Cele 5 stadii ale suferinței și cum să le depășești - Doza de Sănătate
 

Cele 5 stadii ale suferinței și cum să le depășești

Orice persoană parcurge, la un moment dat în viață, cele 5 stadii ale suferinței. Din fericire, există anumite modalități de a le depăși.
Cele 5 stadii ale suferinței și cum să le depășești

Ultima actualizare: 29 aprilie, 2019

Există multe situații în viață care provoacă durere, depresie sau tristețe. La un moment dat, cu toții trecem prin perioade de doliu ca urmare a unei despărțiri sau a pierderii unei persoane dragi. Oricare ar fi cauza, îți recomandăm să citești mai departe acest articol pentru a descoperi cele 5 stadii ale suferinței și modalități de a le depăși.

Cele 5 stadii ale suferinței

Când treci printr-o situație foarte dificilă și dureroasă, parcurgi probabil următoarele etape:

1. Negare

Negarea este primul dintre cele cele 5 stadii ale suferinței

Nu îți vine să crezi că ți se întâmplă așa ceva. Crezi că este un vis urât, că te vei trezi și totul se va sfârși. În acest prim stadiu, scepticismul și negarea merg mână în mână.

2. Căutarea unui vinovat

În acest stadiu, îl condamni sau ai un sentiment de furie față de cel considerat „vinovat” pentru situația în care te afli. Dacă nu depășești această etapă, pot trece ani întregi în care acumulezi în suflet resentimente și ură care îți afectează sănătatea. În plus, este posibil ca rănile tale emoționale să nu se vindece niciodată.

3. Depresie

Depresia este unul dintre cele cele 5 stadii ale suferinței

Dintre cele 5 stadii ale suferinței, cel de-al treilea se caracterizează uneori prin cele mai puternice sentimente. Acum conștientizezi însemnătatea pierderii suferite. Plânsul, insomnia și modificarea apetitului sunt semne frecvente ale depresiei.

4. Furie

Când îți dai seama că nu poți face nimic pentru a recupera ce ai pierdut sau pentru a repara relația, te încearcă sentimente de furie și frustrare. Te poți enerva chiar pe oameni care nu au o legătură directă cu situația respectivă.

5. Acceptare

Acceptarea ca parte din cele 5 stadii ale suferinței

Pentru sănătatea și bunăstarea ta, trebuie să încerci să ajungi cât mai curând la ultimul dintre cele 5 stadii ale suferinței. Acceptarea pierderii suferite, adaptarea la noua situație și vindecarea rănilor sufletești fac parte dintr-un proces pe care unii oameni îl încheie mai ușor, iar alții mai greu.

Sfaturi pentru depășirea suferinței

În general, situațiile care provoacă cea mai mare suferință sunt moartea și despărțirea. Doliul este resimțit atunci când suferi o pierdere foarte importantă.

Chiar dacă noua absență este dureroasă, trebuie să te ridici și să mergi mai departe pentru binele tău și al celor din jur. În caz contrar, suferința devine patologică și greu de tratat.

Durerea profundă, lipsa chefului de viață, gândurile sinucigașe sau emoțiile exacerbate sunt simptome care trebuie tratate de un specialist prin terapie.

Dacă te confrunți cu pierderea unei persoane iubite, ține cont de următoarele recomandări:

1. Plângi oricât simți nevoia

Plânsul ce te ajută să depășești cele 5 stadii ale suferinței

Este adevărat că ni s-a spus de mici că „plânsul este o dovadă de slăbiciune”. Însă, atunci când vine vorba de o suferință profundă, plânsul este o modalitate excelentă de a te elibera de tristețe și frustrări. În acest fel, sănătatea ta fizică, mentală și emoțională au numai de câștigat.

Desigur, asta nu înseamnă că trebuie să plângi fără oprire, ci că lacrimile îți curăță sufletul. Este important să îți îngădui să simți durerea și să nu îți fie rușine să plângi. Pe scurt, plânsul te ajută să depășești cele 5 stadii ale suferinței.

2. Acordă-ți timp și spațiu

Cele 5 stadii ale suferinței pot ține zile, săptămâni, luni sau chiar ani buni. Durata depinde de o multitudine de factori, printre care personalitatea ta, relația dintre tine și persoana respectivă, modul în care faci față problemelor vieții și în care depășești astfel de greutăți.

Lăsând toate aceste aspecte la o parte, nu fi prea aspru cu tine însuți. Da, este necesar să te vindeci, însă nu trebuie să te grăbești.Nu participi la nicio cursă.

3. Cere ajutor

Poți depăși cele 5 stadii ale suferinței cu sprijinul celor din jur

Dacă treci printr-o despărțire, găsește un umăr pe care să plângi. Apelează la prieteni, frați sau părinți. Dacă ai pierdut un membru al familiei, bazează-te pe sprijinul partenerului de viață sau al copiilor. Important este să ai pe cineva care să te asculte, să îți dea sfaturi bune sau pur și simplu să îți fie alături.

Poți, de asemenea, să mergi la un psihoterapeut sau să te alături unui grup de sprijin. Cel mai probabil, vei fi uimit să descoperi câte persoane trec prin aceeași situație ca tine. De multe ori, este mai eficient să îți exprimi emoțiile în fața unui străin decât în prezența oamenilor cunoscuți.

4. Exprimă-ți emoțiile

Pe lângă căutarea companiei unei/unor persoane care să te facă să te simți iubită și protejată, este important să vorbești despre ceea ce simți. Nu contează dacă discuți cu propria reflexie în oglindă sau scrii într-un jurnal. Oricât de puțin ar fi, contează.

După ce îți exprimi emoțiile, ai o senzație de eliberare, simți că ți-ai luat o piatră de pe inimă și vezi mai clar ceea ce ai de făcut. Nu ține în tine ceea ce simți. Toate aceste emoții reprimate se pot întoarce împotriva ta.

5. Ai grijă de tine

Ai grijă de tine pentru a depăși cele 5 stadii ale suferinței

Când suferi, se poate întâmpla să neglijezi sarcinile zilnice sau chiar propria înfățișăre. Însă, oricât de rău te-ai simți, trebuie să te hidratezi, să mănânci, să te odihnești și să te speli. În caz contrar, nu vei putea să te vindeci la nivel emoțional și spiritual.

Înainte de toate, ai grijă de corpul tău. Fă duș, piaptănă-te, schimbă-ți hainele, machiază-te puțin. Ieși din casă și respiră puțin aer curat, bea un ceai sau servește o porție de supă.

În cele din urmă, fă tot ce poți ca să îți vezi în continuare de viața ta. Chiar dacă pare greu, chiar dacă îți simți inima frântă și chiar dacă nimic nu are sens… mergi mai departe. Puțin câte puțin, rănile tale se vor vindeca.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.