Cum să devii donator de măduvă osoasă - Doza de Sănătate
 

Cum să devii donator de măduvă osoasă

Boli ca leucemia, anemia aplastică, limfomul și deficiențele imunitare pot fi tratate cu un transplant de măduvă osoasă. Găsirea unui donator compatibil este un proces dificil, drept pentru care este esențial ca fiecare persoană care îndeplinește condițiile necesare să doneze măduvă osoasă. Citește în continuare pentru a descoperi mai multe despre o procedură nedureroasă care ar putea salva mii de vieți.
Cum să devii donator de măduvă osoasă
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În fiecare an, numărul persoanelor care suferă de boli de sânge crește. Din păcate, se estimează că acest număr va continua să crească în mod considerabil. Prin urmare, din ce în ce mai mulți pacienți vor avea nevoie de un donator de măduvă osoasă pentru realizarea unui transplant.

Tulburări ca leucemia, anemia aplastică, limfomul și deficiențele imunitare pot fi tratate cu un transplant de celule stem hematopoietice. Această procedură mai este cunoscută și sub denumirea de transplant de măduvă osoasă.

Există însă o problemă: în Statele Unite, de pildă, șansele unui pacient de a găsi un donator compatibil în sânul familiei sale este de doar 25-30%. Din acest motiv, majoritatea pacienților sunt nevoiți să aștepte până când sistemul sanitar reușește să le găsească un donator de măduvă osoasă.

Vestea bună este că și numărul persoanelor dispuse să doneze se află în creștere. Se estimează că 22 de milioane de persoane din 48 de țări s-au înregistrat pentru a dona măduvă osoasă.

Însă problema este faptul că măduva osoasă a donatorului trebuie să fie 100% compatibilă cu pacientul în cauză. Conform specialiștilor, doar o persoană din 40.000 prezintă măduvă osoasă compatibilă cu un pacient oarecare.

Așadar, este foarte important ca numărul donatorilor să continue să crească. În articolul de azi îți vom prezenta câteva informații utile despre măduva osoasă, precum și ce trebuie să faci ca să devii donator.

Ce este măduva osoasă?

Măduva osoasă este un țesut spongios găsit în interiorul oaselor corpului. Principala funcție a acesteia este producerea globulelor roșii. Măduva osoasă conține celule stem, care au un rol important în ceea ce privește celelalte țesuturi ale organismului.

Ce presupune un transplant de măduvă osoasă?

Donator de măduvă osoasă sub anestezie

Donarea presupune recoltarea unei cantități mici de măduvă osoasă. Această substanță este recoltată din spatele osului coxal. Utilizând un ac mic și anestezie generală sau epidurală, medicul poate recolta cantitatea de măduvă osoasă necesară într-un spital specializat.

Procedura nu produce niciun efect secundar nedorit în cazul donatorului deoarece măduva osoasă prezintă abilitatea de a se regenera complet. Mai mult, dacă transplantul are succes,  măduva pacientului s-ar putea regenera în totalitate.

Există vreun risc asociat donării de măduvă osoasă?

Donarea propriu-zisă nu prezintă niciun risc specific. Însă anumite persoane aleg să utilizeze un anestezic local. După ce donezi măduvă osoasă, este posibil să simți puțină durere la nivel regiunii unde a avut loc recoltarea. În general, această durere dispare după câteva zile.

Cine poate să devină donator de măduvă osoasă?

Un donator de măduvă osoasă trebuie să îndeplinească anumite condiții

Procesul de donare de măduvă osoasă este, de obicei, foarte simplu. Există însă anumite criterii care trebuie satisfăcute:

  • Trebuie să fii în formă și să ai între 18 și 55 de ani.
  • Donatorii trebuie să aibă o greutate corporală de cel puțin 50 kg.
  • Va trebui să completezi niște formulare cu toate informațiile relevante și să donezi o unitate de sânge.
  • Donatorii nu pot suferi de boli transmisibile prin sânge.
  • Nu trebuie să te fi supus unei intervenții chirurgicale sau vreunei alte proceduri invazive în ultimul an. De asemenea, este indicat să nu îți fi făcut tatuaje sau piercing-uri în această perioadă.
  • Un donator potențial nu trebuie să fi avut relații sexuale riscante în trecut.
  • Donatorii nu au voie să experimenteze febră, diaree sau vomă în ultimele 10 zile înainte de procedură.
  • Donatorii nu au voie să consume droguri.
  • Donatorii nu au voie să consume alimente solide cu 5 ore înainte de procedură.

Ce înseamnă să fii donator de măduvă osoasă?

În orice colț al lumii, donarea de măduvă osoasă este un act voluntar și altruist. Acest gest are la bază principiul solidarității internaționale. Atât timp cât sunt compatibili, un donator oarecare poate ajuta orice pacient din orice țară de pe glob.

Doar în Spania, 5.000 de persoane sunt diagnosticate cu leucemie în fiecare an. Dintre aceștia, 3 din 4 nu au un donator compatibil în familie. Singura modalitate de a oferi o rază de speranță acestor persoane este să devii donator de măduvă osoasă.

Această decizie personală poate salva mii de vieți. Donând măduvă osoasă, oferi practic ajutor pacienților care suferă de leucemie sau de alte boli de sânge.

Donatorii de măduvă osoasă primesc vreun fel de compensație?

Un donator de măduvă osoasă nu primește nicio compensație monetară

Donatorii nu primesc niciun fel de compensație monetară pentru acest gest. Așa cum am menționat anterior, donarea de măduvă osoasă are la bază solidaritatea și altruismul. Centrele medicale specializate și fundațiile caritabile acoperă costurile necesare pentru donații.

Pot să mă scot de pe registrul donatorilor?

Orice donator are dreptul să ceară să fie scos de pe registrul donatorilor în orice moment. Circumstanțele personale și fizice ale acestuia pot suferi oricând schimbări.

Este însă indicat să iei în considerare toate posibilitățile înainte să te înregistrezi. Centrele medicale nu doresc ca potențialii donatori să se răzgândească când vine momentul să se supună procesului de recoltare, astfel încât să poată salva viețile pacienților.

Crezi că ai dori să devii donator de măduvă osoasă? Dacă ai decis să faci acest pas, contactează cel mai apropiat centru specializat. Nu ezita să împărtășești această informație persoanelor pe care le cunoști și reține că, devenind donator, ai putea salva viața cuiva.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.