Cum să decorezi un spațiu de coworking?
 

Cum să decorezi un spațiu de coworking?

Birourile comune au caracteristici particulare care le diferențiază de alte spații de lucru. Pentru un coworking eficient, trebuie să acorzi atenție detaliilor decorative.
Cum să decorezi un spațiu de coworking?

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Din ce în ce mai multe companii și lucrători independenți folosesc locuri comune de lucru pentru a-și desfășura activitatea. Un spațiu de coworking oferă instrumentele și confortul necesare pentru sarcinile de lucru, dar și pentru a favoriza relațiile sociale și schimbul de idei. Cum trebuie să decorezi un spațiu de coworking?

Este important ca biroul comun să aibă un decor potrivit. Poți alege un design axat pe un articol specific sau unul mai general. Important este să găsești un spațiu confortabil de lucru și întâlnire. Acest lucru presupune o bună iluminare, curățenie constantă și o aranjare confortabilă a mobilierului.

Ce este un spațiu de coworking sau un birou comun?

Coworking-ul sau munca în cooperare este o modalitate de a îndeplini sarcini de lucru într-un spațiu comun, fără a suporta costurile birourilor private. Birourile comune sunt utilizate pe scară largă de către lucrătorii independenți, micile afaceri și profesioniștii de tot felul care caută noi contacte într-un spațiu pregătit în acest scop.

În general, un spațiu de coworking oferă clienților toate instrumentele necesare pentru a-și îndeplini sarcinile. Acest lucru presupune mobilier adecvat, acces la internet, săli de ședințe și aer condiționat bun.

În cadrul unui birou de coworking, scopul este de a promova schimbul între oameni din diferite sectoare. În același timp, se folosește un loc mai ieftin decât închirierea unui birou privat, deoarece folosirea materialelor este comună.

Avantajele unui spațiu de coworking

Aceste tipuri de birouri sunt din ce în ce mai solicitate pe o piață a muncii diversificată. Telemunca din ultimul deceniu și efectele carantinelor au forțat mii de companii să-și modifice dinamica.

În acest context, spațiile de coworking sunt prezentate ca o alternativă cu numeroase avantaje:

  • Spațiu comun. Este un loc unde se poate face schimb de cunoștințe și experiențe între lucrători din diferite domenii.
  • Mai economic. Există costuri mult mai mici comparativ cu închirierea birourilor personale. Din acest motiv, întreprinderile mici și profesioniștii independenți aleg birourile comune.
  • Flexibilitate. Este un concept care, în cadrul spațiului de coworking, se aplică atât orelor de lucru, cât și costurilor. Se poate stabili o taxă în funcție de durata de timp și instrumentele folosite.
  • Mediul. Spațiile de coworking sunt pregătite să genereze un mediu de lucru în funcție de nevoile clienților lor.
  • Teme. Tot mai multe spații își concentrează eforturile pe activități specifice, pentru a genera schimburi între lucrătorii din același sector. În acest scop, tipul de decor este fundamental.
Femeie care știe cum să decorezi un spațiu de coworking

Caracteristici de luat în considerare ca să decorezi un spațiu de coworking

Obținerea unui spațiu în care companiile și lucrătorii să se simtă confortabil pentru a-și îndeplini sarcinile este scopul principal al coworking-ului. Din acest motiv, este important să se țină cont de mai multe aspecte. Aceste detalii creează un mediu de lucru plăcut, promovând concentrarea și generarea de idei colective.

Mobilierul

O alegere fundamentală pentru a profita de spațiu este cea a mobilierului. Eforturile trebuie concentrate pe producerea confortului și utilizarea zonelor libere disponibile în cel mai eficient mod.

Scaunele trebuie să fie confortabile, iar mesele suficient de mari pentru ca toți clienții să-și așeze uneltele de lucru. Unele spații caută inovație atât în mobilier, cât și în amenajarea acestuia. Se găsesc de la birouri clasice și mese dreptunghiulare mari, până la mese rotunde sau sectoare individuale.

Relaxarea în spațiul de coworking

Este important să aloci un mic sector unui loc mai relaxant. Pentru aceasta, se recomandă amplasarea taburetelor sau a fotoliilor, deoarece acestea sunt bune pentru întâlniri. Multe companii aleg aceste instrumente pentru a încuraja creativitatea.

