Durerea de cap: când ar trebui să ne îngrijoreze? - Doza de Sănătate
 

Durerea de cap: când ar trebui să ne îngrijoreze?

Când durerile de cap sunt frecvente și ne împiedică să ne desfășurăm activitățile zilnice, este recomandat să mergem la medic pentru a ne supune unor investigații detaliate care să dezvăluie cauza acestui simptom. 
Durerea de cap: când ar trebui să ne îngrijoreze?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Scris și verificat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 30 aprilie, 2019

Durerea de cap este un lucru normal pentru mulți dintre noi. Este un „inamic” foarte cunoscut și supărător, însă de cele mai multe ori ea trece de la sine, fără să provoace alte complicații.

Totuși, în anumite cazuri, nu simți nicio ameliorare, chiar dacă ai luat un analgezic sau te-ai odihnit. Din contră, durerea este foarte acută.

Vorbim, desigur, despre migrene, acele dureri de cap cronice care diminuează în mod considerabil calitatea vieții. 

Așadar… Când ar trebui să reprezinte durerea de cap un motiv de îngrijorare? Ar putea fi oare simptomul unei afecțiuni grave? Este o posibilitate pe care trebuie să o luăm în considerare.

Având în vedere că informarea este cea mai bună armă pe care o avem la dispoziție, în cele ce urmează îți prezentăm trei aspecte pe care trebuie să le cunoaștem cu toții.

Durerea de cap: ce factori îți oferă indicii privind gravitatea sa?

Durerea de cap poate fi însoțită de alte simptome

Universitatea Harvard a realizat un studiu foarte interesant cu privire la durerile de cap. În primul rând, se pare că în aproape 95% din cazuri, durerea de cap nu este un simptom al unei boli grave. 

Totuși, în multe situații, această durere este epuizantă. În plus, ea este asociată unor boli precum migrenele, artrita, lupusul sau depresia.

Știm că nu moare nimeni din cauza acestor afecțiuni, însă calitatea vieții este diminuată. Din acest motiv, aceste boli sunt considerate invizibile în plan social.

Vorbim, cu siguranță, despre niște realități complexe. Totuși, este esențial să ne dăm seama când anume o durere de cap sau o migrenă nu este normală și semnalează o afecțiune mai gravă.

Să vedem care sunt cele trei caracteristici demne de luat în seamă.

1. Când să ne îngrijorăm în privința durerilor de cap

Universitatea Harvard a publicat în studiul menționat anterior o serie de caracteristici pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când noi sau o persoană apropiată nouă are dureri de cap.

  • Atunci când simți o schimbare a durerii. De exemplu, dacă până la un moment dat ai simțit o durere acută care a trecut după ce ai luat un analgezic, iar acum persistă în ciuda tratamentului, trebuie să mergi la medic.
  • Trebuie să ceri ajutor dacă te confrunți cu ceea ce poți numi „cea mai mare durere de cap din viața ta” (simptomul unui atac cerebral).
  • Dacă durerea se intensifică atunci când tușești sau când te miști, nu este un lucru normal.
  • Este îngrijorător și dacă durerea de cap ne împiedică să ne desfășurăm activitățile zilnice.
  • Anumite persoane devin agresive sau irascibile atunci când au dureri de cap. Din nou, este ceva anormal.
  • Ia măsuri dacă durerea este însoțită de febră și înțepenirea gâtului.
  • Dacă, pe lângă durere, ai probleme cu vederea, dificultăți de vorbire, slăbiciune, amețeală sau ochi roșii, mergi la urgențe.
  • Medicii ne avertizează că este anormal și ca durerea să apară brusc, în timpul nopții.
  • Dacă te-ai lovit la cap și durerea nu dispare, trebuie să mergi imediat la urgențe.

2. Durerea de cap și atacul cerebral

Durerea de cap poate fi provocată și de un atac cerebral

Fără îndoială, atacul cerebral este cea mai mare teamă a noastră, atunci când simțim o durere de cap îngrijorătoare. Atât tinerii, cât și vârstnicii pot trece prin așa ceva. Iată șase semnale de alarmă de care este important să ținem cont:

  • Deodată, simțim o slăbciune a corpului pe o singură parte: un braț, un picior sau o parte a feței.
  • Așa cum am mai spus deja, simțim că ne confruntăm cu cea mai mare durere de cap pe care am simțit-o vreodată.
  • Simțim o amorțeală la față, braț sau picior (pe o singură parte a corpului).
  • Ne pierdem vederea la unul dintre ochi.
  • Avem dificultăți de vorbire sau de a ne face înțeleși.
  • Avem o senzație de amețeală, instabilitate sau pierdere a echilibrului, lucru frecvent înaintea unui atac cerebral.

„Durerea durerilor”

Durerea de cap poate impune o vizită la doctor

Știm că migrenele și durerile de cap cauzate de tensiune sunt foarte supărătoare, însă neurologii și pacienții afectați sunt de părere că cea mai dureroasă este cefaleea de tip cluster („în ciorchine”).

Când o persoană trece prin așa ceva, se sperie foarte tare și se gândește că se va întâmpla „ceva foarte rău.” Totuși, nu este nimic grav.

Aceasta este foarte dureroasă și ne poate „imobiliza” pentru câteva ore, dar, așa cum am spus deja, nu este un simptom al unei boli grave.

  • Cefaleea de tip cluster afectează 1% din populație, cu precădere bărbați.
  • Este o durere intensă care te împiedică să-ți continui activitățile zilnice, poate dura între 15 și 90 de minute și poate apărea de mai multe ori pe parcursul unei zile.
  • Această afecțiune este asociată cu anumite probleme minore ale hipotalamusului și cu ritmul circadian. Uneori, stilul de viață, stresul, munca sau lipsa somnului pot duce la apariția acestei dureri.

Te-ar putea interesa și: 5 cauze ale durerilor de cap nocturne

În concluzie, durerea de cap este în majoritatea cazurilor un simptom inofensiv, asociat cu oboseala, stresul sau anumite schimbări hormonale.

Cu toate acestea, dacă durerea reprezintă un impediment în desfășurarea activităților de zi cu zi sau dacă este asociată cu alte simptome, asemenea celor descrise mai sus, nu ezita să te prezinți la medic pentru a primi un diagnostic corect.

În aceste cazuri, durerea de cap poate fi un semnal de alarmă care nu trebuie ignorat. 


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.