Cum și când să consumi spirulina
Cum și când să consumi spirulina? În zilele noastre, această algă este consumată ca supliment alimentar sau super-aliment pentru a crește aportul de vitamine și minerale într-un mod simplu și natural.
Citește în continuare pentru a descoperi principalele sale proprietăți. Totodată, îți vom prezenta cum și când să consumi spirulina pentru a profita din plin de beneficiile pe care le oferă.
Ce este spirulina?
Spirulina este o algă albastră-verde care se găsește în ape sărace în sare, alcaline și calde. Numele său se datorează formei spiralate, iar denumirea sa științifică este Arthrospira.
Spirulina este unul dintre cele mai complete și hrănitoare alimente disponibile. Aceste proprietăți au fost demonstrate de către NASA în 1988, când spirulina a fost inclusă în dieta astronauților.
Aztecii o consumau pentru a-și crește nivelul de energie, astfel încât să poată trece cu bine peste provocările fizice. Astfel, spirulina este un supliment ideal pentru sportivi.
Valoarea nutritivă a spirulinei
Datorită valorii sale nutritive excelente, spirulina este eficientă în ceea ce privește tratarea unei game largi de carențe și ameliorarea anumitor tulburări. Iată care este compoziția sa:
- În primul rând, constituie una dintre cele mai bune surse vegetale de proteine cu valoare biologică ridicată. Spirulina este alcătuită din proteine în proporție de 65-70%.
- Această algă este bogată în clorofilă, un pigment verde care iese în evidență datorită potențialului său detoxifiant incredibil.
- Spirulina are un conținut semnificativ de vitamina B, C, D și E.
- Conține minerale ca potasiul, seleniul, cuprul, manganul, magneziul, fosforul și zincul.
- În componența sa se află și enzime digestive.
- Datorită pigmenților săi naturali (clorofila, carotenoidele și ficocianina), spirulina are proprietăți antioxidante.
- Nu în ultimul rând, 7% din componența spirulinei este reprezentată de acizi grași esențiali.
Beneficiile pentru sănătate ale spirulinei
Spirulina oferă beneficii incredibile pentru sănătate:
- Stimulează pierderea în greutate, drept pentru care este indicat să o includem în dieta noastră pentru slăbit. Spirulina este sățioasă, activând metabolismul și stimulând arderea grăsimii.
- Susține flora bacteriană benefică și reglează procesul de curățare a intestinelor.
- Reduce inflamațiile.
- Ameliorează durerile articulare.
- Previne osteoporoza.
- Previne și combate anemia, ajutându-te să eviți suplimentele cu fier.
- Are o putere purificatoare incredibilă. Astfel, spirulina stimulează eliminarea naturală a toxinelor care se acumulează în corp și provoacă boli.
- Îmbunătățește nivelul de energie, reducând simultan oboseala și stresul.
- Îmbunătățește abilitatea de concentrare și memoria.
- Facilitează digestia.
- Fortifică sistemul imunitar și accelerează procesul de recuperare în timpul perioadei de convalescență.
- Proprietățile sale antioxidante previn apariția semnelor îmbătrânirii și daunele celulare provocate de factori precum radicalii liberi sau stresul.
- Îmbunătățește funcția renală.
Așadar, cum și când să consumi spirulina?
Pentru a stabili cum și când să consumi spirulina, trebuie să ții cont de obiectivele tale.
- Dacă vrei să pierzi în greutate: Ia spirulina cu o jumătate de oră înainte de fiecare masă, împreună cu un pahar de apă. În acest mod, alga va produce o senzație de sațietate naturală, ajutându-te să mănânci mai puțin fără a te înfometa.
- Dacă vrei să câștigi în greutate: Ia spirulina după masă, împreună cu un desert.
- Dacă vrei să tratezi o boală specifică: Ia spirulina pe stomacul gol, cu o oră înainte de servi masa.
- Ca supliment natural: Include-o în smoothie-uri verzi cu fructe și legume cu frunze verzi.
Te sfătuim să optezi pentru spirulina ecologică de calitate superioară, fără elemente nocive în compoziție. Această algă are o putere de absorbție foarte ridicată.