Iluminatul

O caracteristică fundamentală în timpul orelor de lucru este lumina. Este necesar ca spațiul de coworking să fie bine iluminat, existând un echilibru cu lumina generată de ecrane.

Dacă lumina naturală este puternică, se recomandă plasarea vinilului adeziv pe geamuri, pentru a reduce reflexia pe computere. Iluminarea artificială este generată de lămpi de tavan.

Flexibilitatea

Aceste tipuri de locuri trebuie să fie adaptabile diferitelor nevoi pe care le pot avea membrii unei companii: de exemplu, posibilitatea de a se muta într-un birou obișnuit, spațiu de brainstorming sau sală de ședințe. Panourile și modelele modulare sunt ideale în acest scop.

Culorile

Alegerea paletei de culori trebuie să țină cont de logo-ul mărcii, aspect care întărește identitatea corporativă. Cu toate acestea, culorile prea puternice nu sunt recomandate pentru mediile de lucru. Alb, gri sau maro deschis sunt opțiuni acceptate de majoritatea lucrătorilor.

Confidențialitatea

Dincolo de spațiile de întâlnire, sălile comune sau schimbul de experiențe, este important ca spațiul de coworking să aibă un sector privat. Este un detaliu care favorizează concentrarea și momentele de întâlniri particulare.

Durabilitatea

Un aspect important este realizarea unor spații mai prietenoase cu mediul. Materialele ecologice pentru birouri, scaune și alt mobilier sunt o opțiune bună pentru un coworking axat pe durabilitate.

Bunăstarea

Atât birourile clasice, cât și cele de coworking sunt din ce în ce mai concentrate pe generarea de zone de recreere care promovează odihna și sănătatea. Acest lucru are efecte pozitive asupra creativității și bunăstării generale.

Unele modele au camere pentru sesiuni de yoga, sport și alte activități fizice.
Colegi care discută decorezi un spațiu de coworking

Detalii importante

Pe lângă problemele generale, există o serie de detalii care trebuie să fie prezente într-un birou de coworking. Acestea sunt aspectele care fac diferența: inovația, organizarea și vegetația.

  • Zona de prânz: ca orice birou, coworking-ul necesită și un spațiu pentru a lua masa. Dacă turele sunt cu normă întreagă, este un motiv în plus.
  • Vegetație: din mediul oricărui spațiu de coworking nu pot lipsi plantele. Este un detaliu care oferă vitalitate.
  • Decorare originală: designul poate face obiectul activității specifice. Alege un decor inovator pentru a genera confort în rândul lucrătorilor din diferite zone.
  • Curățenie și ordine: este un aspect vital pentru orice spațiu de lucru. Un birou de coworking prost igienizat nu este ales din nou.

În căutarea stilului spațiului de coworking

Ca să decorezi un spațiu de coworking, trebuie să te concentrezi pe un anumit domeniu de activitate: de exemplu, companiile de tehnologie. În acest caz, se recomandă mobilierul modern, care oferă un stil minimalist.

Pe de altă parte, dacă brandul încearcă să se poziționeze ca fiind sustenabil, sunt necesare plantele. Lemnul trebuie luat în considerare în cadrul acestei alternative.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • de Melo Costa, Danilo, de Oliveira Junior, Luiz,  AMBIENTES DE COWORKING COMO POTENCIALIZADORES DA INOVAÇÃO. Revista Pensamento Contemporâneo em Administração [Internet]. 2021;15(3):67-89. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=441769583006
  • Borsani, Maria Silvia. “Materiales Ecológicos: Estrategias, Alcance Y Aplicación de Los Materiales Ecológicos Como Generadores de Hábitats Urbanos Sostenibles.” Mar. 2011. Web. 8 July 2022. Disponible en: https://upcommons.upc.edu/handle/2099.1/13759
  • Martín García, Alberto, Buitrago, Álex, Torres Ortiz, Lidia,  Trabajemos juntos: Coworking online y sincrónico en Twitch como muestra del potencial colaborativo del live-streaming. Revista de Comunicación [Internet]. 2022;21(1):49-65. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=589470678004
  • Spinuzzi, Clay, et al. “‘Coworking Is About Community’: But What Is ‘Community’ in Coworking?” Journal of Business and Technical Communication, vol. 33, no. 2, Apr. 2019, pp. 112–140, doi:10.1177/1050651918816357

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.