Tipuri comune de depresie și informații despre ele - Doza de Sănătate
 

Tipuri comune de depresie și informații despre ele

Este foarte important să nu te izolezi de lumea exterioară. Caută ajutorul persoanelor din jurul tău, iar dacă se poate, fă mișcare. Sportul te ajută să eliberezi endorfine care îți îmbunătățesc starea psihică. 
Tipuri comune de depresie și informații despre ele
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există mai multe tipuri comune de depresie, o tulburare care afectează numeroase persoane. Ea poate fi cauzată de anumiți factori genetici sau de evenimente nefericite din viața ta. În realitate, predispoziția către depresie este prezentă în fiecare dintre noi.

Depresia este foarte greu de tratat, iar cei mai mulți indivizi continuă să se lupte zilnic cu ea. Este greu? Sigur că da, dar asta nu înseamnă că nu există nicio speranță. Atunci când cazi cel mai adânc în depresie, trebuie să încerci să te eliberezi de ea.

Tipuri comune de depresie

Multe persoane nu cunosc decât de un singur tip de depresie, cel care se manifestă într-un mod similar tristeții și care te împiedică să duci o viață normală. Nu poți să te ridici din pat, nu ai energie să faci nimic, lucrurile care înainte te entuziasmau acum îți sunt indiferente.

Tipuri comune de depresie și informații despre acestea

De fapt, există mai multe tipuri de depresie. A ști care sunt cele mai comune te ajută să reacționezi într-un mod cât mai eficient, dacă tu sau o persoană dragă este afectată.

În articolul de azi îți prezentăm cele mai frecvente patru tipuri de depresie.

1. Tipuri comune de depresie: depresia manifestată după o pierdere

Aceasta este cea mai comună formă de depresie. Atunci când pierzi pe cineva, după moartea unei ființe dragi sau despărțirea de un partener, te afunzi într-o stare de tristețe și amărăciune care se tranformă într-o prăpastie a disperării.

Acest tip de depresie afectează în general persoanele extrem de introvertite, nesigure sau sensibile. Este foarte greu de depășit și în cele mai multe cazuri persoana în cauză necesită ajutorul unui specialist.

2. Tipuri comune de depresie: depresia bipolară

Probabil ai auzit deja de tulburarea bipolară, caracterizată de perioade de fericire extremă, urmate de tristețe adâncă. Aceasta poate provoca un tip de depresie numită tot „bipolară”.

O persoană care suferă de acest tip de depresie poate trece prin perioade în care nu mai vrea să trăiască sau prin la fel de multe perioade în care se simte în al nouălea cer.

Tulburarea bipolară în sine poate duce la depresie. Persoana afectată nu știe când va fi tristă sau fericită – totul este relativ. Oscilarea constantă între aceste două stări opuse poate genera o depresie severă.

Tipuri comune de depresie și depresia bipolară

3. Tipuri comune de depresie: depresia cauzată de oboseală

Îți amintești când erai adolescent și te simțeai complet epuizat? Nu erai în stare să înveți, să faci sport sau să fii printre cei mai buni din clasă… acest tip de depresie afectează indivizii foarte competitivi care sunt supuși unei presiuni constante.

Același lucru se poate întâmpla și la serviciu. Presiunea permanentă poate duce la o extenuare fizică și psihică ce te aruncă într-o depresie severă.

Este foarte important să iei o pauză de la acea cursă infernală, oricum s-ar manifesta ea. Efortul de a fi cel mai bun nu este întotdeuana cea mai sănătoasă alegere. 

4. Tipuri comune de depresie: depresia cauzată de îmbătrânire

Unoeri depresia poate apărea de la sine atunci când ajungi la o anumită vârstă. Îți dai seama deodată cât de mult timp a trecut parcă într-o clipită.

Această depresie se instalează în jurul vârstei de 50 de ani, un punct de cotitură pentru multe persoane. Începi să te gândești la toate oportunitățile pe care le-ai ratat și te simți vinovat că nu ai profitat de timpul pe care l-ai avut la dispoziție sau regreți lucrurile rele pe care le-ai făcut în trecut.

Atunci când începi să te simți bătrân, se instalează și depresia.

Pentru a evita acest tip de depresie, trebuie să înveți să-ți accepți greșelile. Bucură-te de fiecare moment din viață și nu amâna ceea ce vrei să faci azi.

Depresia este un cerc vicios

Este foarte ușor să cazi în depresie; cel mai greu este să te ridici. Atunci când ești deprimat, tinzi să te izolezi de restul lumii și îți trec prin minte numai gânduri negative, care devin din în ce în ce mai întunecate.

Tipuri comune de depresie și cercul vicios al acestora

Fie că suferi de depresie bipolară sau de orice alt fel, este indicat să ceri ajutorul unui specialist de îndată ce observi că aceasta s-a instalat. Fii sincer cu tine însuți și acceptă că nu poți depăși această stare de unul singur.

Dacă nu ceri ajutor, dacă te izolezi de lume, vei rămâne prins în cercul vicios al depresiei. Odată ce te-ai închis în acel loc, nu mai poți ieși. Așa că începe să vorbești, deschide-ți sufletul în fața celor apropiați.

Dacă nu poți face asta, mergi direct la un specialist – caută orice modalitate pentru a te elibera de povara care te apasă. 

Cu multă răbdare, vei ajunge să lași în urmă depresia. Este greu, iar oamenii care te iubesc vor suferi la rândul lor, pentru că starea ta îi afectează și pe ei. Dar există speranță, chiar dacă acum nu vezi în fața ta decât întuneric.

Orice fel de depresie ai avea, poți să o învingi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.