Beneficiile clorofilei, un remediu natural incredibil - Doza de Sănătate
 

Beneficiile clorofilei, un remediu natural incredibil

Întrucât stimulează producția de estrogen, scade riscul de apariție a chisturilor ovariene și reglează menstruația, clorofila este un aliat de nădejde pentru orice femeie. 
Beneficiile clorofilei, un remediu natural incredibil

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Beneficiile clorofilei sunt nenumărate. Atunci când sângele nostru absoarbe acest lichid verde, metabolismul este stimulat, ne îmbolnăvim mai greu, crește producția de celule și nu numai. Și asta nu este tot! Citește în continuare pentru a afla ce alte beneficii oferă clorofila!

Denumirea de clorofilă provine de la cuvintele grecești „khloros”, ce înseamnă verde, și „phylon”, ce înseamnă frunză. Aceasta a fost descoperită în anul 1817 de către doi chimiști francezi și reprezintă pigmentul fără de care nicio plantă nu ar reuși să supraviețuiască.

Clorofila ajută plantele să realizeze fotosinteza, un proces prin intermediul căruia acestea produc oxigenul pe care noi toți îl respirăm.

În plus, clorofila are o structură similară cu cea a sângelui uman, cu excepția culorii (roșul sângelui vine de la hemoglobină) și a tipului de compus pe care îl reprezintă (clorofila este un compus de magneziu, iar sângele este un compus de fier). Practic, am putea numi clorofila „sângele plantelor”.

Beneficiile clorofilei prezente în plantele verzi

Care sunt beneficiile clorofilei?

Consumată zilnic, clorofila oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Această substanță „miraculoasă” ajută anumite organe să funcționeze în mod corespunzător. Iată câteva dintre beneficiile clorofilei:

Clorofila oxigenează și detoxifică organismul

Dacă mănânci în mod regulat alimente ce conțin clorofilă, sângele tău va fi mai oxigenat și mai abundent, ceea ce este foarte benefic pentru inimă. Majoritatea oxigenului ce îți curge prin vene are rolul de a-ți curăța organismul.

De exemplu, mai multe studii au demonstrat că oxigenul poate preveni efectele negative ale radiațiilor și ajuta la eliminarea metalelor grele din celule.

În plus, clorofila curăță colonul și întregul tract intestinal și poate preveni maladii cum ar fi cancerul. Totodată, această plantă reduce nivelul de colesterol și trigliceride.

Beneficiile clorofilei din anghinare

Clorofila îmbunătățește sistemul imunitar

Bacteriile nu pot supraviețui cu ușurință în spațiile foarte bine oxigenate. Și, așa cum spus deja, clorofila oferă mult oxigen organismului. Cu ajutorul ei ne putem apăra împotriva bacteriilor nocive și a agenților patogeni.

În plus, clorofila este și un neutralizator foarte puternic, ce împiedică bacteriile să se dezvolte în organism.

Dacă ai un sistem imunitar slăbit, nu ezita să adaugi mai multă clorofilă în dieta zilnică. Aceasta este recomandată persoanelor care suferă de afecțiuni imunodeficitare, cum ar fi HIV.

Totodată, clorofila poate accelera procesul de vindecare, motiv pentru care este recomandată persoanelor aflate în convalescență.

Clorofila îți îmbunătățește digestia

Beneficiile clorofilei vizează și sistemul digestiv. Aceasta îmbunătățește funcționarea colonului,  ficatului, vezicii urinare și a stomacului, datorită faptului că poate descompune și elimina pietrele de oxalat de calciu.

Te sfătuim să consumi mai multă clorofilă dacă suferi de calculi biliari (pietre la bilă), probleme hepatice, un colon inflamat, hiperaciditate gastrică etc.

Beneficiile clorofilei care se găsește în legumele verzi

Clorofila previne cancerul

Clorofila poate ajuta organismul să elimine toxinele nocive ce produc maladii grave, cum ar fi cancerul. Aceste toxine pătrund în organism prin alimente sau din cauza poluării.

Grație conținutului său de vitaminele A, C și E, clorofila este un antioxidant și antiinflamator foarte puternic.

Clorofila, un aliat de nădejde pentru orice femeie

Femeile pot profita din plin de beneficiile clorofilei. Această substanță stimulează producția de estrogen („hormonul feminin”), ce ajută prevenția și tratarea chisturilor ovariene, cheagurilor și menstruației neregulate, dureroase sau abundente. În plus, clorofila ajută la vindecarea infecțiilor vaginale.

Clorofila este utilă pentru tratarea afecțiunilor respiratorii

Așa cum am menționat deja, clorofila oferă oxigen celulelor. Din acest motiv, aceasta este un tratament perfect pentru persoanele care suferă de infecții sau afecțiuni respiratorii, inclusiv răceli și tuse.

Îți recomandăm să citești și:

Cum și când să consumi spirulina

Clorofila te ajută să ai o gură mai sănătoasă

Clorofila te poate ajuta să scapi de respirația urât mirositoare și, în plus, este foarte utilă pentru tratarea bolii pyorrhea, o afecțiune ce duce la căderea dinților.

Beneficiile clorofilei din boabele de maazăre

Care sunt cele mai bune surse de clorofilă?

Dacă vrei să te bucuri de beneficiile clorofilei, nu este nevoie să începi să mesteci orice plantă ce îți sare în ochi atunci când mergi pe stradă. Clorofila se găsește în toate legumele verzi, dar, pentru a putea profita la maxim de acest lichid verde minunat, te sfătuim să consumi mai mult:

Spanac

Vei deveni mai puternic(ă) chiar și decât Popeye! Spanacul este leguma cu cel mai mare conținut de clorofilă. Te sfătuim să-l consumi crud sau fiert în aburi și să-l adaugi în salate.

Alte legume cu frunze verzi

Da, trebuie să mănânci mult spanac, dar nu uita de toate celelalte legume cu frunze verzi pe care le ai la dispoziție, cum ar fi mangoldul, salata verde, broccoli, varza, sparanghelul și țelina. Încearcă să consumi aceste legume în stare crudă, dacă se poate.

Ceai verde

Ceaiul verde are numeroase proprietăți benefice pentru sănătate. Acesta conține clorofilă și antioxidanți,scade nivelul de colesterol și, prin accelerarea metabolismului, ajută la slăbit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Engel, V. L., & Poggiani, F. (1991). Estudo da concentração de clorofila nas folhas e seu espectro de absorção de luz em função do sombreamento em mudas de quatro espécies florestais nativas. Revista Brasileira De Fisiologia Vegetal.

  • Niemiec, B. A. (2013). Periodontitis. In Veterinary Periodontology. http://doi.org/10.1002/9781118705018.ch5.

  • Zortea K, Franco VC, Francesconi LP, Cereser KM, Lobato MI, Belmonte-de-Abreu PS. Resveratrol Supplementation in Schizophrenia Patients: A Randomized Clinical Trial Evaluating Serum Glucose and Cardiovascular Risk Factors. Nutrients. 2016;8:73.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.