Doza recomandată
Poți lua fie pudră de spirulina combinată cu apă sau mâncare, fie capsule sau tablete.
Doza inițială indicată este de 500 mg (sau 1 g) de spirulina, de 1-3 ori pe zi. Această doză poate fi crescută treptat, în funcție de reacția corpului tău. Cel mai bine este să iei spirulina sub supravegherea unui medic.
Deoarece spirulina are o putere diuretică semnificativă, este esențial să începi cu o doză scăzută. În caz contrar, riști să experimentezi efecte secundare nedorite, cum ar fi durerile de cap sau tulburările intestinale.
Te sfătuim să bei multă apă (cel puțin 6-8 pahare pe zi) în afara meselor pe perioada tratamentului.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Gutiérrez-Salmeán, Gabriela; Fabila-Castillo, Luis; Chamorro-Cevallos Germán. (2015). Nutritional and toxicological aspects of Spirulina. Nutrición Hospitalaria. https://dx.doi.org/10.3305/nh.2015.32.1.9001.
- Tadros, Mahasin G. (1988). Characterization of Spirulina biomass for CELSS diet potential. NASA. Disponible en: https://ntrs.nasa.gov/citations/19890016190.
- Seo, Young-Jin., Et al. (2018). Spirulina maxima Extract Reduces Obesity through Suppression of Adipogenesis and Activation of Browning in 3T3-L1 Cells and High-Fat Diet-Induced Obese Mice. Nutrients. Disponible en:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6024816/.
- ¿Por qué la Clorofila Es Saludable? North Carolina Department of Agriculture and Consumer Services, Food and Drug Protection Division. Disponible en:https://www.ncagr.gov/fooddrug/espanol/documents/PorquelaClorofilaEsSaludable.pdf.
- Greque de Morais, Michelle, Et al. (2015) Biologically Active Metabolites Synthesized by Microalgae. Biomed Res Int. Disponible en:https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4538420/.
- Selmi, Carol, Et al. (2011). The effects of Spirulina on anemia and immune function in senior citizens. Cell Mol Immunol. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/.
- Deng, Ruitang & Chow, Te-Jin. (2011). Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina. HHS Public Access. DOI:10.1111/j.1755-5922.2010.00200.x.
- Hee-Jung Park, & Hyun-Sook Lee. (2016). The influence of obesity on the effects of spirulina supplementation in the human metabolic response of Korean elderly. Nutr Res Pract. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4958645/.
- García-Ishimine, R., Rodríguez-Vega, J., & Mejía-Pinedo, D. (2020). Efecto hepatoprotector, antioxidante y anticancerígeno de la espirulina. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 19(6).
- Holman, B. W. B., & Malau-Aduli, A. E. O. (2013). Spirulina as a livestock supplement and animal feed. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2012.01328.x.
- Tokuşoglu, Ö., & Ünal, M. K. (2003). Biomass nutrient profiles of three microalgae: Spirulina platensis, Chlorella vulgaris, and Isochrisis galbana. Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb09615.x.
- Wan, D., Wu, Q., & Kuča, K. (2016). Spirulina. In Nutraceuticals: Efficacy, Safety and Toxicity. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802147-7.00042-5.
- Wu, Q., Liu, L., Miron, A., Klímová, B., Wan, D., & Kuča, K. (2016). The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Archives of Toxicology. https://doi.org/10.1007/s00204-016-1744-5.
- Clínica Universidad de Navarra. Hipertiroidismo. Disponible en: https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/hipertiroidismo.
- MedlinePlus. Vitamina B12. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002403.htm.
- Wu Q, Liu L, Miron A, Klímová B, Wan D, Kuča K. The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Arch Toxicol. 2016 Aug;90(8):1817-40. doi: 10.1007/s00204-016-1744-5. Epub 2016 Jun 3. PMID: 27259333.
- Roohani N, Hurrell R, Kelishadi R, Schulin R. Zinc and its importance for human health: An integrative review. J Res Med Sci. 2013 Feb;18(2):144-57. PMID: 23914218; PMCID: PMC3724376.