Moș Crăciun… Iar tu ai vrea să nu mai ieși din casă vreo lună. Toți se gândesc unde, cum și cu cine să își petreacă sărbătorile, iar tu te întrebi ce să faci dacă urăști Crăciunul. Nu îți face griji, mai sunt și alți oameni ca tine.

Crăciunul și ritualurile sale: agitația din luna decembrie

Colinde, scena Nașterii Domnului, brazi decorați, sarmale… Pentru multe persoane, Crăciunul este o perioadă plină de bucurie, reuniuni familiale și urări de bine. Însă pentru altele, este un haos total care, în loc să unească oamenii, provoacă numai conflicte și probleme.

Toată lumea se așteaptă să fim fericiți și cuprinși de spiritul Crăciunului. În caz contrar, suntem considerați plictisitori, negativi, oameni ursuzi care strică cheful altora. Dacă declari că urăști Crăciunul, toți te privesc de parcă ești venit de pe altă planetă.

Oamenii nu te înțeleg. Toți consideră că ești bizar sau că ai o problemă cauzată probabil de un eveniment din copilărie, când ai aflat că nu există Moș Crăciun sau nu ai primit cadoul pe care ți-l doreai.

În realitate, lucrurile nu stau deloc așa. Unele persoane urăsc Crăciunul pentru că nu se identifică cu sărbătoarea în sine sau nu sunt de acord cu anumite obiceiuri adoptate în această perioadă. A cheltui o grămadă pe bani pe cadouri oferite unor oameni pe care nu îi vezi decât o dată pe an sau a organiza un festin pentru rude pe care nici nu le suporți pot fi considerate niște dovezi de ipocrizie sau amăgire.

Sărbătorire sau consumerism?

Excesele alimentare, cadourile, tensiunea, magazinele aglomerate: totul este un mare haos în preajma Crăciunului. Pentru ce? Pentru o sărbătoare care pentru mulți oameni nu mai are nimic de-a face cu religia, ci cu consumul nelimitat și postările pe rețelele de socializare în care arată cât de fericiți sunt cu atâtea persoane în jurul lor.

În plus, trebuie să menționăm și presiunea de a fi bucuros impusă nu numai de membrii familiei, ci și de reclamele comerciale. În spoturile publicitare, toți zâmbesc, stau așezați la o masă îmbelșugată sau oferă cadouri scumpe pe care mulți nu ni le permitem.

Ce să faci dacă urăști Crăciunul? În primul rând, nu te simți prost. Când ești diferit, poți genera anumite neînțelegeri. Dar, așa cum tu nu vrei să fii judecat, nu-i judeca nici tu pe alții.

Între timp, nu uita că mulți oameni, chiar dacă nu sunt fanii Crăciunului, îl sărbătoresc pentru a respecta tradiția. Ești un om curajos dacă te declari împotriva acestei sărbători atât de îndrăgite!

Ce să faci dacă urăști Crăciunul

Lăsând la o parte faptul că te simți ciudat pentru că nu vrei să sărbătorești Crăciunul (senzație pe care o ai și dacă nu îți place vara sau carnea), trebuie să înfrunți situația și să nu o lași să te copleșească.

1. Privește Crăciunul ca pe o zi oarecare

Ce să faci dacă urăști Crăciunul și te simți copleșit

Unii oameni stau acasă și iau cina ca în orice zi, se uită la televizor sau citesc o carte. Însă, ca să faci asta, trebuie să locuiești singur sau să te împaci cu ideea că familia ta sărbătorește în altă parte.

Dacă nu ești singura persoană din cercul tău care urăște această perioadă a anului, invită-i și pe ceilalți să ia cina cu tine ca într-o zi obișnuită. Fără lumânări, cozonac sau caltaboși.

2. Mergi în concediu

Ce să faci dacă urăști Crăciunul? O soluție ar fi să nu stai acasă în aceste zile. De obicei, biletele de avion sunt mai ieftine pe 24 decembrie, de exemplu.

Du-te într-o țară în care nu se sărbătorește Crăciunul, cum ar fi Maroc, Turcia, Vietnam, Thailanda sau Emiratele Arabe Unite.

Distanțarea de familie îți poate lua o piatră de pe inimă și poți petrece seara de Ajun la hotel, ca într-o zi oarecare din an.

3. Nu organiza nimic

Ce să faci dacă urăști Crăciunul și toate decorațiunile strălucitoare

Este important să știi și ce să faci dacă urăști Crăciunul, dar și ce să nu faci. De exemplu, nu are rost să participi  la organizarea meselor în familie sau la pregătirea cadourilor. Lasă-i pe alții să se ocupe de asta. Tu vino doar la masă și bucură-te de compania celor dragi. Gândește-te că, pentru unii membri ai familiei, simpla ta prezență este de ajuns.

Nu trebuie să stai două zile să faci mâncare sau curat în casă, să o asculți pe mama ta cum se ceartă cu bunica sau cum se plânge că nu știe ce cadou să îi ia vărului tău.

Nu participa la niciun fel de pregătire pentru Crăciun, dar alătură-te familiei tale în ziua respectivă și bucură-te de prezența celor dragi.

4. Stai doar în preajma oamenilor cu o atitudine pozitivă

Poate nu îți place Crăciunul pentru că este mereu la fel. Vezi aceeași oameni, mănânci aceeași mâncare sau vorbești despre aceleași lucruri.

Ce ar fi să organizezi o petrecere diferită cu prietenii tăi? Nu contează locația. Important este să te eliberezi de  presiunile impuse de familie sau tradiție.

5. Descoperă sensul Crăciunului

Ce să faci dacă urăști Crăciunul petrecut în familie

Pe scurt, Crăciunul este o sărbătoare religioasă care nu are nicio legătură cu consumerismul sau bucuria forțată. 

Poate ar fi mai bine să vizitezi niște oameni bolnavi în spital, să mergi la biserică să te rogi sau să îi ajuți pe cei mai puțin norocoși decât tine.

Poate că aspectul care nu îți place în ceea ce privește Crăciunul îl reprezintă tradițiile „frivole” sau impuse. Nu este nevoie să le respecți. Fă ceea ce îți place ție pentru a petrece o perioadă frumoasă și liniștită.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.