Complicații și recuperarea după sternotomie
În prezent, majoritatea intervențiilor chirurgicale cardiace sunt efectuate printr-o sternotomie mediană. Acest tip de incizie a fost propus pentru prima dată în 1857 și a devenit popular în 1957. În cele ce urmează, vom discuta despre complicații și recuperarea după sternotomie.
În general, complicațiile sternotomiei sunt rare. Cu toate acestea, atunci când apar, ele sunt foarte grave. Cele mai frecvente complicații ale acestei incizii sunt infecțiile și mediastinita.
Cel mai cuprinzător studiu cu privire la complicațiile sternotomiei a fost realizat în paralel la Institutul Karolinska din Suedia, la Universitatea Toronto din Canada și la Universitatea Washington din St. Louis, Missouri, Statele Unite. Cercetătorii au reușit să stabilească majoritatea factorilor de risc, despre care vom vorbi în cele ce urmează.
Ce este o sternotomie?
O sternotomie este o incizie chirurgicală pe care medicii o fac de-a lungul sternului. Această procedură este folosită în chirurgia cardiotoracică încă din anii ’50. Acesta este momentul în care sternotomia a înlocuit toracotomia anterolaterală bilaterală (procedura obișnuită la acea vreme).
În general, sternotomiile au devenit populare pentru că sunt mai puțin dureroase decât predecesorii lor. Însă și această procedură poate duce la complicații, cum ar fi infecțiile sau dehiscența rănii (deschiderea spontană a unei plăgi).
O sternotomie este o procedură în care chirurgul face o incizie verticală de-a lungul sternului. Acest lucru permite accesul la întreaga zonă toracică, inclusiv la inimă și plămâni. Sternotomia are mai multe avantaje, cum ar fi durerile postoperatorii reduse, acces mai bun la cavitățile pleurale și o mai bună protecție a mușchilor umărului.
Complicațiile sternotomiei
În general, sternotomia este o procedură destul de sigură. Cu toate acestea, uneori poate duce la apariția complicațiilor. Una dintre cele mai frecvente complicații sunt infecțiile, deși acestea afectează doar aproximativ 3% dintre pacienți.
În acest caz, infecția poate fi superficială sau gravă. Cu toate acestea, consecințele pot fi severe în ambele cazuri. În general, acestea au ca rezultat șederi prelungite în spital și punerea în pericol a vieții. Între 4% și 47% dintre pacienții care au o infecție în urma sternotomiei mor.
În mod obișnuit, infecția este o osteomielită sternală sau mediastinită. În medie, aceste complicații se manifestă la 7-12 zile după operație. Însă majoritatea pacienților dezvoltă complicațiile în prima săptămână după intervenție.
Cea mai serioasă complicație a sternotomiei este mediastinita sau inflamația acută sau cronică a mediastinului (țesuturile de la mijlocul pieptului). Mediastinita este foarte gravă și uneori fatală. De obicei, necesită tratament chirurgical.
Citește mai mult:
Factori de risc
Infecțiile asociate sternotomiei sunt legate de trei grupuri de factori:
- Primul grup include elemente ale pacientului care sunt prezente înainte de operație.
- Cel de-al doilea grup cuprinde riscuri legate de procedura chirurgicală.
- Al treilea și ultimul grup este format din factori postoperatorii.
Factorii de risc sunt:
- Factorii preoperatorii. În acest caz, factorii de risc includ sexul masculin, vârsta, obezitatea, diabetul, bolile pulmonare obstructive cronice, insuficiența renală sau fumatul.
- Factorii chirurgicali. Aceștia includ urgența intervenției, durata intervenției, tipul intervenției, electrocauterizarea excesivă și șocul cardiogen, printre altele.
- Factorii postoperatorii. Aceștia includ ventilația mecanică prelungită, sângerarea și utilizarea inotropelor, printre alți factori.
Recuperarea după sternotomie
Dacă factorii de risc sunt identificați în prealabil, recuperarea este, de obicei, reușită. Acest lucru poate reduce riscul de complicații și le poate face mai ușor de abordat în cazul în care apar. Obezitatea, diabetul și vârsta înaintată sunt factori de risc care necesită o atenție sporită.
De obicei, tratamentul infecțiilor ce apar după sternotomie include drenaj, irigare, terapie a plăgilor cu presiune negativă, debridare chirurgicală, acoperirea zonei și administrarea de antibiotice cu spectru larg.
Citește și:
Îngrijirea post-sternotomie include curățarea plăgii cu săpun blând și uscarea cu atenție. Cusăturile se dizolvă singure după câteva săptămâni. Benzile de închidere a rănilor, care sunt benzi auto-adezive care facilitează vindecarea, cad de la sine sau sunt îndepărtate de pacient după o săptămână.
Este normal ca pacientul să experimenteze durere intermitentă și episodică. Dacă acest lucru se întâmplă, bolnavul ar trebui să ia calmante. De asemenea, este normal ca incizia să se umfle puțin. După câteva luni, recuperarea după sternotomie se încheie, iar lucrurile ar trebui să revină la normal.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Garcia, C. V., Faus, M. L., & Garzón, J. T. (2005). Tratamiento quirúrgico de la mediastinitis en pacientes con esternotomía media: opciones y resultados. Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana, 31(1), 15-19.
- Dürrleman, N., & Massard, G. (2006). Sternotomy. MMCTS / European Association for Cardio-Thoracic Surgery. https://doi.org/10.1510/mmcts.2006.001875
- Casha, A. R., Manché, A., Gatt, R., Duca, E., Gauci, M., Schembri-Wismayer, P., … Grima, J. N. (2014). Mechanism of sternotomy dehiscence. Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery. https://doi.org/10.1093/icvts/ivu184
- Huang, A. P. S., & Sakata, R. K. (2016). Pain after sternotomy – review. Brazilian Journal of Anesthesiology (English Edition). https://doi.org/10.1016/j.bjane.2014.09.013