Cele mai bune 5 remedii pentru infecțiile gingivale
Gingiile sunt printre cele mai importante elemente din cavitatea bucală. Uneori, o igienă orală precară poate duce la infectarea lor. Unul dintre principalele simptome este inflamația gingiilor afectate. Din fericire, există anumite remedii pentru infecțiile gingivale pe care ți le prezentăm mai jos.
Ce este o infecție gingivală?
Parodontita este o boală care afectează gingiile. Simptomele sunt evidente, cele mai frecvente fiind roșeața și umflăturile.
Infecțiile gingivale pot cauza două afecțiuni majore: gingivita și parodontita. Gingivita este stadiul inițial al infecției, atunci când simptomele sunt vizibile și reversibile. Principala cauză a gingivitei este acumularea de placă bacteriană sau tartru pe suprafața dinților.
Potrivit informațiilor furnizate de Medline Plus, parodontita rezultă în urma tratării necorespunzătoare a gingivitei. Inflamația gingiei începe să roadă rădăcina dintelui, ducând eventual la căderea acestuia.
Care sunt cele mai bune tratamente și remedii pentru infecțiile gingivale?
Milioane de oameni cunosc deja regula de aur: pentru o gură sănătoasă, este necesară o curățare profesională a dinților cel puțin de două ori pe an. În multe cazuri, acumularea de placă bacteriană și tartru stă la baza infecțiilor gingivale, drept pentru care este necesară intervenția unui profesionist.
Remediile naturiste sunt, de asemenea, de ajutor. Chiar și medicii dentiști le recomandă. Cu ajutorul lor, poți crea un tratament eficient și de durată.
Mai jos, îți prezentăm câteva dintre cele mai bune remedii pentru infecțiile gingivale:
1. Apă oxigenată
Știm cu toții, apa oxigenată dezinfectează rănile, acționând în același fel și asupra gingiilor. Află cum să folosești acest remediu simplu și asigură-te că îl ai mereu la îndemână în dulăpiorul cu medicamente.
Ingrediente
- 2 linguri de apă oxigenată (30 ml)
- 2 linguri de apă (30 ml) (părți egale de apă și apă oxigenată)
- 1 picătură de alcool
Mod de preparare
- Într-un pahar mic, adaugă puțină apă oxigenată, apoi o parte egală de apă simplă.
- Amestecă apoi cele două lichide, adăugând și o picătură de alcool.
- Fă gargară cu produsul obținut după ce te speli pe dinți în fiecare seară.
2. Apă de gură
Apa de gură este folosită pentru combaterea plăcii bacteriene. Acumularea de placă bacteriană este principala cauză a bolilor gingivale, cum ar fi gingivita și parodontita.
Fiind atât de eficientă în reducerea plăcii bacteriene, apa de gură este printre cele mai bune remedii pentru infecțiile gingivale.
Ingrediente
- 2 linguri de apă de gură (30 ml)
- 1 lingură de apă (15 ml)
- Sare (după preferințe)
Mod de preparare
- Diluează o cantitate mică de apă de gură cu apă simplă, având grijă ca aceasta din urmă să fie în cantitate mai mică.
- Poți face amestecul mai puternic dacă adaugi o linguriță de sare.
- După ce ai amestecat toate ingredientele, fă gargară cu apa de gură după fiecare masă.
3. Bicarbonat de sodiu
Pentru a-ți menține gura sănătoasă, bicarbonatul de sodiu este un aliat de nădejde. Multe remedii naturale sunt create pe bază de bicarbonat de sodiu, acest produs fiind util și pentru tratarea infecțiilor gingivale.
Ingrediente
- 1 lingură de bicarbonat de sodiu (9 g)
- 1 linguriță de apă (5 ml)
Mod de preparare
- Acest remediu este foarte ușor de preparat. Amestecă bicarbonatul de sodiu cu puțină apă, până obții o pastă.
- Aplică pasta pe gingiile umflate, las-o să acționeze timp de câteva minute, apoi clătește.
4. Piure de cartofi
Cartofii sunt foarte hrănitori, gustoși și ușor de preparat. Însă puține persoane știu că aceștia au și proprietăți terapeutice.
Una dintre modalitățile în care poți folosi cartofii ca tratament este piureul. Acesta tratează inclusiv gingiile inflamate, mai ales dacă este făcut din cartofi cruzi.
Ingrediente
- 2 cartofi
- ½ cană de apă fierbinte (100 ml)
- 1 linguriță de sare (5 g)
Mod de preparare
- Curăță și taie cartoful felii.
- Folosește cartofi cruzi și adaugă apă fierbinte pentru a-i pasa până obții un piure.
- Aplică atât cât dorești pe gingiile umflate. Piureul de cartofi crud este ideal ca remediu nocturn.
5. Ceai cu miere de albine
Ceaiurile pot grăbi procesul de vindecare a oricărei infecții. În cazul gingiilor inflamate, o cană de ceai cald cu miere de albine poate fi de mare ajutor, mai ales dacă ții ceaiul în gură câteva secunde pentru a-ți înmuia gingiile.
Ingrediente
- 1 pliculeț de ceai
- 1 linguriță de miere de albine (7.5 g)
- 2 lingurițe de plante (10 g)
- 1 cană de apă (250 ml)
Mod de preparare
- Încălzește apa și adaugă pliculețul de ceai.
- După ce scoți pliculețul, adaugă mierea și, dacă dorești, adaugă și plantele.
- Lasă ceaiul să se răcească și bea-l, ținând lichidul în gură câteva secunde pentru a trata zonele afectate ale gingiilor.
Infecțiile gingivale afectează milioane de oameni din întreaga lume. Dacă le tratezi la timp, poți preveni agravarea lor și complicațiile. În acest sens, aceste remedii pentru infecțiile gingivale pot fi de mare ajutor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- De Vries, K. (2015). Gingivitis. Australian Journal of Pharmacy. https://doi.org/10.1111/j.1600-051X.1986.tb01471.x
- Niemiec, B. A. (2013). Periodontitis. In Veterinary Periodontology. https://doi.org/10.1002/9781118705018.ch5
- Kenny, O. M., McCarthy, C. M., Brunton, N. P., Hossain, M. B., Rai, D. K., Collins, S. G., … O’Brien, N. M. (2013). Anti-inflammatory properties of potato glycoalkaloids in stimulated Jurkat and Raw 264.7 mouse macrophages. Life Sciences. https://doi.org/10.1016/j.lfs.2013.02.006
- Montero Arratibel, A. (2017). Periodontitis: aportaciones de las plantas medicinales en su control. https://eprints.ucm.es/id/eprint/56461/1/ANDONI%20MONTERO%20ARRATIBEL.pdf
- Oliva-Mella, P. F., & Smith-Stefó, C. (2018). Utilización del Colutorio de Aloe Vera en el Control de la Gingivitis en Pacientes Adultos: Un Estudio Preliminar. International journal of odontostomatology, 12(3), 320-326. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-381X2018000300320
- Ruiz Caubín, A. F., Ruiz Caballero, J. A., Brito Ojeda, M. E., & Navarro García, R. (2012). Aplicaciones terapéuticas del Aloe Vera. Canarias médica y quirúrgica. https://accedacris.ulpgc.es/bitstream/10553/7903/2/0514198_00027_0009.pdf
- Saquib, S. A., AlQahtani, N. A., Ahmad, I., Kader, M. A., Al Shahrani, S. S., & Asiri, E. A. (2019). Evaluation and comparison of antibacterial efficacy of herbal extracts in combination with antibiotics on periodontal pathobionts: An in vitro microbiological study. Antibiotics, 8(3), 89. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31266146/