Cele mai frecvente cauze ale uscăciunii vaginale - Doza de Sănătate
 

Cele mai frecvente cauze ale uscăciunii vaginale

Uscăciunea vaginală apare în prezența unui nivel scăzut de estrogen. Este important să urmezi un tratament adecvat pentru reglarea acestui hormon și pentru eliminarea efectelor neplăcute ale uscăciunii în zona intimă.
Cele mai frecvente cauze ale uscăciunii vaginale
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Majoritatea femeilor s-au confruntat, la un moment dat, cu un anumit disconfort în zona vaginului și a labiilor. Cu toate acestea, multe dintre ele nu știu care sunt cele mai frecvente cauze ale uscăciunii vaginale.

Atunci când scade nivelul de estrogen, simptomele provocate se agravează ca urmare a uscăciunii din zona intimă. În termeni medicali, această problemă poartă denumirea de atrofie vaginală și provoacă inflamații în această zonă.

Chiar dacă nu pare o problemă gravă, uscăciunea vaginală îți poate afecta activitățile zilnice, viața sexuală și, implicit, relația cu partenerul. Însă care sunt cauzele sale?

Uscăciunea vaginală apare atunci când se înregistrează o scădere a nivelului de fluide din vagin. Această parte a corpului nu este lubrifiată îndeajuns, fapt care provoacă dureri și usturimi. În timpul actului sexual, este posibil să te confrunți cu simptome precum mâncărimi, sensibilitate, iritații și inflamații.

Cele mai frecvente cauze ale uscăciunii vaginale pot fi naturale, fiziologice și psihologice. Iată care sunt ele!

Cauze naturale

Cauze ale uscăciunii vaginale precum scăderea nivelului de estrogen

În general, cele mai frecvente cauze ale uscăciunii vaginale sunt naturale.

Un nivel scăzut de estrogen

Fluxul secrețiilor vaginale se modifică în timpul ciclului menstrual, atât în ceea ce privește cantitatea, cât și consistența.

Estrogenul este produs atunci când ovulul ajunge la maturitate. Chiar și când acesta nu este fecundat, vaginul se lubrifiază, însă cantitatea lichidului se diminuează la menstruație.

Sarcina și alăptarea

Când o femeie este însărcinată sau alăptează, se produce un dezechilibru hormonal care modifică nivelul de estrogen produs în organism. Acest lucru este valabil mai ales în cazul alăptării, când corpul femeii secretă prolactină. Acest hormon ajută la producerea laptelui, însă scade nivelul de estrogen.

Când începi să ai din nou menstruație, nivelurile hormonale se reglează și vaginul se lubrifiază în mod natural, ca de obicei.

Menopauza

Odată cu înaintarea în vârstă, numărul de ovule produse în corp scade. Acest fapt duce și la reducerea nivelului de estrogen. Pereții vaginali se slăbesc și își pierd elasticitatea, lucru care duce la modificarea pH-ului. Glandele se contractă frecvent, provocând reducerea lubrifierii.

În situația de mai sus, multe femei se confruntă cu o senzație de greutate, presiune în zona vaginului, mâncărimi sau usturimi.

Cauze ale uscăciunii vaginale de natură fiziologică

Inflamații ale țesuturilor vaginale

Cauze ale uscăciunii vaginale precum inflamațiile

În multe situații, uscăciunea vaginală este un simptom provocat de o infecție. Anumite produse, medicamente, boli și obiceiuri privind igiena personală pot mări riscul:

  • Dispozitivul intrauterin poate provoca inflamații la nivelul pereților vaginali.
  • Diafragma este, de obicei, prea mare și poate cauza vaginită.
  • Spermicidele sau latexul pot provoca iritații vaginale.
  • Infecțiile vaginale, cum ar fi candidoza și vaginita, provoacă iritații și uscăciune vaginală.

Medicamente

Printre medicamentele care provoacă uscăciune vaginală sunt:

  • Anticoncepționalele sau medicamentele pentru ovare;
  • Tratamentele pentru afecțiuni gastrointestinale;
  • Antidepresivele;
  • Antihistaminicele pentru alergii sau răceli.

Diabet

Diabetul pe lista de cauze ale uscăciunii vaginale

Persoanele care suferă de diabet au, în general, pielea uscată, ca urmare a deficitului de glucoză din sânge. În cazul lor, nu există aproape nicio reacție la stimulii sexuali. În plus, vasele de sânge se sparg și împiedică secreția unei cantități normale de fluid vaginal.

O igienă necorespunzătoare

O igienă intimă corespunzătoare nu presupune un abuz de produse de curățare. În anumite cazuri, uscăciunea vaginală este cauzată de folosirea excesivă a săpunurilor, a loțiunilor, a gelurilor și a deodorantelor vaginale.

Cauze ale uscăciunii vaginale de natură psihologică

Stresul

Stresul pe lista de cauze ale uscăciunii vaginale

Atunci când te confrunți cu o situație stresantă, crește nivelul de cortizol din sânge. Acest lucru provoacă nereguli și la nivelul secreției hormonilor sexuali. Prin urmare, hidratarea vaginală este afectată.

Teama

Unele femei au anumite probleme emoționale vizavi de relațiile sexuale. Frica sau dezinteresul lor transmite un semnal sistemului nervos, care împiedică stimularea sexuală. Prin urmare, nu se produce lubrifierea vaginală.

Recomandări

  • Pentru spălarea zonei vaginale, este suficient să folosești apă și un săpun cu pH neutru.
  • Există diverse produse lubrifiante pentru uz intern și extern care se eliberează fără prescripție medicală și care îți pot fi de mare ajutor.
  • Limitează consumul de alcool și renunță la fumat.
  • Bea cel puțin doi litri de apă pe zi.
  • Fă mișcare.
  • Alimentele pe bază de soia conțin inzoflavone, care au efecte similare cu cele ale estrogenului.

Chiar dacă există multe opțiuni pentru a combate uscăciunea vaginală, este important să mergi la medicul ginecolog pentru a afla care este cel mai bun tratament în cazul tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.