7 alimente care combat oboseala excesivă

· 10 aprilie 2016
Deși este considerat de multe persoane un aliment care îngrașă, avocado este unul dintre cele mai complete fructe. Acesta conține o multitudine de vitamine, proteine și fibre care te ajută să-ți începi ziua plin de energie. 

Din cauza unui volum mare de muncă, a stresului, a problemelor emoționale sau a somnului insuficient, ne simțim adesea istoviți. Uneori oboseala este însă inexplicabilă, semnalizând o anumită afecțiune a organelor interne.

În acest articol îți prezentăm șapte alimente care, datorită proprietăților lor nutritive, îți oferă energie și vitalitate și te ajută să combați oboseala în doar câteva zile: ovăz, polen, cacao, spirulină, maca, avocado și banane.

Ovăzul combate oboseala

Ovăzul este o cereală hrănitoare bogată în fibre, vitamine și minerale. Ovăzul este extrem de energizant, dar are și proprietăți relaxante, fiind o alegere ideală în situațiile în care oboseala este asociată cu stresul, anxietatea sau nervozitatea.

Cum ar trebui să îl consum?

  • Poți să mănânci fulgi de ovăz la micul dejun, simpli sau în combinație cu fructe și iaurt.
  • O altă opțiune o reprezintă laptele de ovăz, o băutură vegetală delicioasă care înlocuiește cu succes laptele de origine animală.
  • Poți, de asemenea, să folosești făină de ovăz în rețetele pentru fursecuri, vafe sau clătite.
  • Adaugă fulgi de ovăz în supe și tocănițe pentru a face preparatele mai cremoase și mai consistente.

Citește și: Tratează anxietatea cu ovăz

Ovăzul combate oboseala

Polen

Polenul este un superaliment ce combate oboseala și stimulează pofta de mâncare. Este un supliment excelent și pentru copii, sportivi sau femei însărcinate.

Adaugă polen în meniul de la micul dejun, dar asigură-te că este măcinat bine pentru a-l digera și asimila mai ușor.

Atât polenul, cât și celelalte alimente produse de albine (miere, propolis) sunt extrem de recomandate pentru combaterea oboselii și întărirea sistemului imunitar.

Cacao

Înainte de a sublinia proprietățile nutritive ale acestui aliment, este necesar să facem distincția între cacao și ciocolată, un produs procesat care nu este la fel de benefic precum cacaua, deoarece conține zaharuri și grăsimi nesănătoase.

Cacaua pură, amară este un aliment medicinal cu proprietăți de întărire a sistemului imunitar.

Poți să o adaugi în diverse smoothie-uri și deserturi și să o îndulcești cu miere de albine, melasă sau sirop de agave. Dacă ai nevoie de o textură mai grasă, poți să o combini cu puțin ulei de cocos extravirgin. 

Cacaua combate oboseala

Spirulină

Această algă are proprietăți aproape miraculoase pentru sănătate și ar trebui să o incluzi în dieta zilnică, deoarece conține numeroși nutrienți care suplimentează orice deficit ai putea avea în organism.

Lipsa de vitamine și minerale poate cauza o oboseală aparent nejustificată. 

Poți să consumi spirulină sub formă de capsule sau să o adaugi în smoothie-urile servite la micul dejun.

Maca

Această rădăcină, originară din Peru, se găsește acum în întreaga lume ca supliment, sub formă de pudră. Este folosită pentru proprietățile sale stimulante și energizante. Maca este recomandată în special femeilor aflate la menopauză, întrucât reglează echilibrul hormonal.

Este necesar să consumi acest produs cu măsură, deoarece excesul de maca poate provoca nervozitate. Începe cu un praf de maca măcinată (în jur de 3 g) și mărește treptat doza până la maxim 9 g.

Poți să o adaugi în suc sau în apă.

Avocado

Avocado combate oboseala

Avocado este unul dintre cele mai sănătoase fructe din lume datorită conținutului său nutritiv excepțional. Este bogat în vitamine, minerale și conține o cantitate considerabilă de proteine, fibre și grăsimi sănătoase.

Dacă mănânci o jumătate de avocado în fiecare dimineață, îi oferi organismului tău o porție generoasă de nutrienți pentru a-ți începe ziua încărcat de energie.

Poți să adaugi avocado și în salate și smoothie-uri sau să prepari o supă-cremă rece pe care să o servești ca aperitiv.

Citește și acest articol: 13 motive pentru a mânca mai mult avocado

Banane

Deși este un fruct, valoarea sa nutrițională înscrie banana în categoria amidonoaselor. Consumând o cantitate mică de banane, te simți deja sătul și beneficiezi de o doză generoasă de nutrienți care îți oferă vitalitate pentru următoarele câteva ore.

Poți să le consumi ca atare sau să le adaugi într-un smoothie delicios cu cacao, maca și lapte de ovăz. Vei obține o băutură hrănitoare și revitalizantă.

În zilele friguroase de iarnă, poți să le coci în cuptor cu puțină miere și scorțișoară pentru a obține un desert energizant și sănătos.