Vrei să urinezi și te abții? Efecte acestui obicei - Doza de Sănătate
 

Vrei să urinezi și te abții? Efecte acestui obicei

Dacă te abții de la urinat, acumulezi în vezică toxine care ar trebui eliminate, iar acest lucru duce la dezvoltarea unor infecții supărătoare. 
Vrei să urinezi și te abții? Efecte acestui obicei
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cu siguranță și tu ești nevoit, din când în când, să te abții când vrei să urinezi. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă atunci când nu există nicio toaletă în apropiere sau când îndeplinești o anumită sarcină la locul de muncă și nu ai posibilitatea să iei o pauză.

Încearcă totuși să eviți pe cât posibil această situație. Iată ce se întâmplă în corpul tău atunci când vrei să urinezi și te abții.

Dacă te abții să urinezi, poți dezvolta infecții urinare

Dacă te abții de la urinat, poți dezvolta infecții urinare

Dacă obișnuiești să te abții în mod frecvent de la urinat, fii foarte atent.

Una dintre consecințele acestui obicei sunt infecțiile urinare. Este foarte ușor în cazuri de acest gen să dezvolți o infecție bacteriană care să îți afecteze tractul urinar. 

Motivul este foarte simplu: urina conține germeni. Dacă aceștia stau prea mult timp în vezică, pot duce la apariția unei infecții.

Pietre la rinichi

Dacă te abții de la urinat, poți dezvolta pietre la rinichi

Unele persoane sunt mai predispuse la formarea pietrelor la rinichi. Dacă faci parte din această categorie și ai obiceiul de a te abține de la urinat, este posibil să agravezi și mai tare lucrurile.

Pietrele la rinichi de dimensiuni mici se pot elimina prin urină. Însă dacă se măresc, ele nu mai pot fi evacuate în acest mod, fiind necesară o intervenție chirurgicală.

Pentru a preveni formarea pietrelor la rinichi, este important să bei multă apă și să mergi la toaletă atunci când este nevoie. Aceasta este singura modalitate de a elimina reziduurile din rinichi fără să înrăutățești situația.

Când vrei sa urinezi si te abții poți face cistită

Cistita poate fi o urmare a abținerii de la urinat

Când vrei sa urinezi și te abții, pereții vezicii se inflamează, fapt care duce la dezvoltarea cistitei.

Dacă simți dureri în zona pelviană, iar atunci când urinezi nu elimini decât o cantitate mică de lichid, este indicat să te prezinți la medic. Acestea sunt simptome ale cistitei.

Dilatarea vezicii urinare

Dacă te abții de la urinat, vezica se umflă

Vezica urinară are o capacitate foarte limitată. Dacă te abții de la urinat, o faci să se dilate.

În general, vezica poate înmagazina în jur de trei căni de apă. Ține minte acest lucru atunci când bei multe lichide și știi că nu vei putea să mergi la toaletă în viitorul apropiat.

Când ai vezica plină, anumiți receptori din creier îți transmit semnalul de a merge la baie. Dacă este nevoie, creierul poate declanșa urinarea. 

În orice caz, dimensiunile vezicii nu se modifică.

Alte efecte secundare

Abținerea de la urinat poate provoca diverse efecte secundare

Dacă obișnuiești să te abții de la urinat, te poți confrunta cu o serie de efecte secundare care par să nu aibă nicio legătură cu asta, dar nu este așa.

Întoarcerea urinei din vezică și uretră

Probabil că aceasta este cea mai gravă consecință. Dacă te abții de la urinat prea mult timp, organismul va întoarce urina în uretră și în rinichi, provocând infecții serioase.

La început, simți nevoia acută să urinezi, urina fiind depozitată în vezică. Dacă nu mergi la baie în timp util, urina se întoarce în corp, cauzând diverse probleme de sănătate.

Umflarea abdomenului

Dacă te abții de la urinat, îți simți abdomenul balonat

Dacă nu elimini urina atunci când trebuie, îți simți abdomenul balonat. În plus, organismul tău se va obișnui să rețină aceste lichide și nu vei mai putea să urinezi la fel de ușor ca în trecut.

Retenția de apă nu provoacă numai disconfort, ci și infecții neplăcute. Prin urmare, cel mai bine este să urinezi atunci când organismul o cere.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Coyne, K. S., Zhou, Z., Thompson, C., & Versi, E. (2003). The impact on health-related quality of life of stress, urge and mixed urinary incontinence. BJU International. https://doi.org/10.1046/j.1464-410X.2003.04463.x
  • Sze, E. H. M., Jones, W. P., Ferguson, J. L., Barker, C. D., & Dolezal, J. M. (2002). Prevalence of urinary incontinence symptoms among black, white, and Hispanic women. Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1016/S0029-7844(01)01781-1
  • Coyne, K. S., Harding, G., Jumadilova, Z., & Weiss, J. P. (2012). Defining urinary urgency: Patient descriptions of “gotta go.” Neurourology and Urodynamics. https://doi.org/10.1002/nau.21242

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.